Index Vakbarát Hírportál

Számít-e a történelem?

2012. július 1., vasárnap 17:08 | aznap frissítve

A selejtezők után az Eb-n sem sikerült megvernie senkinek a döntő résztvevőit, akik egymás ellen kezdtek a tornán.

A világranglista első és tizenkettedik helyezettje találkozik vasárnap este a kijevi döntőben. Prandelli és Del Bosque csapata hasonló eredményességgel jutott ki, az Eb-n már játszottak is egymással.

Csoportelsőként az Eb-re

A selejtezőket mindkét döntős csapat veretlenül zárta, és csoportelsőként kvalifikálta magát a tornára. Könnyebb dolga talán a Del Bosque spanyoljainak volt: Csehországgal, Skóciával, Litvániával és Lichteinsteinnel kerültek egy csoportba. Xaviék az összes mérkőzést hozták, huszonhat rúgott gól mellett nyolcat kaptak. A legnagyobb arányú győzelmet Lichteinstein ellen aratták. A 4-0-s végeredményhez Torres két, Villa és Silva pedig egy-egy találattal járult hozzá.

Az olaszoknak a C csoportban az észtekkel, a szerbekkel, a szlovénekkel, az észak-írekkel és a feröeriekkel kellett megküzdeniük a továbbjutásért. A tíz mérkőzésen nyolc győzelem mellett Észak-Írországgal és Szerbiával is idegenben ikszeltek. A védelem már a selejtezőkben is megbízható volt, mindössze kétszer sikerült az ellenfeleknek betalálniuk az olasz kapuba, míg elől húsz alkalommal voltak eredményesek az olasz csatárok.

Rögtön egymás ellen

Egymás ellen kezdték meg az Eb-t a torna harmadik napján a C csoportban. A klasszikus csatár nélkül kezdő spanyoloknak a hatvanegyedik percben talált be Di Natale. A Prandelli-csapat azonban csak néhány percig tudta tartani az előnyt, a spanyoloktól Fabregas talált kapuba egy szép akció végén, beállítva ezzel az 1-1-es végeredményt. A második körben az Eb-címvédőnek egyszerűbb dolga volt, és egy sima négyessel vetett véget az írek továbbjutási reményeinek. Az olaszok ezzel szemben alaposan megizzadtak a horvátok ellen. Bár az első félidőben még ők vezettek Pirlo szabadrúgásgóljával, a 72. percben egyenlítettek a horvátok a tornát három góllal záró Mandzukic révén.

Az utolsó fordulónak úgy mentek neki a csapatok, hogy spanyol-horvát 2-2-vel kéz a kézben jut tovább a két válogatott az olaszok kárára. Az olaszoknak így csak a győzelem volt elfogadható eredmény. Pirlóék Cassano fejesével és Balotelli félfordulatból lőtt góljával 2-0-ra verték az íreket, akik talán ezen a meccsen játszottak a legjobban. Az ír-olasszal párhuzamosan játszott spanyol-horváton a címvédő csak nagy nehezen gyűrte le Bilic válogatottját egy sovány 1-0-s győzelemmel, ráadásául ha a horvátok a végén találtak volna egy gólt, amire meg is volt az esélyük, akkor az a spanyolok Eb-jének végét jelentette volna.

A spanyolok végül 7 ponttal csoportelsőként, az olaszok pedig öt ponttal másodikként mentek tovább. Spanyolország-Franciaország és az Anglia-Olaszország negyeddöntők következtek.

Gólínség, tizenegyesek, panenkázás

A tiki-takát tökéletesítő Del Bosque-csapat a negyeddöntőben az Eb egyik leggyengébb mérkőzésén simán verte a francia válogatottat, amely a kilencven perc alatt végig fantáziátlanul focizott és gyakorilatilag semmit sem mutatott. A spanyolok két gólját Xabi Alonso szerezte.

Az olaszoknak már nem volt ilyen könnyű dolguk az angolokkal. Habár végig uralták a mérkőzést, több helyzetet is kialakítottak Hart kapuja előtt, gólt a kilencven perc alatt és a hosszabbításban sem sikerült rúgniuk. A büntetőket az olaszok értékesítették jobban. Pirlo még egy panenkázást is megengedett magának, az angoloktól Ashley Young és Ashley Cole hibája végzetesnek bizonyult.

A következő körben spanyolok a nagy rivális portugálokkal küzdhettek meg a döntöért. A tornán az olaszok mellett Cristiano Ronaldóéknak sikerült leginkább kiegyenlített mérkőzést játszaniuk a Del Bosque-válogatottal. A mérkőzés kilencvenedik percében egy gyors kontra után Ronaldo akár el is dönthette volna a továbbjutást, de ziccerből nem sikerült eltalálnia a kaput. A hosszabbításban már a spanyolok dominálták, de a portugáloknak sikerült kihúzniuk a tizenegyesekig. A párbajban kétszer is hibáztak, így Ronaldo már sorra sem kerülhetett, és Fabregas találatával a címvédő spanyolok mentek a döntőbe.

A 2006-os világbajnokság után ismét egy nagy torna elődöntőjében találkozott egymással a német és az olasz válogatott. A meccs elején kis híján az olasz védelem ajándékozott oda egy gólt az ellenfélnek, fél órával később viszont már kettővel mentek. A helyzeteit remekül kihasználó Balotelli duplájával bejelentkezett a gólkirályi címre. A németeknek azonban semmi sem jött össze, a 92. percben is csak egy büntetővel tudtak szépíteni, a hosszabbítást érő gólt már nem sikerült kiharcolniuk, így döntős lett Olaszország.

Nincs favorit a döntőben

A spanyolokat edző Del Bosque a döntőt megelőző sajtótájékoztatón igyekezett hangsúlyozni, teljesen fölösleges a múltat boncolgatni, a finálénak nincs favoritja. A csapatok tisztelik egymást, elismerik az ellenfél által képviselt minőséget és a trénerek is egyetértettek abban, hogy a középpályán dőlhet majd el a párharc.

Számít a történelem vagy sem, a spanyoloknak rendes játékidőben legutóbb 1920-ban sikerült megverniük az olaszokat. A 2012-es Eb csoportmeccse előtt 2008-ban a negyeddöntőben csak tizenegyesekkel mentek tovább Xaviék, az 1994-es vb negyedönntőkében pedig Roberto Baggio 87. percben lőtt gólja mentette meg a csapatokat a hosszabbítástól.

Rovatok