Index Vakbarát Hírportál

Történelmi Real-siker Barcelonában: 1-3

2013. február 26., kedd 23:32

A Real Madrid jutott a Spanyol Kupa döntőjébe: idegenben kvázi kiütötte a Barcát az elődöntő visszavágóján. C. Ronaldo duplázott, Varane gólt fejelt, Messiék szétestek. Szombaton a bajnokságban találkoznak újra.

Nagy meccset játszott egymással a Barcelona és a Real Madrid január végén a Spanyol Kupa elődöntőjének első meccsén, az 1-1-es végeredmény Messiéknek kedvezett: Mourinho csapatának kellett kezdeményeznie, hogy kiharcolja a döntőt a kedd esti visszavágón.

Az első nagy helyzet a hazaiaké volt, Pedro húzogatta a labdát a tizenhatos oldalán, majd Messihez passzolt, aki az ötös sarkáról centikkel lőtt a hosszú kapufa mellé. Az első negyedórában irányított a Barca, egy ellentámadás végén azonban Piqué rácsúszott Cristiano Ronaldóra a tizenhatoson belül, de nem érte a labdát, csak a Real-támadó lábát. Tizenegyest és sárga lapot adott a játékvezető, teljesen jogosan. C. Ronaldo erősen a kapu jobb oldalába lőtt, Pinto a másik irányba ment el, ezzel már a Real állt továbbjutásra.

Maradt a hazai mezőnyfölény, de a Barcelonával ugyanaz történt, mint a múlt heti, Milan elleni BL-nyolcaddöntőben. Járatták a labdát, viszont nem tudtak komoly helyzetet kialakítani, a Real lezárta a területet a tizenhatosa előtt. Ráadásul a Barca újra pontatlan volt, keveset mozgott, és mindenki inkább cipelte a labdát, későn passzolt, akkor is többnyire ellenfélhez. Valójában rá sem lehetett ismerni az utóbbi öt évben megismert Barcára.

A másik oldalon minden Cristiano Ronaldóról szólt, ahonnan tudott, lőtt. A Madrid rengeteget mozgott, annyit, amennyit korábban a Barca, amikor kellett, letámadott, amikor kellett, visszaállt, és leleste a kiszámítható, körülményes passzokat. Amikor meg arra volt szükség, 3 ember vette körül a Barcelona játékosát, és elvette tőle a labdát.

A Barca időnként a védekezésben is kihagyott, a Real többször is simán átgyalogolt a rendezetlen középpályáján, igaz az előnyt nem tudták növelni a vendégek.

A 34.-ben Xabi Alonso eltüntette Pedrót a tizenhatoson belül, de a bíró nem ítélt büntetőt. Befújhatta volna, nem tette, a játék ment tovább.

A 39. percben a hazaiak szabadrúgást kaptak a Real kapujától tizennyolc méterre. Messi a sorfal mellett laposan csavart, a labda a jobb kapufa mellett fél méterrel zúgott el. A legveszélyesebb Barca-próbálkozás volt, az is pontrúgásból. A szünetig hátralévő időben a Real annyit játszott, amennyit kellett, a hazaiak mozgása továbbra is kilátástalan, és hibákkal teli volt.

A második félidőben a Realé volt az első lehetőség, a bal szélen Coentrao ugrott ki a védők között, éles szögből lőtt, de Pinto fogta a labdát. Néhány perccel később a hazaiak körbelőtték a Real kapuját, egymás után háromszor is próbálkoztak, Lopez előbb nagyot védett, aztán Arbeloa mentett szögletre. Ebben a 10 percben Messiék szokásos önmagukat idézték.

Az 56. percben a Real egy kontra után megszerezte a második gólját: Messi adta el az ellenfél 16-osán a labdát, Khedira bikázta előre azt. Di Maria beérte, berohant vele a tizenhatoson belülre, ahol leültette Puyolt, aztán lőtt. Ezt még védte Lopez, a kipattanót viszont C. Ronaldo levette, és könnyedén begurította, megszerezte második gólját.

Kérdés, miért a Piquénél futóversenyben jóval lassabb Puyolt hagyta utolsó embernek a Barca, törvényszerű volt, hogy Di Mariával sprintben nem bírhat.

A 2-0 azt jelentette, hogy a Barcának már három gólt kellett volna rúgnia. Jordi Roura edző rögtön cserélt, Fabregas helyett jött David Villa. A játék még nyíltabb lett, a Barca még inkább kitámadott, ám Varane a 68.-ban eldöntötte a továbbjutást. Az első meccsen is gólt fejelő 19 éves védő egy szögletnél egyedül maradt, fejese a lécről vágódott a kapuba.

Már 0-3 volt az állás, a Barcelona teljesen szétesett. A Madrid 4-1-re elment összesítve, 4 gólt kellett volna kapnia, hogy ne jusson tovább.

Becsületből még támadtak a teljesen padlóra került hazaiak, Tellónak volt is helyzete, de Diego Lopez védett. A másik oldalon Cristiano Ronaldo szerezhette volna meg a harmadik gólját, itt is a kapus hárított.

A 89. percben csak összejött a Barcelona becsületgólja. Iniesta gyönyörű emelt passzal hozta helyzetbe a tizenhatoson belül Jordi Albát, aki a kapus mellett ballal bekotorta a labdát, beállította az 1-3-as végeredményt.

A Real Madrid 4-2-es összesítéssel jutott be a döntőbe a gödörbe került Barcelona ellen, amelynél egyre inkább kezd kiütközni a vezetőedző hiánya. A jelek szerint Jordi Roura nem tud megbirkózni a válsággal, amibe a csapat került. Az állandó edzőt, Tito Villanovát január közepe óta NY-ban kezelik rákbetegséggel, és egyelőre nem tudni, mikor térhet vissza a kispadra.

A másik edző, José Mourinho élete egyik legnagyobb győzelmét aratta, emberei tökéletesen futballoztak, helyzeteiket majdnem 100 százalékosan használták ki. A Madrid 2002-ben verte legutóbb kettővel idegenben a Barcát.

S. Ramos: Remek munkát végeztünk

A győztes elődöntő után Sergio Ramos nyilatkozott először a Real Madridból. "Elégedetten hagyhattuk el a pályát, remek munkát végeztünk. A Barcelona ellen mindig nehéz területet találni, de ezúttal sikerült, elöl is jól futballoztunk" - idézi a Marca a védőt, aki a duplázó C. Ronaldóról is beszélt. "Mindig is mondtam, hogy ő a világ legjobb futballistája, ezt most is bebizonyította".

A két klub szombat délután négy órakor egymás ellen folytatja, a bajnokságban találkoznak, azt a mérkőzést már Madridban rendezik.

A Barca a ligában 12 ponttal megy az Atletico, 16-tal a Real előtt, vagyis ezt művészet lenne elszúrni, ám a társaság önbizalma szempontjából sorsdöntő lesz a meccs.

A Madridnak nem, Mourinho már szombaton is a keddi, MU elleni BL-visszavágóra fog készülni, legjobbjait várhatóan pihenteti.

Spanyol Kupa, elődöntő, visszavágó:

Barcelona-Real Madrid 1-3 (0-1)
g: Jordi Alba (89.), illetve Ronaldo (13., 57.-előbbit 11-esből), Varane (68.)

Továbbjutott: a Real Madrid, 4-2-es összesítéssel.

Szerdán:
Sevilla-Atlético Madrid 22.00 (az első mérkőzésen: 1-2)

Rovatok