Index Vakbarát Hírportál

Tudományos alapon megmondjuk, ki nyeri az Eb-t

2011. december 4., vasárnap 10:54

Az ukrán-lengyel közös rendezésű futball-Európa-bajnokságon akár saját médiája is kikészítheti az angol válogatottat. Vajon Ibrahimovic vezérletével képes lesz erőn felüli teljesítményre Svédország? A válaszokat még nem tudjuk, de az biztos, hogy az Eb-sorsolás máris jelentősen befolyásolta a részt vevő országok esélyeit. Színvonalas meccsekre számíthatunk, állapította meg a Futballminősítő Intézet.

Őszintén hiszünk abban, hogy a 2012-es Európa-bajnokság jó lesz. Bár kicsit riasztó, hogy mindjárt lengyel-göröggel vágunk a közepibe, de azért lesznek klasszikus meccsek is mindjárt az elején, még ha a csoportkörtől el is lehetne tekinteni sokak szerint.

A sorsolás után mindenkinek megvannak a szempontjai. A fogadóirodák azonnal az utolsó helyre tolták Dániát a középmezőnyből, Anglia és Franciaország feljött ugyanakkor, Portugáliát gyorsan meg is előzték. A két nagy favorit, egyszersmind az előző két döntős: Németország és Spanyolország külön ágon van, ezért az ő esélyeiket nem rengette meg semmi. Egyelőre. Mert elég valószínű, hogy meg fogja.

Mi az a Futballminősítő Intézet?

Az Index és a SportGéza tudományos szakmai műhelye, amelynek feladata az Európa-bajnokságig hátralévő időben, és az Európa-bajnokságon a csapatok, a játékosok, az esélyek, a szurkolók értékelése. Intézetünkben van edző, gazdasági szakember, aki megteremtette a futballbóvli fogalmát. Van köztünk médiakritikus, aki fanatikus klubszurkoló, de csapatával szemben is kritikus, van politikai újságíró és sportos újságíró is.

Mi magunk is meg fogjuk mozdítani őket párszor. Nemcsak úgy futballszerető alapon, hanem releváns szempontok szerint is. Bár egyelőre még kevés az információ, hogy ki-kit nem szeret az edzőtáborban, ki van rágerjedve a csapattárs feleségére, pedig tudjuk, mindez aláaknázza azt, amit addig építettek. Nagyon fontos emlékeztetnünk magunkat a tudmányosság kritériumaira, amelyek szervezetünk hitelét adják.

Pillanatnyilag még nem világos, milyen a csipkelődési sorrend a csapaton belül, ki mer kinek beszólni, a kapitány kit mer helyretenni, és kit nem. De ahogy haladunk majd előre az időben, egyre több információ és feszültség lesz, egyre többen maradnak ki sérülés miatt, ami alapjaiban változtathatja meg egy ország futballképét. Egy példa: a Futballminősítő Intézet a 16 nemzeti válogatott jelenlegi formája, az őket körülvevő miliő szerint 22 kategóriában pontozta a csapatokat, de a pénteki sorsolás után munkatársaink azonnal górcső alá vették és módosították a csoportból továbbjutási esélyeket valamint az elérhető helyezéseket.

A Futballminősítő Intézet minden hónapban közzéteszi az aktuális helyzet szerinti elemzéseit. Komolyabb sérülések, az angolokat nyomasztó média színe változásainak hatására átvezetjük és súlyozzuk a csapat/csapatok várható eredményeit.

Hangsúlyozzuk, a Futballminősítő Intézet értékel és pontszámok alapján lehetséges sorrendet állít fel 22 kategóriában, az összesített eredmény így az Eb - adott pillanatban - várható kimenetelét mutatja meg. Módszertanilag ez persze magában hordozza az átmeneti önellentmondás lehetőségét is.

Táblázatunkba belekattintva megnézhetik a részt vevő országok adatlapjait, amelyekben szöveges értékelést és pontszámot láthatnak. Amennyiben észrevételük van, és más véleményen vannak, kérjük írják meg nekünk.

Természetesen elfogadjuk, hogy módszertanilag néhányan aggályosnak, és talán a jövőt is befolyásolónak tartják a Futballminősítő Intézet következtetéseit, de kötelességünknek érezzük, hogy az utolsó élvezetes Európa-bajnokságra tudományos szemmel is odafigyeljünk.

H   Pontszám
1.  Spanyolország
181
2.  Németország 172
3.  Hollandia 165
4.  Oroszország 157
5.  Anglia 147
6.  Olaszország 146
7.  Írország 146
8.  Svédország 141
9.  Dánia 137
10.  Portugália 127
11.  Görögország 127
12.  Horvátország 127
13.  Ukrajna 122
14.  Franciaország 120
15  Csehország 115
16.  Lengyelország 109

Rovatok