Index Vakbarát Hírportál

PSG-Barca: klasszikus Ronaldóval, Weahval

2013. március 16., szombat 14:56

Kisorsolták a Bajnokok Ligája negyeddöntőit péntek délben Nyonban, a Barcelona–PSG és a Bayern München–Juventus meccsek a múlt miatt is különösen érdekesek lesznek.

A PSG a Valenciát kiejtve jutott a legjobb nyolcba, a Barcelona a Milan ellen megszenvedett, az első meccset 2-0-ra elbukta, de otthon már 4-0-ra verte az olaszokat.

A párizsi klubban a Barca elleni első meccsen eltiltása miatt még nem játszhat az a Zlatan Ibrahimovic, aki korábban egy éven át szerepelt a katalánoknál, de nem jött ki az edző Pep Guardiolával, így a Milanhoz került.

Zlatannak jól megy új klubjánál, vezeti a francia góllövőlistát, és a BL-ben is betalált már, ennek ellenére hírbe hozták a Juventusszal és a Manchester Uniteddel, mert a szurkolók nem kedvelik és viszont.

A télen a PSG-nél megszerezték David Beckhamet is, aki hosszú idő után ismét nagy nemzetközi tétmeccset játszhat. Carlo Ancelotti irányítása alatt egyre jobban kezd összeállni a francia csapat, Messiék viszont a Milan ellen kimásztak a gödörből, az elmúlt hetekben látott gyatra játéknak már nyoma sem volt. A Barca korábban azt tervezte, ha a csapat bejut a negyeddöntőbe, akkor a január óta New Yorkban gyógyuló Tito Vilanova vezetőedző fog a kispadon ülni. Ez minden bizonnyal így is lesz.

A két csapat játszott már egymással negyeddöntőt, a Bajnokok Ligája 1994/95-ös kiírásában kerültek össze, akkor a franciák mentek tovább a legjobb négybe két nagyon éles mérkőzésen. Az első meccsen Lama kapus ütötte saját kapujába a labdát, Igor Kornyejev lövését, de a libériai legenda, George Weah egyenlíteni tudott. Azzal a fejessel tűnt fel a csatár, aki az év végén az Aranylabdát is megkapta.

A visszavágón aztán 2-1-re nyertek otthon a franciák 0-1-ről fordítva, Bakero góljára Rai válaszolt, és Vincent Guerin döntött. A franciákat aztán a Milan állította meg a négy között.

Két évvel később, 1997-ben a KEK-döntőben találkoztak, ez volt harmadik, és eddig egyben utolsó tétmeccsük. A Ronaldóval, Luis Enriquével, Figóval és Ivan De La Penával felálló Barcelona a brazil tizenegyesével nyerte meg a kupát 1-0-ra. Ez volt a pár éve elhunyt Bobby Robson edzőlegenda legnagyobb sikere a klubbal.

A két csapat tavaly nyáron egy barátságos meccset játszott Párizsban. A Barca 2-0-ra vezetett, de a PSG egyenlíteni tudott, Ibrahimovic és Messi is tizenegyesből talált be.

A Bayern München és a Juventus a BL 2009/10-es sorozatában egy csoportba került. Münchenben döntetlenre végeztek, aztán az utolsó fordulóban egymás között meccseltek a továbbjutásárt érő második helyért. A németek végül Torinóban ütötték ki a Juvét 4-1-re, úgy, hogy Trezeguet góljával még a hazaiak vezettek. A Bayern egészen a döntőig menetelt, ahol az Intertől kapott ki 2-0-ra. A németeknek viszont nincs jó mérlegük az olaszok ellen, nem is örültek, hogy őket kapták.

A Málaga és a Borussia Dortmund még nem játszott egymással a Bajnokok Ligájában, a nyolcaddöntőben a Portót kiejtő spanyoloknak ez az első szezonjuk a sorozatban. A Real Madrid és a Galatasaray 2000-ben viszont találkozott az európai Szuperkupa döntőjében. A Real a Valenciát verő BL-győztesként érkezett, a törökök pedig az Arsenalt az UEFA-kupa fináléjában gyűrték le.

Az első félidőben a Galata vezetett Jardel tizenegyesével, Raul a 79. percben büntetővel egyenlített. A hosszabbításban Jardel ismét betalált, aranygóllal nyertek a törökök.

Bajnokok Ligája, negyeddöntők

április 2., 10.: Paris Saint-Germain (francia)-FC Barcelona (spanyol)
április 2., 10.: Bayern München (német)-Juventus (olasz)
április 3., 9.: Malaga (spanyol)-Borussia Dortmund (német)
április 3., 9.: Real Madrid (spanyol)-Galatasaray (török)

Rovatok