Index Vakbarát Hírportál

Van Persie hibázott, megmaradt a Real esélye

2013. február 13., szerda 22:55

A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének szerdai mérkőzésein két döntetlen született. A Real a Manchesterrel (1-1), a Sahtar a Dortmunddal nem bírt (2-2) otthon. A visszavágókra marad a döntés: ki jut a legjobb 8 közé.

Az elmúlt napokban a végletekig kiélezték a feszültséget a Bajnokok Ligája legjobban várt összecsapása előtt. A Real Madrid–Manchester United-nyolcaddöntő a sajtóban a két sikeredző, José Mourinho és Alex Ferguson összecsapásaként jelent meg, ahol meg nem, ott Christiano Ronaldo érzéseiről szólt a jelenlegi és volt klubjával kapcsolatban.

Szerencsére a mérkőzés sem nélkülözte az izgalmakat (1-1), amely heves Real-rohamokkal kezdődött. Először Di María lőtt 20 méterről mellé, majd az ötödik percben a vezetést is megszerezhette volna a Madrid. Ronaldo gurította be a labdát balról, a védők nem tudtak felszabadítani, a labda Coentrao elé került, aki 15 méterről jobbal kilőtte a hosszút, de Gea éppen ujjheggyel bele tudott érni, a labda így a belső kapufára pattant, és onnan keresztbegurult.

A vezetést a vendég Manchester szerezte meg. Egy szöglet után Welbeck öt méterről fejelte be. Ferguson a gól után nyugodt maradt, Mourinho azonban azonnal felpattant, és utasításokat adott csapatának. Nem hiába.

Folyamatos lett Real-nyomás: előbb Ronaldo szabadrúgásból veszélyeztetett, majd egy perccel később az egyenlítő gól is megszületett. a 29. percben Di María adott be a szélről, a hosszúnál Ronaldo emelkedett magasra és befejelte. Gólját nem ünnepelte, de ez mostanában nem is jellemző rá.

Nem álltak le a spanyolok, egymás után dolgozták ki a helyzeteket, de ismét a Manchester szerezhetett volna vezetést. Egy szélről érkezett beadásba Welbeck beletalpalt, így a kapus Diego López nem tudott reagálni, a labda viszont keresztbe elpattogott a kapu előtt. Aztán Di María rohant a kapu felé, a 16-oson belül mintha a védők fellökték volna, de a bíró jelezte, álljon fel. A félidő vége előtt Ronaldo bombázott kicsit a kapu fölé, majd hosszabbításban még egy Ronaldo-fejes kerülte el a kaput.

A második félidő manchesteri rohamokkal kezdődött, két perc alatt kétszer is a kapu közelébe jutottak, de nem alakult ki nagy helyzet. A Realból Ronaldo és Di María próbálkozott, a spanyol kapus azonban védte a lövéseket, aztán Di María mellé bombázta az Öziltől kapott labdát.

Az első cserét a Real végezte, Benzema helyett Higuaín érkezett, néhány pillanattal később pedig de Gea védett óriásit. Khedira ívelt át a hosszúra, Coentrao éppen elérte és a kapura perdített, a manchesteri kapus karatemozdulattal, a gólvonalról vágta ki a labdát.

És jött a Manchester

A 63. percben a pályára lépett Giggs is, Kagava helyett állt be. A 69. percben Higuaín lőtte be laposan középre, Ronaldo érkezett, de a kapu mellé gurított, szöglet következett. A 71. percben van Persie futott be a 16-oson belülre a Rooneytől kapott labdával, bombaerős lövését López a felső kapufára tolta, majd néhány másodperccel később ismét a holland elé került a labda, a 11-es pontnál teljesen egyedül fordulhatott kapura, nem volt les, de nagyon rosszul találta el, így a gólvonal felé vánszorgó labdát Arbeola kivágta. Az ellentámadásból Khedira veszélyeztetett, lövése éppen csak elkerülte a felső sarkot.

A Madridnál Di María helyett Modric, a MU-nál Welbeck helyett Valencia érkezett.

A Real igyekezett minden helyzetet barcelonásan megoldani, a büntetőterületen belül is passzolgattak, míg valaki nem került óriási helyzetbe. Egy ilyen tologatásból Özil gurította be, a védők nem tudtak tisztázni, Khedira lőhetett 16-ról, a kapus védett.

A másik oldalon Giggs tolta meg a labdát úgy, hogy a helyzetből kilavírozta magát.

Pepe jött Xabi Alonso helyett, Rooney helyett Anderson a 84. percben. Mindent a gólra tett fel Mourinho. Modric ellen szabálytalankodtak az angolok, Ronaldo 30-ról lőhetett szabadrúgást, ezúttal túljutott a labda sorfalon, a kapus mozdulni sem tudott, de fölé ment.

Nem dőlt el semmi

A hosszabbításban Modric kavart a szélen, begyötörte a labdát, de Ronaldo nem tudott hozzáférni, hogy kapura lője. A másik oldalon van Persie a kapura suhintott egy labdát, López védett. A szögletet a bíró már nem hagyta, lefújta a mérkőzést.

Nem dőlt el semmi, a visszavágón Manchesterben a Realnak nehezebb dolga lesz a házigazda Unitednél.

Sahtar-Dortmund (2-2)

A másik mérkőzésen a Donyeck a Dortmundot fogadta. A német bajnok kezdett jobban, Hummels kapufát fejelt, mégis az ukránok szereztek vezetést. Srna 25 méterről csavart be egy szabadrúgást, nem volt túl jól helyezett labda, de a kapus nem érte el.

Lewandowski válaszolt az első félidőben. Két védő is összefutott, amikor kapott beadást, így teljesen üresen maradt hat méterre a kaputól, csak be kellett gurítania.

A második félidőre is jutott egy-egy gól. Douglas szerzett ismét vezetést a hazaiaknak. Egy előrevágott labdát vett át a németek 16-osánál, a védők nem támadták, így félfordulatból szerzett nagy gólt.

A 86. percben Hummels egyenlíteni tudott.

A Real-Manchesterről a közvetítést, és a Donyeck-Dortmund mérkőzésének góljait a linken tekintheti meg.

Rovatok