Index Vakbarát Hírportál

Mourinhót becsapta a szeme Madridban

2013. január 29., kedd 14:01 | aznap frissítve

Nem volt drámai bejelentés, de José Mourinho karakterét ismerve is meglepő: a múlt szerdai, valenciai kupavisszavágó előtt azt nyilatkozta, ezt a bajnokságot már nem nyerheti meg a Real Madrid. A vezető Barcelona tizenöt ponttal gyűjtött többet a Realnál.

A Mourinho-klisé, hogy csapataival általában a második évben a legjobb, úgy látszik, ezúttal is stimmel. Tavaly megnyerte a Reallal a bajnokságot, idén viszont váratlan vereségekbe szaladtak bele. A Spanyol Kupa, valamint a Bajnokok Ligája persze még összejöhet, bár a Barcelonánál, valamint a Manchester Unitednél nehezebb ellenfél nem is jöhetett volna a két sorozatban.

A portugál szakember nem igazolt jól idén. A Modrićért kifizetett 40 millió eurót sokkal jobban is el lehetett volna költeni, és a mostani Essien sem az, aki a Chelsea-ben szűrt, és emellett párszor még meccset befolyásoló erő is volt, amikor a kapu elé érkezett.

Modrićról gyorsan kiderült, hogy nem üti meg a Real-szintjét, egy gólt lőtt tíz meccsén, azt is a Zaragozának, amikor 4-0-ra nyertek. Egy gólpassz van a neve mellett, talán ezért is tekintenek rá a legrosszabb igazolásként Spanyolországban. Pedig megszerzésének kétszer futott neki a Madrid, miután 2011-ben lepattant a Chelsea-vel együtt, a Tottenham akkor még ellenállt.

Nuri Sahinért tízmilliót fizettek, 128 percet játszott egy komplett szezon alatt, igazából azt sem lehetett érteni, mi a terv vele. Most januárban visszatért Dortmundban, ahol azonnal visszavette a helyét a középpályán. Sahin még így is rávert nyolc percet a szintén tízmillióért vásárolt, getafés Pedro Leonra.

Coentrao is túlárazott volt a 30 milliójával, de ő legalább rendszeresen játszik, még ha linkeskedik is.

Essiennek szintén egy találata van, az argentin Angel di Mariának sincs jó éve, mind a húsz bajnokin pályán volt, négy gólt lőtt három gólpassz mellett. Góljainak felét a Valenciának lőtte, vagyis úgy ment át rajta a félszezon, hogy mindössze kétszer volt eredményes. Özil olcsóbb volt, és jobbak is a mutatói.

Mourinho legnagyobb éve kétségtelenül a 2009-es volt. Öröm volt nézni, ahogy összerakja az Intert, Milito élete szezonját futotta nála, azt is láthattuk a BL-döntőn, hogy Eto'o például hasznosan tud védekezni balhátvédben. Lucio is kiemelkedett, Sneijder szárnyalt, Pandev is gólerős volt.

2004-ben is nagyokat húzott a Chelsea-nél, különösen a védelem összerakásakor. Londonban viszont voltak érthetetlen lépései, Boulahrouz leigazolására nem igazán lehet magyarázat. 2007-ben egy csapatra való játékos vitt a klubhoz, közülük igazán Ivanovics és Malouda vált be.

2011-ben sem villogott Mourinho, a nagy németfutballlázban Madridba vitték Altintopot és Sahint, utóbbi már újra Dortmundban van, mert a liverpooli kitérője sem sikerült. Hamit Altintop nyár óta a Galatasarayban játszik.

Kiket hozott Mourinho?

2004: Didier Drogba, Mateja Kezman, Arjen Robben, Tiago, Nuno Morais, Paulo Ferreira, Ricardo Carvalho, Petr Cech
2005: Shaun Wright-Phillips, Michael Essien, Lassana Diarra, Asier del Horno, Jiri Jarosik
2006: Andrij Sevcsenko, Salomon Kalou, Michael Ballack, John Obi Mikel, Ashley Cole, Khalid Boulahrouz
2007: Claudio Pizarro, Nicolas Anelka, Fabio Borini, Dany Philliskirk, Florent Malouda, Steve Sidwell, Jacob Mellis, Juliano Belletti, Branislav Ivanovic, Tal Ben Haim, Alex
2008: Hernan Crespo, Victor Obinna, Ricardo Quaresma, Sulley Muntari, Mancini
2009: Diego Milito, Samuel Eto'o, Marko Arnautovic, Denis Alibec, Goran Pandev, Kerlon, Wesley Sneijder, Thiago Motta, Lucio
2010: Angel Di Maria, Pedro Leon, Mesut Özil, Sergio Canales, Sami Khedira, Ricardo Carvalho
2011: Emmanuel Adebayor, Jose Callejon, Hamit Altintop, Nuri Sahin, Fabio Coentrao, Raphael Varane

2012: Luka Modric, Fabinho, Borja Garcia, Michael Essien

Rovatok