Index Vakbarát Hírportál

Csak az lebeg előttem, hogy felépüljek

2013. január 9., szerda 17:55

Gera Zoltán, a magyar válogatott csapatkapitánya úgy érzi, annak ellenére képes lesz majd továbbra is a legmagasabb szinten futballozni, hogy a hétvégén újabb súlyos térdsérülést szenvedett, és emiatt körülbelül fél évet ki kell hagynia.

„Sokszor lemondtak már rólam az évek során, de az elmúlt fél év abban erősített meg, hogy tudok még magas szinten játszani és jól" - mondta a csakfoci.hu-nak a West Bromwich Albion 33 éves légiósa, aki szombaton a Queens Park Rangers elleni kupamérkőzésen dőlt ki.

A 77-szeres válogatott játékos keresztszalag-szakadást szenvedett, és porcleválás is van a térdében, műteni kell.

Gera hozzátette, a szalagszakadás lehet korábbi műtétje következménye is - esetleg "akadt valami probléma" -, de nem azért történt, mert már nem bírja a teste az angol bajnokság jelentette terhelést, ebben orvosa is megerősítette.

„Ez egy szerencsétlen mozdulat következménye volt. Meg se fordult a fejemben, hogy nem épülök fel, vagy nem tudok már többé magas szinten játszani. Sőt az ellenkezőjéről vagyok meggyőződve. Persze, ehhez az is kell, hogy minden jól menjen a rehabilitáció során. Csak az lebeg a szemem előtt, hogy újra játszani tudjak."

A válogatott csapatkapitánya elmondta még, szerinte nem hagy ki fél évnél többet, beszélt már Egervári Sándor szövetségi kapitánnyal is, aki reményét fejezte ki, hogy mielőbb felépül.

Mi történt Gerával?

A porcleválás egy, a köznyelvben előforduló diagnózis, mely leggyakrabban a térdízület sérüléseivel kapcsolatban kerül előtérbe. Az elnevezés azonban nem teljesen fedi a valóságot. A térdízület a testünk legnagyobb és egyik legbonyolultabb ízülete, és ez sérül leggyakrabban. Ennek sérülése során valóban porckárosodás következik be, de nem az ízületi felszínt borító üvegporc sérül, hanem a két C alakú rostos porcból álló képződmény – a meniscus – egyike, vagy ritkán mindkettő elszakad, vagy bereped. Ez utóbbi sérülés a kedvezőbb, mert az üvegporc sérülése sokkal rosszabb prognózisú betegség. Az ízületi felszínt borító üvegporc károsodása elhúzódó, sokszor nem is eredményez teljes gyógyulást, illetve az évek során a sérült, elhalt porc kiterjedése növekedhet, és tartós fájdalom alakul ki.

Ilyenkor a fájdalmat gyógyszerekkel, ízületbe adott injekciókkal hosszabb-rövidebb ideig csillapítani tudjuk, de végleges megoldást a térdprotézis beültetése eredményez. A meniscusoknak, melyek rugalmas porcképződmények, az a feladata, hogy kiegyenlítse a combcsont és a lábszárcsont térdízületet alkotó végeinek egymáshoz viszonyítva egyenetlen felszínét, illetve egyfajta lengéscsillapítóként is funkcionál.

Térdszalagsérülések

Leggyakrabban a belső oldalszalag és az elülső keresztszalag sérül. Általában nagyobb energiájú sérülések vezetnek a szalagok szakadásához. Térdszalag sérüléskor éles fájdalmat érez a beteg. A térd megduzzad, instabillá, lötyögőssé válik. A beteg guggolni, futni nehezen, illetve egyáltalán nem tud. A szalagszakadással egyidejűleg a belső meniscus is megsérülhet, mely a térd elakadásához vezethet.
A térdszalag sérülések kezelése általában műtéti, melyet artroszkópos módszerrel végeznek,
a sérülés mértékétől függően a sérült szalagot megvarrják. Többnyire azonban az úgynevezett szalagplasztika módszerrel végzik a rekonstrukciót. Ennek során általában saját ínnal, vagy mesterséges úton előállított anyaggal erősítik meg a sérült szalagot. Műtét után 6-8 hétig limitált mozgást biztosító sínnel rögzítik a térdízületet.

forrás: webbeteg.hu

Rovatok