Index Vakbarát Hírportál

A United sose veszít, csak kifut az időből

2013. március 5., kedd 12:14

A fogadóirodák esélyesebbnek gondolják a Real Madridot, a Manchester United továbbjutása 2,15-szörös pénzt ér a Bajnokok Ligájában. A hazai győzelem legalább 3-szoros pénzt hoz, míg a spanyolok idegenbeli sikere kevéssel többet mint duplát.

José Mourinho azzal vezette fel a Real Madrid–Manchester United Bajnokok Ligája-visszavágót, hogy háromnegyed kilenckor megáll a világ, mert mindenki a nyolcaddöntő második meccsét fogja nézni. Olyannyira igaza van, hogy a feketepiacon már egy hete sem volt háromszáz fontnál olcsóbb belépő, a jegyüzéreknek sem könnyű jegyhez jutniuk. Nemcsak tévén, a helyszínről is nagyon sokan szeretnék látni, mi történik az 1-1-es első meccs után.

Mourinho öt nap alatt legyőzte kétszer a Barcelonát – idegenben, a kupában 3-1, a madridi bajnokin 2-1 -, most tehetné fel a koronát csapata teljesítményére. Ha 2-2-t játszik vagy nyer az Old Traffordon is, övé a dicsőség.

A Barcelona kétszeri legyőzésének értékmérője a manchesteri meccs lesz, mert a hullámvölgyben lévő katalánokat most valamelyest könnyebb megverni, mint az erőtől duzzadó, kiváló formában lévő, a bajnokságban fölényesen vezető Unitedet.

Nagy kérdés lesz azonban, mennyire fog hiányozni az angoloknak van Persie két kihagyott madridi ziccere, hiszen most is nyugodtabban készülhetnek, de ha 2-1-ről indulnának, még kedvezőbb lenne a helyzetük.

A Manchester türelmesen játszhat, minél később kapnak gólt, annál jobb. Várhatóan a Real Madrid sem fog nekiesni a hazaiaknak, bár Mourinho is utalt rá, támadniuk kell, és biztos abban, ha náluk lesz a labda, akkor az ellenfél zártan fog védekezni, valamelyest átadja a területet.

A portugál szakvezető, 2004-ben, egy utolsó pillanatokban szerzett góllal – Howard kapus rossz helyre ütötte ki a labdát – a Portóval ejtette ki a MU-t, akkor száz métert sprintelt örömében. Megígérte: se nagy futása nem lesz, de sírni sem fog, bárhogy is alakuljon a találkozó. Annak idején első nagy győzelmeinek egyikét élte át, ezért nem tudta kontrollálni érzelmeit, emlékezett vissza.

Sok minden szól a MU mellett, számtalanszor előfordult már, szakiroldalma is van, hogy a rendes játékidő hosszabbításában ért el sorsdöntő gólt (de a 99-es BL-döntőre is emlékezhetünk), ezért született is meg a mondás: a United sohasem veszít, legfeljebb kifut az időből. Meglehet, egy ilyen lastminute gól kell ezúttal is.

A kapusposzt is fontos lesz, mert Lopez ugyan idősebb, gyorsan fel kell vennie a BL-ritmust. A Villarreallal régebben voltak BL-meccsei (2008-09 és 2011-12).

Általában is minden Cristiano Ronaldo körül forog, de ezen a meccsen különösen, hiszen Manchesterből 2009-ben távozott, játéka a három év alatt kiteljesedett, a korábbi öncélúságnak mostanra már nyoma sincs. Igazi csapatember lett, és Ferguson nem véletlenül mondta: „nem félünk tőle, bár tény: bárhol felbukkanhat a pályán. Nem félünk tőle, mert ha túlságosan rá koncentrálunk, akkor a többiekre nem marad elég figyelem.”

Ronaldo nem tudja, hogyan fog ünnepelni, biztos a szeretetben, és hogy ő fogja a legnagyobb tapsot kapni. Rafaelnek nem lesz könnyű feladata, hogy semlegesítse, nyilvánvaló, hogy egyedül semmire sem megy vele, a középpályáról is ki kell húzódniuk a társaknak.

Ferguson a helyszínen nézte végig, milyen játékkal veri meg a kupában a Real a Barcelonát a múlt kedden, és teljesen kiválónak minősítette a madridiak előadását.

„Varázslatos este lesz, az ilyen meccsekért szeretjük a futballt. Mindkét csapat nagyszerű formában van” – rögzítette a skót szakember.

Abban szinte valamennyi elemző egyetért: a Realt ez a meccs fizikailag sokkal inkább igénybe fogja venni a sok ütközés miatt a középpályán, valamint a területszerzés miatt, míg a Barca elleni mérkőzések inkább mentálisan jelentettek komoly próbát.

2003 áprilisában a Real egy fantasztikus meccsen, 4-3-as vereséggel jutott tovább - a brazil Ronaldo hármat vágott -, de a sorozatot akkor sem tudta megnyerni. 11 éve várnak a csapat szurkolói a 10. BL-sikerre. Könnyen előfordulhat, hogy idén sem sikerül, Mourinho harmadik évében sem teljesíti az elvárást, amiért szerződtették.

Ha viszont kiütik a MU-t, akkor a portugál élete legnagyszerűbb hetét fogja produkálni, még ha a végső sikerig, május végéig borzasztó hosszú is az út.

És hogy mi igaz Ronado esetleges visszatéréséről szóló pletykákból? Valószínűleg semmi, erre Ferguson is utalt, de a MU-védő Vidics nem lepődne meg, ha Ronaldo visszatérne.

A nap másik BL-meccsét Dortmundban játsszák, ahova a Sahtar Donyeck érkezik 2-2 után.

(20.45-től a Sport1 közvetíti az összecsapást.)

Várható kezdőcsapatok:
Manchester United: De Gea - Rafael, Ferdinand, Vidics, Evra - Carrick, Cleverley - Valencia, Rooney, Welbeck - van Persie

Real Madrid: Lopez - Arbeloa, Ramos, Varane, Coentrao - Khedira, Xabi Alonso - di Maria, Özil, C. Ronaldo - Higuain.
Játékvezető: Cakir (török)

Rovatok