Index Vakbarát Hírportál

Messié az Aranylabda, Stoché a Puskás-díj

2013.01.07. 19:58
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ahogy várták, megelőzte C. Ronaldót és Iniestát: mintegy 42 százalékot kapott, a portugál 24-et, Iniesta 11-et. Egervári Sándor szövetségi kapitány is Messit tette az első helyre, akinek portréját és tavalyi évének összefoglalóját itt olvashatják. A szavazati lista pedig itt található.

  • A 32 éves amerikai válogatott játékos a szintén amerikai Alex Morgant és a brazil, korábbi ötszörös nyertes Martát verte.

  • A Fenerbachce támadója két szupersztárt, Neymart és Radamel Falcaót előzte meg a szurkolók szavazatai alapján. (A videóban mindhármuk gólja látható, a győztes találat a második, remek kapáslövés.)

  • Kirívóan keveset szabálytalankodtak a válogatott futballistái, és mindenféle sportszerűségi listán az élen végeztek.

  • Sepp Blatter beszédben méltatta a kétszeres aranylabdást, világbajnokot, háromszoros BEK-győztest, aki szövetségi kapitányként is vb-t nyert, és megszervezte a 2006-os világbajnokságot hazájában, Németországban. Egészen pontosan a FIFA elnöki különdíját kapta most meg.

  • A spanyol válogatott szövetségi kapitánya tavaly Európa-bajnok lett a csapattal, megelőzte Pep Guardiolát és José Mourinhót, aki el sem jött Zürichbe. Beszédében kiemelte Iker Casillast, aki az utóbbi meccseken csak cserekapus a Real Madridban Mourinhónál.

  • Casillas - Dani Alves, Gerard Piqué, Sergio Ramos, Marcelo - Xabi Alonso, Xavi, Andrés Iniesta - Messi, Radamel Falcao, Cristiano Ronaldo. Csak egy nem Real- vagy Barca-játékos került be úgy, hogy a BL-döntőt a Chelsea játszotta a Bayern Münchennel.

    Falcao az Atletico Madridban futballozik, és duplázott az EL-döntőben.

  • Nekünk a legfontosabb a Puskás-díj, amire Neymar, Miroslav Stoch és Falcao az esélyes. Neymar címvédő, és az első duplázó lehet. Jön majd az Év edzője - del Bosque, Guardiola vagy Mourinho -, és az Év női futballistája is. Sevcsenko és Platini lesznek az est díjátadói, mindketten aranylabdások.

  • Aki bemutatta a 2014-es vb kabalafiguráját, ami brazil nemzeti színekben pompázik.

  • C. Ronaldo, Iniesta és Messi egymás mellett ülnek az első sorban. Az egyik műsorvezető Ruud Gullit.

  • Elmondta, visszaül egy kispadra, de azt is, még nem dőlt el, hová. Konkrétan a Bayern Münchent kérdezték tőle, nem erősítette meg, hogy az is az esélyesek között lenne, és nem is cáfolta. Összehozták már a Manchester Uniteddel, ám ott Sir Alex Ferguson múlt héten nyilatkozta, hogy még két-három évig maradni akar. Felmerült a Mnchester City, az Arsenal és a Chelsea is Angliában, a Bayern Németországban, valamint a Milan az olaszoktól.

  • A főszereplők elvonultak, és átöltözve térnek majd vissza hat órától, amikor a vörös szőnyegen már megközelíthetik a hétkor kezdődő eredményhirdetés helyszínét. Cristiano Ronaldo frissnek és feldobottnak tűnt, Messi és Iniesta inkább mintha túl akarna esni az egész procedúrán, mintha fáradtak lennének.

  • A milanos levonult egy barátságos meccsről múlt héten, mert rasszista beszólásokat hallott a tribünről. A FIFA-elnök azt mondta, nem lett volna szabad, de C. Ronaldo és Guardiola is megvédték a játékost, mondván, mindenkinek a saját döntése, hogy viselkedik ilyen helyzetben, az edző szerint jót is tehet ez a húzás. Ami biztos - tette hozzá Ronaldo -, hogy ilyen nem történhet meg a futballstadionban.

