Index Vakbarát Hírportál

Ronaldo gyáva vagy tényleg ez volt a terv?

2012. június 28., csütörtök 18:30

Portugália győzni ugyan nem tudott, de alaposan zavarba hozta a spanyolokat a donyecki elődöntőn. C. Ronaldo az ötödik tizenegyest lőtte volna a büntetőpárbajban, de mire rá került volna a sor, már eldőlt a párharc.

Paulo Bento, a portugálok szövetségi kapitánya azt nyilatkozta, ez volt a tervük, vagyis, hogy
C. Ronaldo rúgja majd az ötödiket. „Ha 4-4-es állásnál odaáll és berúgja, most teljesen máshogy beszélnénk az egészről" - mondta. Igaza van, de nem így történt, így sokakban jogosan merülhet fel a kérdés: lehet, hogy Ronaldo ki akart bújni a felelősség alól?

A tizenegyespárbajoknál általában a legjobban lövő, legmegbízhatóbb, a csapatban komoly tekintélynek örvendő futballista kezd, vagy lövi a másodikat, harmadikat, de meglehetősen ritka, hogy a végére maradjon. Az ötödik körre bármi megtörténhet, gyakran az is, hogy addigra már eldől a párharc és a kijelölt játékos nem rúg semmit, csak örül vagy sír, annak függvényében, nyertek-e vagy sem. Ezt nyilvánvalóan Bento és C. Ronaldo is nagyon jól tudta, ráadásul a büntetőket általában magabiztosan rúgó spanyolok ellen különösen nagy volt a valószínűsége annak, hogy hibázni nem nagyon fognak (Xabi Alonso kapásból kihagyta az elsőt).

Miért nem lőtt az elején?

  • 1551
    Ő kérte, hogy 5. legyen
  • 923
    Mocskos Messi
  • 645
    Hiszek neki, ez volt a terv

C. Ronaldo hibázott már fontos pillanatban büntetőt. Az elsőt a 2008-as BL elődöntőjében, a másodikat pedig rögtön utána, a döntőben. Egyik esetben sem rajta múlt, hogy aztán mégis sikerült megszerezni a győzelmet, szerencsésen elkerülte, hogy tragikus hőssé váljon. Először a Barcelona elleni visszavágón lőtte fölé/mellé, de Scholes góljával végül nyertek és továbbmentek. A döntőben Tevez és Carrick után harmadikként állt oda és rontott. Akkor Anelkán és Terryn múlott, hogy nem rajta ment el a MU BL-győzelme. A legutóbbi sorozatban viszont elsőként vállalta be a Bayern München elleni elődöntőn és kihagyta (bár a tegnapi után azt mondta, nem üldözte annak a meccsnek a szelleme). Azon a meccsen nem ez volt neki az első, az ő büntetőjével szereztek vezetést.

Nem a legjobb taktika, hogy egy csapat legjobb futballistája maradjon a párharc végére, addigra, amikorra lehet, hogy már nem is kell lőnie. Ha az elsők között áll oda és lövi be, azzal önbizalmat adhat csapattársainak is. Nem vagyunk edzők, Bento ezt biztosan jobban tudja, de ha nagyon rosszindulatúak akarunk lenni, azt is mondhatnánk: Ronaldo maga kérte, hogy ötödik legyen, mert addigra esetleg már eldől a továbbjutás, és egy vereség esetén le van véve válláról a teher, mivel ő úgysem tehetett volna semmit.

Rovatok