Index Vakbarát Hírportál

Végleges a döntés: marad a zárt kapu

2013. március 12., kedd 16:22

A Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elutasította a Magyar Labdarúgó Szövetség a FIFA-döntés végrehajtásának felfüggesztése iránti kérelmét, azaz a Magyarország–Románia-vb-selejtezőt zárt kapuk mögött kell lejátszani a Puskás Ferenc Stadionban.

A FIFA még januárban döntött úgy, hogy a Magyarország–Románia világbajnoki selejtező zárt kapus lesz, miután a tavaly nyári, Izrael elleni barátságos mérkőzésen szurkolók egy csoportja antiszemita rigmusokat skandált.

Több drukker már az izraeli himnuszt is kifütyülte, fújoltak, hátat fordítottak a vendécsapatnak, majd elhangzott az is, hogy: "Indul a vonat Auschwitzba." Mikor gól rúgott a magyar válogatott, a szurkolótábor egyik része ezt is "mocskos zsidózással" ünnepelte.

Jogerős büntetés

További jogi lehetőség hiányában a Magyar Labdarúgó Szövetség tudomásul veszi a CAS döntését, amely helybenhagyta a FIFA fellebbviteli bizottsága által hozott súlyos szankciókat, ennek értelmében a Magyarország–Izrael-mérkőzésen történt sorozatos szabálysértésekért - 40 ezer svájci frank pénzbüntetés mellett – a március 22-i, románok elleni vb-selejtező mérkőzést az MLSZ-nek zárt kapuk mellett kell megrendeznie. (mlsz.hu)

Az MLSZ a CAS döntésével kapcsolatban azt emelte ki, hogy a bíróság "egyértelművé tette, hogy a rasszista, gyűlöletkeltő, a futball szellemiségétől teljességgel idegen megnyilvánulásoknak súlyos következményei lehetnek". Az MLSZ emellett hangsúlyozta, hogy a FIFA a korábbi döntésekor és a CAS a mostani ítéletében is jelezte, hogy a magyar szövetség nem követett el mulasztást az Izrael elleni mérkőzés biztonsági előkészítése és szervezése kapcsán, "a normasértéseket egy kisebbségben lévő szűk csoport követte el, a büntetés azonban a teljes magyar futballtársadalmat sújtja".

A Magyar Labdarúgó Szövetség fellebbezett a nemzetközi szövetség döntése ellen, de a FIFA fellebbviteli bizottsága februárban elutasította ezt. A magyar szövetség a  FIFA céljaival egyetértve, de az ítélet arányosságát és a szankciók célravezetőségét továbbra is vitatva a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordult az ítélettel szemben, kimerítve ezzel valamennyi rendelkezésére álló jogorvoslati fórum lehetőségét.

Sepp Blatter, a FIFA elnöke korábban azt nyilatkozta, ha újabb nézőtéri atrocitás lesz, akár pontlevonással, kizárással is sújhtatják a válogatottat.

A magyar válogatottnak nagyon fontos a románok elleni meccs, a csoportban ugyanis mindkét csapat kilenc ponttal áll, várhatóan a románok lesznek a legnagyobb ellenfelek a második, pótselejtezőt érő helyért. Az MLSZ az Ötvenhatosok terén felállít majd egy óriáskivetítőt, ahova minden szurkolót vár.

A jövő hét pénteki mérkőzés után a válogatott Törökországban játssza következő világbajnoki selejtezőjét. 

Rovatok