Index Vakbarát Hírportál

A BL-ben, vb-selejtezőkön is bundáztak

2013. február 4., hétfő 13:35

A nemzetközi labdarúgó bundabotrányban 380 mérkőzés volt érintett Európában, a befolyásolt találkozók összesen 8 millió eurónyi (nagyjából 2,3 milliárd forint) hasznot hoztak a csalóknak.

Rob Wainright, az Europol vezetője hágai sajtótájékoztatón bejelentette, a közös nyomozás eredményeként 15 országban 425 korrupt volt és jelenleg is aktív játékost és egyéb hivatalos személyt, valamint bűnözőt azonosítottak, akik részt vettek a bűncselekmények elkövetésében.

A találkozók befolyásolása kiterjedt a világbajnoki és Európa-bajnoki selejtezőkre, valamint számos európai ország élvonalbeli bajnokságára. Elhangzott, hogy az egyik gyanús BL-meccset Angliában játszották.

A nyomozók azt is felderítették, hogy a hálózat mögött egy szingapúri kartell áll, mely az ázsiai illegális fogadási piacon forgatta a pénzt és ugyancsak részt vett a fogadási csalásokban, és a szóban forgó mérkőzések közül néhányat Európán kívül rendeztek.

Magyarországon ötven embert gyanúsítottak meg 33 mérkőzés eredményének manipulálása és az ezzel kapcsolatos fogadási csalások ügyében.

Németh Baján, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kiemelt főnyomozója elmondta, hogy Magyarországon egy időben 12 helyen tartottak házkutatást, 320 ezer eurót foglaltak le, három játékost és négy játékvezetőt pedig őrizetbe vettek.

Andreas Bachmann, a bochumi ügyészség ügyésze ismertette a legfontosabb adatokat: 425 játékost, játékvezetőt és egyéb tisztségviselőt vesztegettek meg a futball világában 380 meccsel kapcsolatban, az ügy legtöbb gyanúsítottja pedig Németországban van. Az ügyész elmondása szerint a bűnszervezet legalább 8,5 millió euró tiszta hasznot tehetett zsebre és 2,1 millió euró kenőpénzt fizetett ki a mérkőzések eredményének befolyásolására. A német nyomozás adatai szerint a legmagasabb összeget, 140 ezer eurót, Ausztriában fizették ki, és itt tudnak a legnagyobb nyereményről is: egy mérkőzés után 700 ezer eurót tehettek zsebre a bűnözők.

Rovatok