Index Vakbarát Hírportál

Rooney: áldás vagy átok?

2012. június 24., vasárnap 18:18

Eddig nem telt el úgy Eb vagy vb, hogy Wayne Rooney-val ne történjen valami. Sérülések, gyönyörű gólok, haszontalan játék, kiállítások, beszólás a szurkolóknak, eltiltás. Az angolok megmentője vagy bűnbak, aki mindig nehéz helyzetbe hozza saját válogatottját? Rooney-körkép 2004-től 2012-ig.

2004

Rooney 2003. február 12-én mutatkozott be először a felnőtt angol válogatottban. Az ausztrálok ellen gólt lőtt, amivel akkor a legfiatalabb angol válogatott gólszerző lett, ezt a rekordot azóta Walcott már megdöntötte. Csodás bemutatkozás után még csodásabb folytatás, méghozzá a 2004-es portugáliai Eb-n. Zöldfülűként négy gólt lőtt, Svájcnak kettőt, majd a horvátok ellen is duplázott.

A portugálok elleni negyeddöntőben a 27. percben aztán jött élete első nagy sérülése, lábközépcsont-törés. Az angolok büntetőkkel kikaptak, nekik is és Rooneynak is véget ért az Eb.

Az angolok csatára mindenesetre nemcsak hazájában, hanem nemzetközi szinten is letette névjegyét, le is csapott rá a Manchester United, a 2004-2005-ös idényt már Ferguson irányítása alatt kezdte.

2006

A 2005-2006-os idény jól sikerült számára, bár az MU-val csak egy ligakupát nyert. A bajnokságban 36 meccsen 16 gólt rúgott, többek közt megválasztották az év legjobb fiatal játékosának, és beválasztották a Premier League álomcsapatába is. Nagy reményekkel indult a németországi vb-nek. A 2006 április 29-i  Chelsea elleni idegenbeli rangadón azonban a MU simán kikapott 0-3-ra, de nagyobb baj volt, hogy Rooney megsérült.

Paulo Ferreira szerelte szabályosan, de a csatár rosszul esett. Ismét lábközépcsont-törés. A stadionban mindenki megijedt, még a kékek szurkolói is tapsoltak, amikor Rooneyt hordágyon levitték a pályáról. Hetek voltak csak a vb-ig, a csatár állapota rohamosan javult, így Sven-Göran Eriksson beválogatta keretébe. A második csoportkörben Trinidad és Tobago ellen csereként, aztán a svédek ellen kezdőként lépett pályára. A negyeddöntőben a portugálok ellen Rooney megtaposta Ricardo Carvalhót, az akkor még csapattárs és barát Ronaldo szíves közben járására a bírónál, Rooneyt kiállították.

Az angolok húzták amíg tudták megint tizenegyesekkel kaptak ki. Rooney a tornán nem szerzett gólt, és nem is játszott igazán jól.

2008

A 2008-as Eb-ről is írnánk, de nincs mit. Az angolok nem jutottak ki az osztrák-svájci közös rendezésű tornára. Rooney biztos kezdőként, sérülés nélkül kezdhette volna a tornát. Ez sem jött össze.

2010

Rooney-nak jó szezonja volt a 2009-2010-es. A bajnokságban 32 meccsen 26 gólig jutott. A Bayern elleni BL negyeddöntőben azonban az utolsó percben egy felugrást követően rosszul érkezett a földre és kifordult a bokája. Megint nagy volt az ijedtség. A sérülésről aztán kiderült, hogy nem olyan súlyos, Rooney az összes csoportmeccsen játszott, de maradandót nem alkotott. Ahogyan a németek elleni nyolcaddöntőben sem, ahol válogatottja 1-4-re kikapott.

Rooney azért gondoskodott arról, hogy legyen miről beszélni a rossz játékán túl is. Még a csoportkörben, az Algéria elleni 0-0-ra végződött találkozón, miután a szurkolók kifütyülték a csapatokat, Rooney a kamerához hajolt és a következőket mondta: „Nesze neked szurkolás! A saját csapatotokat fütyülitek!" Nem lett közönség kedvenc.

2012

Rooney évek óta az MU legjobbja. Ontja a gólokat, kupákat nyer. Sokan mondják, Ferguson betörte, pedagógiai munkája látszik viselkedésén, játékán egyaránt. Az angol csatár felnőtt. Vagy mégsem? 2011. október 7-én Eb-selejtezőn Montenegró ellen teljesen értelmetlenül belerúgott az ellenfél játékosába, Miodrag Dzudovicsba. Kiállították, majd az UEFA három meccsre eltiltotta, amit fellebbezés után két meccsre csökkentett.

Capello némi hezitálás után jelezte, hogy így is beválogatja a keretbe, aztán utóda, Hodgson sem változtatott a döntésen. Miden bizonnyal nem bánta meg, Rooney az ukránok ellen először játszott az idei Eb-n, és bár nem brillírozott, az ő góljával nyertek az angolok, akik a következő körben Olaszországgal találkoznak. Érdekes meccs kilátásban, főleg ha a Rooney-Balotelli párosra gondolunk.

Igazán jól nagy tornán az angol válogatottban Rooney tehát  még a 2004-es Eb-n játszott. Akkor sok gólt rúgott, és ha nem sérül meg, ki tudja, meddig jutnak vele az angolok. Most ismét egészséges és góllal mutatkozott be. Csapatának sem megy rosszul, most beválthatja a hozzá fűzött reményeket és megmutathatja, hogy valóban húzóember tud-e lenni.

Rovatok