Index Vakbarát Hírportál

A holland kapitány aranyat ígért az oroszoknak

2011. december 4., vasárnap 10:46 | aznap frissítve

A csoportból biztosan tovább jut a legutóbbi bronzérmes, sőt Advocaat Eb-győzelmet ígért, így azt a szurkolók is várják.

Ki van a kapuban?

Két, egészen kiváló kapus áll az orosz válogatott kapujában. A selejtezőkben Igor Akinfejev (CSZKA Moszkva) hat, Vjacseszlav Malafejev (Zenit) négy meccsen védett. Előbbi három, utóbbi viszont egyetlen gólt sem kapott. Mindkét játékos alapember csapatában, igaz Akinfejev kisebb sérülése miatt csak 22 meccsen védett eddig. Az is meggyőző, hogy pillanatnyilag e két csapat áll az orosz bajnokság élén.

Pont : 9

Milyen a védelem?

A legjobb felállás: Anzsukov, Vaszilij Berezuckij, Ignasevics, Alekszandr Berezuckij.

Szinte a teljes selejtező-sorozatot ezzel a négyessel játszotta végig a válogatott. Nem csak ez jelenti az összeszokottságot, Anzsukov – aki a Zenit futballistája – mellett a másik három védőt a CSZKA Moszkva adja. Dick Advocaat csapata szinte valamennyi meccsét négyvédős rendszerben játszotta végig. A magabiztosságot jellemzi, hogy a csapat 10 selejtezős meccsén mindössze négy gólt kapott. Amikor a legtöbbet – kettőt az írek ellen, idegenben – akkor is sikerült nyernie. A fenti négy játékos mellett a két Lokomotiv Moszkva-védő, Roman Siskin és Renat Janbajev kerülhet még a kezdőcsapatba.

Pont: 8

Milyen a középpálya?

A legjobb felállás: Gyenyiszov – Dzagojev, Sirokov, Zirjanov, Zsirkov.

Az orosz válogatott leginkább a 4-1-4-1, vagy a 4-4-1-1-es összeállítást variálta. Ebben a leosztásban legtöbbször Igor Gyenyiszov (Zenit) volt a szűrő, mellette Jurij Zsirkov (Anzsi), Roman Sirokov (Zenit) és Konsztantyin Zirjanov (Zenit) kapta a legtöbb szerepet. Többször lépett pályára Alan Dzagojev (CSZKA) is, aki a selejtezőben – társbérletben a legtöbb –, négy gólt rúgta. A legfontosabb csapatrészeknél, általában azonos csapatból válogat Advocaat. Ebben, a hihetetlen erős csapatrészben olyan játékosok lehetnek a kiegészítő emberek, akik kivétel nélkül eredményesek voltak a selejtezőkben: Gyenyisz Glusakov (Lokomotiv) Dinijar Biljaletgyinov (Everton), Igos Szemsov (Dinamo). Számolni lehet még Dmitrij Torbinszkij (Lokomotiv), Alekszandr Szamedov (Dinamo) és Vlagyimir Bisztrov (Zenit).

Pont: 8

Milyen a csatársor?

A legjobb felállás: Arsavin, Pavljucsenko

Szinte biztos, hogy Andrej Arsavin és Roman Pavljucsenko – előbbi egy kissé visszavonva – jelenti majd az orosz támadószekciót. Advocaatnak csak az okozhat fejtörést, hogy Arsavin egyetlen gólt sem lőtt a sorozatban, a négygólos Pavljucsenko meg szinte alig játszik a Tottenhamben. De nagy probléma nincs, mert cserének ott van a Zenitből Alekszandr Kerzsakov, vagy a stuttgarti Pavel Pogrebnyak. Mindketten két-két gólt lőttek az Eb-selejtezőkben.

Pont: 7

Milyen az egész csapat összhangja? Hogy mozognak együtt a csapatrészek?

Megvan az alapcsapat és mellé kiváló kiegészítő játékosok. Advocaat nagyon tudatosan építi fel a csapatrészeket, amennyire a lehetőségek engedik azonos klubokból – leginkább a CSZKA-ból és a Zenitből – válogat. A válogatott tíz – tét- és barátságos meccs – óta veretlen, ezeken a meccseken csak három gólt kapott, a selejtezőben csak a szlovákoktól kaptak ki, igaz, tőlük meglepetésre odahaza.

Pont: 8

Van-e vezéregyéniség? Mennyire tartjuk alkalmasnak vezérnek?

Egyértelműen Andrej Arsavin a csapat vezéregyénisége, így megbocsájtható neki, hogy gól nélkül zárta a sorozatot, amelynek minden meccsén pályára lépett. A védelemből Vaszilij Berezuckij volt még ilyen stabil pont.

Pont: 8

Mennyire alkalmasak vezér nélkül játszani?

Mivel Arsavin nemcsak a selejtezős, hanem a felkészülési meccseken is pályára lépett, így csak sérülés miatt hiányozhat az Eb-ről. Az Arsenal-futballista esetleges kiesésével Zirjanov, vagy Sirokov irányíthat. Mindketten rutinos futballisták, az Eb idején 35, illetve 31 évesek lesznek.

Pont: 7

Milyen a mentális erejük, mennyire küzdenek egymásért, van-e bomlasztó közöttük?

