Index Vakbarát Hírportál

Bundaügy: egy felcsúti meccs is gyanús

2013. február 6., szerda 16:08

A rangado.hu információi szerint egy volt kispesti futballista és utánpótlásjátékosok is belekeverhedettek a bundabotrányba egy 2010-ben lejátszott U19-es mérkőzés miatt.

A lap szerint a volt honvédos G. Krisztián és barátnője kétszáz euróval fogadott arra, hogy a Vasas Utánpótlás Akadémia és a Felcsúti SE U19-s 2010-es találkozóján négy gól esik majd.

A mérkőzés százegy percig tartott, volt két tizenegyes és öt piros lap, a hazaiak a 98. percben rúgták a harmadik góljukat, ezzel lett 3-1, így összejött a négy találat, amelyre a gyanú szerint G. és barátnője fogadott. Az U19-es találkozót a Mocsári Tamás, Lengyel Kolos és Csák János vezette.

Lengyel és segítője, Mocsári néhány héttel később egy botrányos U20-as meccset vezetett Dél-Amerikában, amelyen Argentína utánpótláscsapata a 101. percben szerzett tizenegyesgóllal verte meg Bolíviát.

Lengyelt és Csákot egy Bulgária–Észtország felkészülési meccs miatt is gyanúsítják (négy tizenegyest fújt be), illetve Lengyelhez köthető egy botrányos felkészülési meccs is a Honvéd és a szlovák Dukla között, amelyen a szlovák játékosok a bírói tévedések, illetve egy második 11-es miatt egyszerűen levonultak a pályáról.

G., aki a Csepel edzője, állítólag négyszáz eurót nyert az U19-es meccsen. A rangado.hu szerint ő és barátnője is a bundaügy újabb gyanúsítottjai között van, valamint egy másik utánpótlásmérkőzés miatt öt békéscsabai futballista is gyanúba keveredett.

Az érintettek száma biztosan bővült, a Központi Nyomozó Főügyészség december végén még negyvenkét gyanúsítottról számolt be, a hét elején már arról lehetett hallani, hogy Magyarországon ötven embert vádolnak a bundaügy miatt. Az ügyészség későbbre ígért tájékoztatást.

Nem nyolcmillió, nyolcszázmillió

Csupán a jéghegy csúcsát jelenti a nemzetközi bundabotrány kapcsán folytatott Europol-nyomozásban feltárt bundaügyek száma egy korrupcióellenes szervezet vezetője szerint, aki úgy véli, a felderített nyolcmillió eurós haszonnak a százszorosát tehették zsebre az illegális fogadók az ázsiai piacon a vizsgált időszakban. "A nyolcmillió euró elenyésző ahhoz képest, amit Ázsiában ez idő alatt kerestek a csalók" - mondta Chris Eaton, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség korábbi biztonsági vezetője, aki szerint naponta hárommilliárd euró értékben fogadnak világszerte sporteseményekre, s ennek az összegnek a nagy részét a Föld legnépesebb kontinensén játsszák meg. Eaton szerint mindenkinek muszáj foglalkoznia a problémával, amit az ázsiai illegális fogadások jelentenek. 

Rovatok