Index Vakbarát Hírportál

Puhlt megtörte nagy hibája, Webbet nem

2012. június 20., szerda 19:46

Nagy hibáik után többen önként vállaltak azonnali befejezést a játékvezetők közül. Övrebőt ámokfutása után sem pihentette az UEFA, a csúcson lévő Puhlnak egy súlyos sérülés törte meg a karrierjét. Larrionda, Mikkelsen gólokat nem vettek észre, Poll három sárgát adott, Hansson kezezésnél bambult el. Melyik úton indul Kassai Viktor?

A legutóbbi világbajnokságon három játékvezetőnek voltak súlyos hibái. Az uruguayi Larrionda nem adta meg Frank Lampard bombagólját az angol–németen, 1-2-nél. Larrionda 42 éves volt, neki a korhatár miatt mindenképpen az volt az utolsó világversenye. Nem ilyen befejezésről álmodott.

Az olasz Rosetti még aznap, az argentin–mexikói-nyolcaddöntőn nem vette észre, hogy óriási lesről ment el Tevez. 43 évesen a döntő egyik legfőbb várományosa volt, a meccs után már mehetett is haza. Visszavonult hibája után.

Mi vár rájuk?

Kassai Viktor 36 éves, még hat évig korhatáron belül van. Olimpiai döntőt vezetett már, világbajnoki elődöntőn is bíráskodott, Európa-bajnoki topmeccset viszont biztosan nem kap.

Nagy kérdés, pihentetni fogják-e a szeptemberben kezdődő BL-sorozatban. Vad II István sorsa megjósolhatatlan, mert már bemutatkozott a BL-ben vezetőbíróként, Collina viszont utalt felelősségére.

Howard Webb a döntőt bénázta el, csak azért nem lett nagy felháborodás, mert a spanyolok végül nyertek. Két holland kiállítást (de Jong, van Bommel) felejtett el megítélni. A 40 éves Webb megítélésén nem igazán változtatott a finálé, foglalkoztatott játékvezető maradt. Az Eb-n már két meccsen is közreműködött, nem hibázott, nagy az esélye, hogy elődöntőt vagy döntőt kapjon. Angliában rendszeresen támadják, felesége szerint három gyereküknél sem tud rendet tenni.

A norvég Tom Henning Övrebőt sem feszítette keresztre az UEFA, pedig a 2009-es BL-elődöntőn, a Chelsea-Barcelonán hibát hibára halmozott. Elmaradt tizenegyes, elmaradt kiállítás, végül a Barcelona ment tovább egy utolsó percbeli góllal.

Övrebö bennmaradt a húszfős topkeretben, és 2010 februárjában egy újabb hatalmasat hibázott, amikor a Bayern–Fiorentinán megadta Klose hatalmas lesgólját. Emiatt ugrott a világbajnoksága, pedig előzetesen nevezték. Abba is hagyta.

Graham Poll a 2006-os vb-n három sárga lapot adott Simunicnak, csak akkor állította ki. Úgy érezte utána, feltétlenül vissza kell vonulnia, és ha a FIFA elöljárói mentegették is, nem volt kérdéses a befejezés.

A 96-os Európa-bajnokságon az akkor 36 éves dán Peter Mikkelsen nem adta meg Selymes Tibor kapufáról levágódó gólját – akkor természetesen még nem volt vonalbíró –, utána még kapott meccseket, de a bélyeget magán viselte, a jelentősebb megbízatások elkerülték, igaz, sérülésekkel és súlyproblémával is küszködött.

Thierry Henry kezezését a svéd Martin Hansson nem vette észre, az volt a harmadik nagy hibája 13 hónap alatt, előtte a Konföderációs Kupán voltak gyenge meccsei. 38 évesen már nem tudott visszajönni, a világbajnoki keretben előzetesen szintén benne volt, de később kihagyták.

És feltétlenül meg kell emlékezni Puhl Sándorról is, aki a 94-es vb-döntő valamint a 97-es BL-döntő után a Manchester United–Feyenoord meccs miatt kapott pihenőt ősszel. Súlyos sérülést okoztak, ki kellett volna állítani a vétkest. Nem mehetett a vb-re, ahol méltóképpen elbúcsúzhatott volna.

Májusban még a csúcson volt, októberben padlón, még három éve lehetett volna, de több BL-meccset nem kapott, 2000-ben olasz–angolon köszönt el a játékvezetéstől.

Rovatok