Index Vakbarát Hírportál

Hat pont levonás Oroszországnak, ha megint balhéznak a szurkolóik

2012. június 13., szerda 18:21

Az UEFA fenyeget és 120 000 euróra büntetett.

Az UEFA hatpontos levonással büntette az orosz válogatottat a 2016-os Európa-bajnokság selejtezőire, de a szövetség a végrehajtást 2015 őszéig felfüggesztette. A próbaidő a mai naptól lép érvénybe, ami azt jelenti, ha az orosz huligánok ismét balhéznak az Eb-n, akkor a válogatott mínusz hat ponttal kezdi a következő Eb-selejtezőt. Az Orosz Labdarúgó Szövetségnek emellett százhúszezer eurót kell befizetnie.

Az indoklás szerint az orosz szurkolók balhéi, a pályára bedobott petárdák és a Csehország elleni mérkőzésen a szurkolók által kifüggesztett transzparensek és jelképek miatt döntött a szankciók mellett az UEFA.

A kedd esti Oroszország - Lengyelország Eb-mérkőzést súlyos szurkolói összecsapások előzték meg, a lengyel és az orosz huligánok többször összeverekedtek egymással és a rendőrséggel is. A nap folyamán közel kétszáz embert vettek őrizetbe és húsznál is többen sérültek meg.

Az UEFA a Lengyel Labdarúgó Szövetség ellen is eljárást indított, őket a mérkőzés alatt görögtüzeket gyújtó szurkolók miatt büntethetik.

Update: az oroszok nem fogadják el a büntetést

Az Orosz Labdarúgó Szövetség nem fogadja el a büntetést, amelyet az UEFA szerdán rótt ki rá. "Túl szigorú ítélet született, mint amikor annak idején az angol klubokat kizárták az európai kupákból" - jelentette ki Szergej Furszenko, a szövetség elnöke. "Mindenképpen fellebbezünk, mert mínusz hat pontról nagyon nehéz dolgunk lesz, és elbukhatjuk emiatt a kvalifikációt. Nem a csapat hibás azért, mert néhány fiatalember helytelenül viselkedik." 

Rovatok