Index Vakbarát Hírportál

A lengyelek megtérítik a cseheket az Eb-n

2012. május 16., szerda 11:36

Hittérítő akciókat terveznek a labdarúgó Európa Bajnokságra júniusban Wroclawba látogató cseh szurkolók körében a lengyel katolikusok. A vendégszurkolóknak fenntartott szektorban a lengyel katolikusok Jézus a csehekért is meghalt! feliratú plakátokat helyeznek majd el, cseh nyelvű imakönyveket, röplapokat fognak osztogatni, és a katolikus aktivisták elbeszélgetnek az ateistáknak tartott csehekkel, hogy megtérítsék őket - tudta meg a Mladá Fronta Dnes című cseh napilap a wroclawi püspökségtől. Csehország az EURO 2012-n a wroclawi csoportban fog játszani, és a lengyelek azzal számolnak, hogy a csehek tízezrei látogatnak ki válogatottjuk mérkőzéseire.

"Az ötlet eléggé veszélyes. Nem kizárt, hogy fordítva sül el, és megerősíti a fanatikus katolikus lengyelekről élő cseh nézeteket" - idézi a Právo című napilap Zbigniew Czendlik lengyel pap véleményét. Czendlik egyike annak a több tucat lengyel katolikus papnak, akik már évek óta a nagy paphiánnyal küszködő Csehországban tevékenykednek.

Czendlik szerint a wroclawi katolikus aktivisták tervei csak azt bizonyítják, hogy nem ismerik a cseheket. "A csehek ezt erőszaknak foghatják fel. Ráadásul nem egyházi oktatásért, hanem a futballért utaznak Wroclawba" - mutatott rá a pap. Úgy vélte: sokkal jobb lenne, ha például cseh nyelvű misét rendeznének a stadion közelében, amelyre az érdeklődők elmehetnének.

A wroclawi katolikusok tervei a város polgármesteri hivatalának sem tetszenek. A hivatal azt állítja, hogy az ilyen akció ellentétes az UEFA előírásaival.

A lengyel katolikus egyház több száz papja és aktivistája az EURO 2012 más helyszínein is állítólag hittérítő tevékenységet tervez. Olyan témákról szeretnének elbeszélgetni az emberekkel, mint például, hogy "Kinek szurkolna Krisztus, ha élne?" vagy "Miért van szükségük a keresztényeknek a futballra?"

A külföldi szurkolókat katolikus filmekre kívánják invitálni. Az elképzelések között szerepel az is, hogy a külföldi szurkolók szektoraiban lengyel katolikus zenekarok játszanának - írta a Právo. 

Rovatok