Index Vakbarát Hírportál

Conceicao lehet Sousa utódja

2013. január 7., hétfő 10:45

A portugál Paulo Sousa másfél év után elhagyja a Videotont, jelentette be hivatalosan a klub. Még nem tudni, hol folytatja, de a New York Red Bulls az amerikai bajnokságba csábítaná. Egy másik portugál, Sergio Conceicao lehet az utódja, aki hétfő délután felmondott az Olhanensénél.

A Videoton honlapja hétfő délután jelentette be, hogy Paulo Sousa elhagyja a magyar csapatot, mellyel az ősszel az Európa Ligában szerepelt.

„A sikeres őszi szezon után és a csapat töretlen szakmai fejlődése közepette sajnálattal kell hírt adnunk arról, hogy a Videoton FC vezetése és Paulo Sousa vezetőedző szerződést bontott. Paulo Sousa családi okokból döntött úgy, hogy távozik csapatunktól. A szerződésbontás a szerződés szabályainak megfelelően, az európai standardok szerint zajlott, a két fél között nincs jogi vagy egyéb jellegű vita" - olvasható a közleményben. A Videoton sok sikert kívánt a negyvenkét éves trénernek, aki 2011 nyarán vette át a magyar csapat irányítását.

Sousa első szezonjában ezüstérmes lett a fehérváriakkal a bajnokságban, majd tavaly ősszel bejutottak az Európa Ligába, ahol a hazai pályán a portugál Sportingot és a svájci Baselt is megverték, a csoportban a harmadik helyen végeztek.

A csakafoci.hu úgy tudja, Sousa utódja egy másik portugál, a korábbi válogatott futballista, Sergio Conceicao lesz, aki állítólag a múlt héten Magyarországon járt, és mindenben megegyezett a fehérváriakkal. Conceicao tavaly január óta volt a portugál első osztályban 8. Olhanense edzője, a portugál Bola szerint hétfő délután lemondott.

A Videoton tiszteletbeli elnöke, Kovács Ferenc ma reggel még azt nyilatkozta a DIGI Sportnak, hogy az edző maradására ugyanannyi esély van, mint a távozására.

„Sousa sorsa kérdőjel még: jelenleg ugyanannyi esélye van a távozásra, mint a maradásra . A klub még nem egyezett meg vele, a kettő plusz egy éves szerződése hozzánk köti, amiből másfél év telt le. Kérdés még, hogyan dönt a vezetés és milyen kényszerhelyzetek elé leszünk állítva: az újságból ismert amerikai klub hajlandó az edző kivásárlási összegét mellényzsebből kifizetni” - válaszolta a műsorban a klublegenda Kovács.

Az amerikaiak éppen az őszi Európa Liga-sorozat sikereire figyeltek föl. Az amerikai ESPN forgatócsoportja például novemberben Magyarországon járt, és készített riportot a Sousa-vezette klubról

Kovács kitért a portugál kiválasztásának szempontjaira is: „Paulo Sousa kiválasztásakor nagyon szűkén álltunk a feladathoz megfelelő magyar edzőkkel. Sousa nagyszerűen megvalósította a klub azon célját, hogy kikerült a nemzetközi porondra, és az utóbbi húsz év legjobb eredményét érte el. Azért esett rá a választásunk akkor, mert a portugál futballstílus közelebb állt a magyar tradíciókhoz, mint mondjuk a német.”

„Régebben bőséggel rendelkezett Magyarország jó futballedzőkkel. A kluboknál megvoltak az olyan vezetők, akik érezték a csapatot, vagyis tudták, hogy az adott játékosállományhoz milyen edző szükséges. Ami ma kicsit bánt, illetve most foglalkoztat engem, az az, hogy a mai magyar játékstílus öszvérré vált, miközben a nemzeti karaktereket másutt azonnal felfedezem a pályán. A magyar hagyományt, vagyis a lapos összjátékot és a kapu előtti improvizációt vissza kellene hozni, mert ettől eltértünk” - mondta Kovács Ferenc a magyar futballtradíció helyzetéről.

Rovatok