Index Vakbarát Hírportál

Messi zsinórban negyedszer aranylabdás

2013. január 7., hétfő 19:58 | aznap frissítve

Futballtörténelem: Lionel Messi negyedjére is megnyerte az Aranylabdát, korábban ennyiszer senkinek sem sikerült. Az Aranylabda-átadón kiosztották a 2012 legszebb góljának járó Puskás-díjat is, amit a szlovák fenerbachcés Miroslav Stoch kapott egy kapáslövésért. Az év edzője a spanyol válogatott kapitánya, Vicente del Bosque.

2009, 2010 és 2011 után újra Lionel Messi kapta az Aranylabdát a FIFA szokásos éves gáláján, Zürichben. A Barcelona argentinja Cristiano Ronaldót és Andrés Iniestát előzte meg. Messi az első négyszeres aranylabdás, ráadásul sorozatban. A szavazatok jó 41 százalékát kapta meg, C. Ronaldo közel 24 százalékkal második, Iniesta majdnem 11-gyel harmadik lett. Xavi a negyedik, Radamel Falcao ötödik, Casillas hatodik, Pirlo, Drogba, van Persie és Ibrahimovic a top10. Egervári Sándor magyar szövetségi kapitány is Messire voksolt. (Itt a teljes lista, hogy ki kire szavazott.)

Három jelöltre szűkítette múlt decemberben a 2012-es Aranylabda esélyeseit a díjat adományozó FIFA és a trófeát alapító France Football magazin, a főszereplők személyesen is megjelentek Svájcban.

Messi favoritként pályázott, mivel tavaly 91 gólt szerzett tétmeccseken a Barcelonában és az argentin válogatottban, ami valószínűleg világrekord. 79-szer talált be a Barcában, ami ennek ellenére sem zárta jól az előző szezont, a BL-ben az elődöntőben kiverte a Chelsea, a bajnokságban második lett a Real Madrid mögött. Csak a Spanyol Kupát tudta megnyerni Messi, a döntőben lőtt is gólt az Athletic Bilbaónak.

Messi mindenkit ölel

"Nagyon boldog vagyok, hogy nyertem még egy labdát, szeretném megköszönni mindenkinek, aki szavazott rám és drukkolt nekem nap mint nap. Nagyon szépen köszönöm mindannyiotoknak! Ölelés" - írta Messi a facebookra nem sokkal a díjátvétel után.

Ebben az idényben, vagyis múlt ősszel viszont nagyon ment neki és klubjának is. Augusztusban még elbukták a Spanyol Szuperkupát a Real Madrid ellen idegenben lőtt gólokkal, a visszavágót 2-1-re veszítették el, de utána szinte csak nyertek. Azóta csupán egyszer kaptak ki, Glasgow-ban 2-1-re a Celtictől BL-meccsen, amikor már magabiztosan vezették a csoportot, így a továbbjutás veszélybe sem került.

   iniesta11

A bajnokságban veretlenül, 11 ponttal vezetnek, mindössze egy döntetlenjük van, a többi 17 mérkőzést megnyerték, 54-ből elképesztő 52 pontot megszereztek. Köszönhetően nem kicsit Messinek, aki a 18 meccsen szerzett 27 góljával vezeti a góllövőlistát.

2012 legjobbjai


FIFA-Aranylabda (év legjobb férfi játékosa): Lionel Messi (argentin, FC Barcelona)
év legjobb női játékosa: Abby Wambach (amerikai)
év edzője férfi csapatnál: Vicente del Bosque (spanyol, Spanyolország)
év edzője női csapatnál: Pia Sundhage (svéd, Egyesült Államok/Svédország)
FIFA Puskás-díj (év legszebb gólja): Miroslav Stoch (szlovák, Fenerbahce)
FIFA elnöki különdíj: Franz Beckenbauer (német)
FIFA Fair Play-díj: Üzbég Labdarúgó Szövetség
Az Év csapata:
Iker Casillas (spanyol, Real Madrid) - Dani Alves (brazil, FC Barcelona), Gerard Piqué (spanyol, FC Barcelona), Sergio Ramos (spanyol, Real Madrid), Marcelo (brazil, Real Madrid) - Xabi Alonso (spanyol, Real Madrid), Xavi (spanyol, FC Barcelona), Andrés Iniesta (spanyol, FC Barcelona) - Lionel Messi (argentin, FC Barcelona), Radamel Falcao (kolumbiai, Atlético Madrid), Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid)

