Index Vakbarát Hírportál

Háború Varsóban, élessel lőttek a rendőrök

2012. június 12., kedd 20:45 | aznap frissítve

A lengyelek megtámadták az orosz szurkolók menetét. Letartóztatások, több sérült.

Szurkolói összecsapások kísérték az Lengyelország - Oroszország mérkőzést megelőző orosz menetet Varsó belvárosában. Legalább húsz huligánt tartóztattak le, többen megsérültek.

Az orosz nemzeti ünnepen tartott felvonuláshoz nagyjából ötezer orosz szurkoló csatlakozott, a komolyabb balhé pedig akkor robbant ki, amikor a Visztula egyik hídjához ért a menet, ahol több száz fős lengyel drukkercsoport fogadta őket. Az orosz szurkolók jelszavaira és dalaira lengyelekkel reagáltak, oroszellenes jelszavakat kiabáltak, majd rárontottak az oroszokra, akik keményen visszavágtak. Az AP úgy tudja, a lengyel huligánok támadásakor több tucatnyi ember ütötte-rúgta egymást. A rendőrség közbelépése után a lengyelek petárdákkal, üvegekkel dobálták meg a rohamrendőröket, akik figyelmeztető lövésekkel, vizágyúkkal, könnygázzal igyekeztek feloszlatni a támadókat.

Az egyik orosz szurkolói szervezet Varsóban tartózkodó vezetője elmondta, a lengyelek pirotechnikai eszközökkel támadtak rájuk.

Helyszíni riportok alapján több elszigetelt verekedés is volt a városban a nap folyamán. Délután ötven lengyel huligán támadt oroszokra az óvárosban, a tömegverekedésnek a kiérkező rohamrendőrök vetettek véget. A Gazeta Wyborca úgy tudja, a huligánok a sajtósokat is megtámadták. A rendre hatezer lengyel rendőr igyekezett vigyázni Varsóban, de a felvételek szerint kaotikus állapotok uralkodtak.

A CTK cseh hírügynökség jelentése szerint a lengyel rendőrség gumilövedékekkel lőtte a megvadult huligánokat, végül éles lőszerrel, figyelmeztető lövéseket is le kellett leadni a levegőbe.

Több mint száz lengyelt és oroszt előállítottak (valamint egy magyart is), számuk még növekedhet. A rendőrség átnézi a megfigyelő kamerák által készített felvételeket, hogy azonosíthassa az elkövetőket.

A lengyel közvéleményt hetek óta foglalkoztatta a téma, mert a keddi meccsnek politikai aktualitása is van: a mérkőzést az orosz nemzeti ünnep napján tartják meg. A felhevült kedélyeket az orosz válogatott több lengyelbarát fellépése is csillapította.

Rovatok