Index Vakbarát Hírportál

Juhász menekülhet, Dzsudzsáknak nehéz

2013. január 2., szerda 22:15

Kedden újra megnyílt az átigazolási piac, ezt a dátumot már alig várta Juhász Roland, a magyar válogatott középhátvédje. Az Anderlechtből kiszoruló, büntetésből az ifikhez kerülő játékos elmenekülhet a klubtól, ahová még 2005 őszén került, és a belgák akkor olyannyira bíztak benne, hogy a BL-ben azonnal Didier Drogba semlegesítését bízták rá.

Úgy tűnt, nélkülözhetetlen a csapatnál, és pontosan még nem derült ki, hogy az új edző azért vitt-e váratlanul mást a helyére az utolsó pillanatban a nyáron, mert a vezetők úgy tájékoztatták, Juhász az elmúlt három átigazolási szezonban általában el akart menni, és akinek ilyen mehetnéke van, azért nem kell küzdeni. Pár éve még úgy látszott, olyan karrier lehet az övé, mint például Dárdai Pálé volt, aki nem mozdult a Herthából, pedig még a Bayern is kereste.

Juhász legkomolyabb kérője az ukrán Dnipro, korábbi csapattársa, a cseh Mazuch már a csapatnál van, jó kapcsolatban van a magyarral, aki rendszeresen tájékoztatja is őt az ukrán lehetőségekről. Már a nyáron is felmerült az átigazolása, épp Mazuch mellett játszhatott volna a védelem közepén.

A spanyol Juande Ramos nem lebecsülhető csapatot épít, a Dnipro legyőzte az EL-ben oda-vissza a PSV Eindhovent, a Napolit előzve lett csoportelső. A kieséses szakaszban a Videoton miatt jól ismert Basellel találkozik, Juhászt ekkor nem lehet bevetni, mert a BL-ben pályára lépett. A Dnipro 13 ponttal van lemaradva a Sahtar mögött a ligában, a BL-selejtezőt érő helyért azonban még küzdhet, egy ponttal vezet a Dinamo Kijev és kettővel a Metaliszt előtt. (Mindketten érdekeltek még az EL-ben.)

A Dnipro, ha kölcsönveszi egymillió euróért, megváltást jelenthet a magyar válogatottnak is, mert a rendkívül fontos március 22-i, románok elleni vb-selejtezőre formába lendülhet a védelem oszlopa.

Eközben a Daily Mail újra bedobta a nevét, ezúttal a Sunderlandhez. Korábban az Aston Villát jelölte meg az újság, mert akkor éppen ott dolgozott Martin O’ Neill. Az ír szakember figyelmét már a Celticnél is felkeltette Juhász, de igazán sohasem győzte meg őt annyira, mint a Rangersnél McCoistot, aki háromszor is emelte az érte fizetendő árat, de a belgák végül hajthatatlanok voltak. A Rangers azóta a negyedosztályban van a csőd után, Juhász összességében jól járt, hogy akkor nem ment el oda.

Januárban egyébként nem igazán szerencsés váltani, mert kialakult keretek vannak, inkább gyengébb csapatok igazolnak, Elek Ákos azóta sincs olyan formában, mint a tavalyi török kaland előtt.

Dzsudzsák is januárban váltott tavaly, a Dinamo Moszkva most a kilencedik a ligában, már nem áll az Európa Ligában, ha esetleg az Anzsinál maradt volna, még állna az EL-ben és harcban lenne a BL-ért az orosz bajnokságban. (Az Anzsi a CSZKA mögött a második, a Zenitet megelőzi.)

A szélső nem érzi jól magát Moszkvában – túl nagy neki a város, sokat áll a dugóban -, váltását lényegesen nehezíti viszont, hogy 2015-ig van szerződése a Moszkvával. Mivel 19 millió euróért vásárolták, valószínűleg tízmilliót ki kellene fizetni érte, Spanyolországban ennyiért nem szoktak játékost venni. Dzsudzsák oda szeretne menni, illetve Németországba, de ilyenkor kérdéses, melyik Bundesliga-csapat szeretne ilyen sokat áldozni. Mert azt a szélső rendre hangsúlyozza, csak úgy jönne el a Dinamótól, ha a klub is megfelelő pénzt kap érte.

Pintér Ádám mindössze 340 percre került be a Zaragozába, sérülése is akadályozta. „Nem tudom elfogadni, ha egy játékos csalódott, mert nem játszik szegényke” – állította róla a csapat edzője, Manolo Jimenez. Megtippelni is nehéz, merre vezethet az útja onnan.

Buzsáky Ákos elsejétől szabadon igazolható, a nyáron a Fehérvárral edzett, de nem akart megállapodni Magyarországon – Paulo Sousát még a QPR-tól ismeri -, bevállalta a Barnsley ajánlatát. Be is került rögtön, öt meccsen kapott bizalmat, győzelmet azonban nem ünnepelhetett. A klub a másodosztály utolsó, huszonnegyedik helyen áll, Buzsákyt kisebb sérülés is gyötörte. Az angol másodosztályban más csapatnál szóba jöhet. Akár a Crystal Palace-nél is, amelynek Ian Holloway lett a menedzsere, aki jól ismeri őt, a Plymouth-nál együtt dolgoztak.

Korcsmár Zsolt is kelendő lehet ebben a hónapban, aki a norvég Branttól szeretne elmenni – hatodik lett a csapat a ligában -, mert fejlődni szeretne. A Nürnbergnél és a Freiburgnál futólag felmerült már a neve mellett korábban.

A német második liga nem annyira vonzó számára, ahogy az Izraelből a háborús helyzet miatt hazatérő Lencse Lászlónak sem volt az. Lencse a BL-selejtezőben és az Európa Liga főtábláján is jól játszott, neki a magyar élvonal átmeneti visszalépést jelentene, bár a bajnoki címért harcoló Győr valószínűleg tárt karokkal várná.

A hazai piacon nem várható túl nagy mozgás, a debreceniek közül ezúttal is felmerülhet Varga József neve, ő a nyáron a dán Odensére nemet mondott, és a fehérorosz BATE Boriszovhoz sem szeretett volna elmenni.

Rovatok