  • "Nem idegesít Messi, nem foglalkozom igazán, mit csinál ő, a nagy rivalizálás nem létezik közöttünk. Mindketten nyerni akarunk, ennyi, és nincs több a dologban" - C. Ronaldo.

    "Igaza van Cristianónak, ez pontosan így van. Sportszerű versengésről lehet beszélni" - Messi.

  • Konkrétan megmondta, hogy újra dolgozni akar, de hogy hol és mikor, arról nem beszélt. Nyáron állt fel a Barcától, már féltucat sztárcsapattal összehozták.

  • "Továbbra is követem a Barcát a tévén, nagy show, amit csinálnak. Ajándék, hogy vezethettem őket, most talán még jobbak is, mint velem voltak. A stílusuk miatt tisztelik őket, és fogják is még nagyon sokáig. Ez a stílus nem velem kezdődött, hanem valamikor régen sok-sok évvel ezelőtt" - Guardiola arról, figyeli-e excsapatát.

  • "Semmi nem történik, ha mások nyernek, mi megnyertük a bajnokságot a Reallal, az Eb nem jött össze. Büszkének kell lennem, hogy két ilyen játékossal az esélyesek között maradtam, akkor is, ha a végén nem én kapom a díjat" - magasztalta a két barcelonást a Real-támadó.

  • Gondolták-e, hogy egyszer ők lesznek a legjobbak. Mindhárman gyorsan elintézték, egyikük sem gondolkozott ezen, Iniesta csak játszani akart. C. Ronaldo elmondta, hogy ő álmodott róla.

  • C. Ronaldo baseballsapkában, Iniesta középen, Messi jobbra ül, a legközelebb az Aranylabdához. Videós bejátszás után jöhetnek a kérdések, félóra csúszással, mert a sajtótájékoztatót háromra hirdették meg.

    Itt vannak az edzőjelöltek is, legalábbis kettő: Vicente del Bosque spanyol szövetségi kapitány, Pep Guardiola, a Barca exedzője és José Mourinho, a Real Madrid trénere, ám ő nem jött el. Del Bosque a favorit közülük, Eb-t nyert Spanyolországgal.

  • Andrés Iniesta 8 gólt rúgott összvissz 2012-ben, mégis jelölt, mert ő Andrés Iniesta, napjaink legpengésebb futballistája. Nem mellékesen megnyerte az Eb-t Spanyolországgal, őt választották a torna játékosának, aztán a legjobb Európában futballozónak is, Messi és C. Ronaldo előtt. Iniesta best of a videóban.

  • A portugál 63 góllal pályázik és egy spanyol bajnoki címmel. Ha az összeset nem is, de nagyon sok szépet meg lehet nézni az alábbi videóban.

  • 91 gól 2012-ben, meglepetés lenne, ha ennyi nem lenne elég a győzelemhez, és zsinórban negyedszer nem az argentin vinné el az Aranylabdát. Aki nem látta a gólokat egész évben tavaly, most 10 perc alatt bepótolhatja.

  • 2010 óta hívják FIFA-Aranylabdának az 1956-ban alapított díjat, és azóta már nem csak újságírók, hanem a FIFA összes tagszövetségének válogatott szövetségi- és csapatkapitányai is voksolnak.

  • Hétfő este nyolc körül Zürichben kiderül, kié lesz a 2012-es Aranylabda, de a napi program már jóval előbb elkezdődik. Három órától a három jelölt, Lionel Messi, Cristiano Ronaldo és Andrés Iniesta sajtótájékoztatón vesz részt, és megszólalnak az Év edzője-díj jelöltjei is. Az ünnepélyes eredményhirdetés hét órakor kezdődik, de már jóval előtte érkeznek a vendégek, és a vörös szőnyegen adott interjúkkal szórakoztatják a nézőket, akik az uefa.com-on és a youtube-on videón, az Indexen percről percre követhetik az eseményeket.

    Az Aranylabda és az edzői díj mellett a szokásoknak megfelelően átadják a női Aranylabdát is, illetve a Puskás-díjat, aminek szintén három esélyese maradt: Neymar, Miroslav Stoch és Radamel Falcao. Neymar, ha megkapná, az első kétszeres győztes lehetne, megvédené tavalyi címét.

Rovatok