Cristiano Ronaldo 63 2012-es góllal és a spanyol bajnoki címmel, valamint Spanyol Szuperkupával várta az eredményhirdetést. A szám elképesztő lenne, ha nem lenne Messi, vele viszont a közel 30 gólos lemaradás soknak bizonyult. A portugál az előző szezonban, vagyis tavasszal villogott leginkább, és bár jól játszott a nyári Európa-bajnokságon is, válogatottját kiverte a nyolc között a későbbi győztes Spanyolország. Csak büntetőkkel ugyan, de Cristiano Ronaldo nem rúghatott tizenegyest, ugyanis épp az utolsót akarta vállalni, így nem került sorra, a párbaj már előtte eldőlt.

Ősszel a remek szuperkupasiker után sokszor megtorpant a Madrid, a bajnokságban kevesebb mint fél szezon alatt 16 pontos hátrányba került a Barcához képest. A bajnokságban 18 meccsen 16 gólja van C. Ronaldónak, ami fenomenális lenne, ha - újra csak ezt kell mondani -, nem lenne Messi. A szezonban 27 meccsen 25 gólnál jár, 11 találatra a nagy rivális barcástól.

   messiball2

A harmadik Aranylabda-esélyes, Andrés Iniesta nem góljaival, inkább középpályásjátékával emelkedett ki, és került a végső háromba. Miatta játszik úgy a Barcelona, ahogy játszik, a spanyolok Eb-győzelmüket szintén nagy mértékben köszönhetik neki. Őt választották meg a torna legjobb játékosának, majd nyár végén az UEFA szakértői őt jutalmazták az előző idény legjobbjaként, és nevezték a legjobb Európában szereplő futballistának. Nem kis neveket előzött meg, Messit és C. Ronaldót, így az Aranylabda-győzelemre is joggal lehetett esélye.

Messi mindössze 25 évesen lett négyszeres győztes, csak hárman vannak az utóbbi 20 évből, akik ennél a kornál fiatalabban kapták meg az első címüket, vagyis a teljesítmény egészen elképesztő. A brazil Ronaldo, Michael Owen és Cristiano Ronaldo nem volt még 25, amikor először nyerte meg a szavazást.

 

Az Aranylabdát 1956-ban adták át először, a díj 2010-ben átalakult, akkor vásárolta fel a FIFA a France Football magazintól. Négy évvel ezelőttig csak újságírók szavazhattak, azóta viszont rajtuk kívül a válogatottak csapatkapitányai és szövetségi kapitányai is leadhatják voksukat, valójában az ő véleményük határozza meg a trófea gazdáját, mert sokkal többen vannak.

Leginkább emiatt történhetett meg, hogy a nagy világversenyeken elért sikerek elvesztették a jelentőségüket a díjnál. Régebben a tornákon mutatott teljesítmény határozta meg a győztes nevét, ám 2010-ben Messi úgy nyert, hogy a világbajnokságon leégett, egyszer sem talált be, Argentína meg kiesett a nyolc között. Az akkori másik két jelölt, Iniesta és Xavi világbajnok lett, előbbi ráadásul győztes gólt szerzett az 1-0-ás döntőben, mégis a dobogóra szorultak barcás társuk mögött. Iniesta Eb-győzelme így most sem számíthatott túl sokat, a szavazó játékosok és kapitányok inkább a puszta egyéni teljesítményt veszik figyelembe a csapatsikerek ellenében, és eszerint voksolnak. Az újságíróknál, ha csak az ő szavazataikat nézzük, például 2010-ben Wesley Sneijder lett volna az aranylabdás.

Kobe Bryant jóbarát

Hogy Messi nem csupán a rajongók világában a legnagyobb, arra példa, amit ő mesélt a pekingi olimpia idejéről, még 2008-ból. "Éppen ebédeltünk, amikor egy magas fekete alak érkezett tálcával, és odaköszönt nekem: Hola, Soy Kobe". Aztán félrehúzta Messit, beszélgettek egy kicsit. Kobe Bryant aztán a tálcával a kezében távozott, de visszafordult, és hangosan azt kiálltotta: "Messi, Te vagy a legjobb"!

