Index Vakbarát Hírportál

Mikor cáfolják meg a Lineker-tételt?

2012. június 23., szombat 10:09

Gary Lineker legendás mondása szerint a futballt huszonketten játsszák, a meccs 90 percig tart, és a végén mindig a németek nyernek. 2010 óta ez igaz is, az Uruguay elleni vb-bronzmeccs óta mindenkit vert a német csapat tétmeccsen, ez világrekord.

A görögök elleni győztes negyeddöntő volt a német válogatott tizenötödik győztes tétmeccse sorozatban, ezzel világrekordot döntött Joachim Löw csapata. A péntek esti meccs előtt a spanyolokkal, a franciákkal és a hollandokkal holtversenyben tartották a csúcsot Klose-ék.

A nagy széria még a 2010-es világbajnokságon indult. Az elődöntőben a németek 1-0-s vereséget szenvedtek a spanyoloktól, így a bronzmeccsen az uruguayi válogatottal mérkőztek. A fordulatos meccsen végül 3-2-re győztek a németek Müller, Jansen és Khedira góljaival.

Az Eb-selejtezőkre is megmaradt a lendület, az A csoportban Törökországgal, Belgiummal, Ausztriával, Azerbajdzsánnal és Kazahsztánnal kerültek össze, az összes csapatot oda-vissza verték. A legnagyobb különbségű győzelmet az azeriek ellen érték, 6-1-re verték a Berti Vogts által irányított válogatottat Kölnben.

Az osztrákok álltak a legközelebb ahhoz, hogy megszakítsák a győzelmi sorozatot, tavaly júniusban Bécsben csak Gomez kilencvenedik percben szerzett fejesével tudtak nyerni a németek a 2-1-re.

Az osztrákok olyannyira feldühítették a Löw-csapatot, hogy szeptemberben Gelsenkirchenben egy 6-2-vel küldték haza őket, Klose, Özil, Podolski, Schürrle és Götze is betalált.

A selejtezők győztes tíz meccse után Löwék a német válogatott történetében először az Eb összes csoportmeccsét is győztesen zárták, a görögök elleni negyeddöntős siker után pedig a rekordot jelentő tizenötödik is meglett. Az Eb-n még két győzelemmel toldhatja meg a nagyszerű sorozatot a válogatott, de ehhez a tornát is meg kellene nyerniük.

A német válogatott tizenöt győztes tétmeccse

Németország - Uruguay 3-2, világbajnokság 
Belgium - Németország 0-1, Eb-selejtező
Németország - Azerbajdzsán 6-1, Eb-selejtező
Németország - Törökország 3-0, Eb-selejtező
Kazahsztán - Németország 0-3, Eb-selejtező
Németország - Kazahsztán 4-0, Eb-selejtező
Ausztria - Németország 1-2, Eb-selejtező
Azerbajdzsán - Németország 1-3, Eb-selejtező
Németország - Ausztria 6-2, Eb-selejtező
Törökország - Németország 1-3,  Eb-selejtező 
Németország - Belgium 3-1,  Eb-selejtező 
Németország - Portugália 1-0, Európa-bajokság 
Hollandia - Németország 1-2, Európa-bajnokság
Dánia - Németország 1-2, Európa-bajnokság
Görögország - Németország 4-2, Európa-bajnokság

Rovatok