Index Vakbarát Hírportál

Del Bosque: Történelmet kell írnunk

2012. június 23., szombat 17:12

Hiába világelsők a spanyolok, tétmeccsen még soha nem verték meg a franciákat. Blanc az első harminc percet húzná ki.

A franciák egy 2-0-s vereséggel, a spanyolok egy kiszenvedett győzelemmel érkeznek a donyecki negyeddöntőre. Del Bosque szerint az elmúlt négy év sikerei nem számítanak sokat, ha a franciák az ellenfelek.

„Mindenki azt hiszi, hogy mi vagyunk az esélyesebbek, mert négy éve megnyertük az Eb-t és két éve a világbajnokságot, de a franciáknak eddig jobban ment a tétmeccseken, úgyhogy meglátjuk, tudunk-e történelmet írni " - utalt Del Bosque a korábbi francia-spanyol párharcokra. A spanyol válogatott ugyanis csúfos mérleggel bír szombat esti ellenfelével szemben, tétmeccsen még sosem sikerült legyőzni őket. A spanyolok a korábbi kudarcok ellenére optimisták. „Nagyszerű játékosaimnak köszönhetően számos opcióm van. Pont ez okoz most gondot, hiszen mindegyikük bevethető lenne" - utalt a spanyolok trénere a kezdőcsapat összeállításával kapcsolatos dilemmáira. A hírek szerint azonban csak egyetlen helyen kérdéses a csapat, a tréner ugyanis még nem határozott, hogy Fabregast vagy Torrest nevezi a kezdőbe.

A franciákat edző Laurent Blanc szerint a spanyolok elleni mérkőzések mindig különleges taktikát igényelnek. „Kénytelen vagyunk idomulni a stílusokhoz, hiszen hatvan-hetven százalékban birtokolják a labdát és nem is nagyon akarnak megválni tőle. Ha egységesek vagyunk és az első húsz-harminc percben játékban tudunk maradni, akkor lehet esélyünk" - mondta Blanc, kinek szavaira reagálva Del Bosque elmondta, nem hiszi, hogy a franciák kizárólag a védekezésre koncentrálnak, mivel több kezdeményező játékossal is rendelkeznek.

Próbálkozásokban talán azért sem lesz hiány, mert a két csapat jegyzi az Eb-mezőnyben a legtöbb kaput ért lövést, a spanyolok tizenhárom, a franciák tizenkét alkalommal próbálkoztak

Blanc helyzetét könnyítheti, hogy sem Cabaye, sem Ribery napokban összeszedett sérülése nem okozott komoly gondot, így számíthat rájuk. Nem lehet ott viszont az eltiltott Philippe Mexes, akit várhatóan az első komoly tétmeccsére készülő Laurent Koscielny fog helyettesíteni.

A csapatok két barátságos mérkőzést játszottak az elmúlt években, ezeket hozták a spanyolok, a nagy tornákon viszont egyértelmű a francia fölény. A 2006-os vb-n a nyolcaddöntőben 3-1-re, a 2000-es Eb-n a negyeddöntőben pedig 2-1-re nyert Franciaország. Ennél is fájóbb emlék talán a spanyoloknak az 1984-es Eb-döntő, ahol Platini és Bellone góljaival nyertek a franciák.

A formára egyébként Blanc és Del Bosque csapata sem panaszkodhat, a franciák a svédek elleni meccset megelőzően huszonhárom találkozón maradtak veretlenek, míg a két csapat 2006-os találkozója óta a spanyol válogatott negyvenhat meccsből mindössze háromszor maradt alul, tétmeccsen legutóbb a Svájc elleni 2010-es vb-csoportmeccsen kaptak ki.

A Spanyolország - Franciaország negyeddöntő győztese Portugáliával fog találkozni június 27-én az elődöntőben.

Várható kezdőcsapatok

Spanyolország: Casillas - Arbeola, Pique, Ramos, Alba - Xavi Hernandez, Xabi Alonso, Busquets - Silva, Torres, Iniesta

Franciaország: Lloris - Debuchy, Rami, Koscielny, Evra - M'Vila, Diarra, Cabaye - Nasri, Benzema, Ribery

Rovatok