Messi kapta az utóbbi három Aranylabdát, így beállította Michael Platini rekordját, aki szintén hármat nyert egymás után a nyolcvanas évek közepén. Háromszoros nyertes Marco van Basten és Johann Cruyff is, de ők nem zsinórban. Messi immár négyszeres, ezzel egyedül övé a csúcs. Érdekes, hogy mindannyian ugyanazzal a klubbal nyerték mindhármat. A Barca a Juventus csúcsát állította be a négy egymást követő Aranylabda-győzelemmel, a torinóiaknál 1982-ben Paolo Rossi győzött, majd utána háromszor Platini.

Messi győzelmével Argentína beérte Németországot és Hollandiát, amiknek játékosai szintén hétszer kapták meg a legrangosabb egyéni elismerést. A klubokat tekintve már eddigi is a Barca vezetett, ez az egyesület adott legtöbbször aranylabdást, kilencszer, illetve most már tízszer. Második a Juventus és a Milan 8-8 elsőséggel.

A világ legboldogabbja is a világ legjobbja

Messi az összes trófeájára büszke, szülei rosariói házában az összes polc azokkal van tele, és bátyjánál, Matiasnál is van néhány. Messi régebben szabadidejét általában bátyja Barcelona melletti házában töltötte unokaöccsével játszva, tévét nézve, miközben sógornője főzött rájuk. Ennek az idillnek vége, Messi ugyanis tavaly novemberben apa lett. Feleségével, Antonella Rocuzzóval 2011 nyarán házasodtak össze, kisfiuk Thiago pár hónapos. „Ma én vagyok a legboldogabb ember a világon, mert megszületett a fiam, köszönöm Istennek ezt az ajándékot. A családomnak is köszönöm a támogatást" - írta Thiago születésekor.

Ráadásul közel sem biztos, hogy Messi megáll majd ennyinél, ugyanis még csak 25 éves, és a Barcelona sem tűnik úgy, mintha lassítana. Messi csúcstartó abban is, hogy immár hatodik éve van benne az első háromban. Nehéz megbecsülni, mennyinél állhat meg, ha megússza sérülés nélkül, ugyanis a futballisták 28 évesen érnek a csúcsra, az meg még három év. És az sem biztos, hogy onnét formája hanyatlani fog. Sérült meg nem volt közel négy éve.

Ráadásul valami még biztosan hiányzik neki: a világbajnoki cím, és ha azt képes lesz megnyerni Argentínával, az újabb Aranylabdát eredményezhet. Legkorábbi lehetősége 2014 ennek megszerzésére, mivel még akkor is csak 27 éves lesz, négy év múlva újra dobhat. 35 évesen aztán már nehezebb dolga lenne, ám a mai futballt látva már semmit nem lehet kizárni, kíváncsian várjuk, meddig tudnak csúcsformában vagy ahhoz közel maradni napjaink legjobbjai, mint Messi és C. Ronaldo. Az biztos, hogy ha a sérülések elkerülik őket, mindketten 40 éves koruk környékén hagyják majd abba.

Abszolút vezér a Barcában

Aki Messiről valami negatívat akar mondani, annak nem könnyű. Messi példás családapa, csendes és szerény futballista, aki ráadásul tényleg fantasztikus játékos, gyakorlatilag kikezdhetetlen. Ennek ellenére akadhat a földön olyan, akinek erről más a véleménye. Messi mindig dicsérőleg emlegeti Frank Rijkaardot, aki elindította őt a felnőttkarrierjében, de biztos, hogy a holland idején nem volt egységes az öltöző, az öncélúság a 2006-os BL-győzelem után felülemelkedett a csapatszellemen, Rijkaard elvesztette az öltözőt. A hangulatnak végül Pep Guardiola érkezése vetett véget, akivel megváltoztak az öltözői erőviszonyok. Guardiola elsőként Ronaldinhót, majd egy év múlva Eto'ó-t küldte el. Egy szupersztárt hagyott meg, Messit. Ibrahimovic egyértelműen Messi áldozata, az argentin miatt nem játszhatott kedvenc pozíciójában, középcsatárként, ráadásul a svéd nem bírta azt a fegyelmet, ami jelenleg a Barcelonát jellemzi. Napjainkban is van valaki, David Villa, akivel Messi a pályán többször pörölt a neki nem tetsző megoldások miatt, és az egykori gólkirály állítólag távozhat is már januárban. Igaz, ebben szerepe van annak is, hogy súlyos lábtörése után nem nyerte vissza eredeti formáját. Meg hát ki szólna vissza egy négyszeres aranylabdás zseninek az említetteken kívül?