Jellemző volt az orosz válogatottra az utóbbi évek világversenyein, hogy kiváló futballisták alkották a keretet, de csapatként a széthúzások miatt nem funkciónáltak. 2008-ban már egészen más felfogású csapat jutott el az Eb-elődöntőbe. A 2018-as vb házigazdája győzelmi reményekkel utazik a jövő évi Eb-re.

Pont: 8

Milyen segítséget kaphatnak a kispadról a meccs előtt?

A 2010-ben egy másik hollandot, Guus Hiddinket váltó Dick Advocaat jól ismeri az orosz futballt, hiszen 2006 és 2009 között a Zenitnél dolgozott, amellyel bajnokságot, UEFA-kupát, orosz és európai Szuperkupát nyert. Az edző már most tudja, kik vesznek majd részt az Eb-n, húsz névben biztos.

Pont: 8

Mekkora pluszt tud adni az edző meccs közben?

Advocaatnak bőven akad nemzetközi tapasztalata, korábban a holland, az egyesült arab emirátusok-beli, a dél-koreai és a belga válogatottat is irányította. Emellett a PSV-vel és a Rangersszel bajnoki címet nyert.

Pont: 8

A csapat életkori sajátosságai

A csapat átlagéletkora valamivel több, mint 27 év, a csapat gerincéből többen lesznek 30 év felettiek a torna idején. Az viszont feltétlen a rutin mellett szól, hogy a legutóbbi Eb-harmadik csapat játékosainak több, mint a fele ott lesz a jövő évi keretben is.

Pont: 8

A csapat fizikai állapota, mennyit játszanak a játékosai?

Szinte a teljes válogatottat a hazai bajnokságban szereplő futballisták adják, csak négy légiós szerepel a keretben. Aki odahaza szerepel, csapata alapembere. Az orosz bajnokság idén tér át a őszi-tavaszi rendszerre, így a kerettagok végigjátszhatják a szezont. Ráadásul az orosz Premijer Liga a kontinens hetedik legerősebb bajnokságának számít.

Pont: 9

A csapat taktikai érettsége:

Egy nagyszerű edző által felkészített csapat, amely mindössze egyszer került hátrányba a selejtezőben, igaz akkor ki is kapott a szlovákoktól, de képes volt a visszavágásra, idegenben, amely a továbbjutást is jelentette.

Pont: 8

Mikor lövik a legtöbb gólt?

Egyértelmű, hogy az első félidőben, sőt az első negyedórában, nagyon gólerős a csapat. A 17 selejtezős gólból 10 esett az első félidőben, négy-négy az első negyedórában, illetve a 16-30. percig tartó időszakban. Az utolsó negyedórában viszont csak egyszer voltak eredményesek.

Mikor kapják a legtöbb gólt?

Négy gólt kaptak a selejtezőben, ebből kettőt a 16-30. percig terjedő időszakban.

Milyen motivációval indulnak a tornának?

Rutinos és nagyszerűen felkészített futballistákról van szó, akiket hihetetlen módon fűt a becsvágy, hogy túlszárnyalják a 2008-as eredményt, sokuknak ez lehet az utolsó világversenye. És egy siker óriási lökést adhat a 2018-as, hazai rendezésű vb-re.

Pont: 9

Hány pontot szerez a csoportban?

A lengyelekt verik, a görögöket is, a csehekkel döntetlen.

Pont: 7

Meddig juthat el maximum?

A negyeddöntő szinte biztosan meglesz, utána viszont a német, holland, dán, portugál négyesből jön az ellenfél. Akár a német, akár a holland, vagy valamelyik másik válogatott lesz az ellenfél, már szerencse is kellene a továbbjutáshoz. Ha ez is sikerülni, a döntő sem elérhetetlen. De ehhez már a szerencsére is szükség lesz.

Pont: 3

A szerencsefaktor

Még Szovjetunióként nyert 1960-ban Eb-t és lett 1966-ban vb-negyedik. A legutóbbi Eb-n elért bronzérme az eddig legnagyobb siker. Az orosz futball egyre erősebb, így megismételni a 2008-as eredményt, főleg a 2010-es vb-kudarc után, mikor nem jutott el a csapat Dél-Afrikába, nem tűnik vállalhatatlan feladatnak.

Pont: 8

Rutin

A 2008-as Eb-, és a 2010-es vb-selejtezőben is csoportmásodik volt, most egy vereséggel megnyerte az Eb-selejtező csoportját. A három évvel ezelőtti Eb-n öt meccsből hármat megnyertek. Így az elmúlt három világversenyen 29 meccsből 19-et győztesen fejeztek be, hét vereség mellett.

Pont: 8

A közvélemény és a média elvárása:

Mivel Advocaat Eb-győzelmet ígért, így a szurkolók is ezt várják. A sajtó sem elégedte meg azzal, ha a pénzben úszó bajnokság játékosaira alapozott csapat csak a csoportkörből jutna tovább.

Pont: 9

Milyen támogatást kapnak a szurkolóktól?

Mivel Oroszország az ukránokkal szomszédos és Lengyelország sincs túl messze, így várhatóan rengeteg orosz drukker érkezik.

Pont: 9

Összesen: 157

Rovatok