Ami leginkább Messi ellen dolgozhat, az az unalom, például idén is már többen nyilatkoztak úgy, hogy azért kapja inkább C. Ronaldo, mert az utóbbi hármat elvitte Messi. csakhogy amíg 30 góllal többet szerez bárkinél, nehéz őt űberelni. Tökéletes szezon kellene hozzá valakinek egy sztárklubban, amivel megnyer mindent, bajnokságot, kupát, hozzá még válogatott-tornát is miközben Messi "csak" gólokat lő, de a Barcával és a válogatottal sem nyer címeket. Akkor talán könnyebben szavaznának át másra. A Milanból, a MU-ból, a Chelsea-ből kiemelkedhetne valaki, például ha Torres többet tett volna a Chelsea BL-címéért és FA-kupagyőzelméért, illetve a spanyol válogatott Eb-sikeréért, most szóba kerülhetett volna a neve 2012-ért. Természetesen persze C. Ronaldo a legesélyesebb, hogy megállítsa Messit, de ehhez BL-győzelem kellene a Real Madriddal és minden bizonnyal gólkirályi cím a bajnokságban és BL-ben vagy egy fenomenális, mondjuk háromgólos teljesítmény a Bajnokok Ligája-döntőn.

Messi-névjegy

Lionel Messi 1987. június 24-én született Argentinában, Rosarióban. Ötévesen a Grandoliban kedzett futballozni, ahol az apja volt az edző. A Newell's Old Boyshoz hétévesen igazolt, hamarosan kiderült, növekedési hormont kell szednie a növéshez, egy ritka betegség miatt. Ennek költségét argentin klub nem akarta kifizetni, de Carles Rexach, a Barcelona akkori sportigazgatója tudomást szerzett Messiről, és Európába utaztatta. Nem sokkal később a Barca szerződést kötött vele, az egyesület saját nevelésének számít, a híres La Masia nevű akadémián nőtt fel.

Eredményei és sikerei:

Az argentin válogatottal:

U20-as világbajnok (2005)
Copa America-ezüstérmes (2007)
Olimpiai bajnok (2008)

Az FC Barcelonával:

Spanyol bajnok (2004-05, 2005-06, 2008-09, 2009-10, 2010–2011)
Bajnokok Ligája-győztes (2005-06, 2008-09, 2010-11)
Spanyol Szuperkupa-győztes (2005, 2006, 2009, 2010, 2011)
Spanyol Király Kupa-győztes (2008–09, 2011-12)
Európai Szuperkupa-győztes (2009, 2011)
Klubvilágbajnokság-győztes (2009, 2011)

Egyéni elismerések:

U20-as világbajnokság legjobb játékosa (2005)
U20-as világbajnokság gólkirálya (2005)
"Golden Boy" (2005)
Az év argentin játékosa (2005,2007)
Legjobb dél-amerikai játékos a spanyol bajnokságban (2007,2008)
Az év fiatal játékosa a profi labdarúgók szakszervezetének (FIFPro) szavazásán (2006, 2007, 2008)
Az év csapatának tagja (FIFPro World XI) (2007, 2008, 2009, 2010, 2011)
Bravo-díj (2007)
Copa America legjobb fiatal játékosa (2007)
France Football Aranylabda[158]
1. hely (2009, 2010, 2011, 2012)
2. hely (2008)
3. hely (2007)
FIFA Az év játékosa
1. hely (2009, utána a díj összeolvadt a France Football Aranylabdájával)
2. hely (2007,2008)
World Soccer Magazine Az év fiatal játékosa (2006, 2007, 2008)
World Soccer Magazine Az év játékosa (2009)
World Soccer Magazine Az évtized játékosa 2. hely (2009)
A Fifa Klubvilágbajnokság legjobb játékosa ( 2009, 2011 )
Európai aranycipős (2009–10, 2011–12)
BL-gólkirály (2008-2009, 2009-10, 2010-11, 2011-12)
Spanyol bajnokság gólkirálya (2009–10, 2011-12)
FIFA Aranylabda (2009, 2010, 2011, 2012)

Rovatok