Index Vakbarát Hírportál

Az MLSZ magyarázatot vár a románoktól

2013. március 20., szerda 10:14

Az MLSZ a román szövetséghez fordult a kolozsvári CFR–Rapid Bukarest meccsen történt zászlóégetés miatt, mivel a hétfői találkozón a bukaresti ultrák felgyújtottak egy magyar zászlót.

„A szövetség levelében tájékoztatást kért a fegyelmi jogkör gyakorlójától arról, hogy a történések kapcsán indult-e fegyelmi eljárás, és ha igen, az milyen eredménnyel végződött, követte-e bármilyen felelősségre vonás" - írta közleményében a Magyar Labdarúgó Szövetség.

A román szövetség elnézést kért

A Román Labdarúgó Szövetség közleményben kért bocsánatot. "A Román Labdarúgó Szövetség és Románia labdarúgó-válogatottja ezúton kér bocsánatot a Magyar Labdarúgó Szövetségtől, Magyarország nemzeti válogatottjától, az ország polgáraitól és a magyar államtól egy felelőtlen szurkoló minősíthetetlen tettéért" - áll a FRF közleményében. A román szövetség leszögezte, a két ország sportági fórumai kiváló kapcsolatokat ápolnak egymással. Az FRF kitér arra, hogy a Liga 1-et (a román első osztályú bajnokságot) a romániai Hivatásos Labdarúgó Liga (LPF) szervezi, ezért a Magyar Labdarúgó Szövetség keddi levelét a ligának továbbította a román szövetség.

A román szövetség már kedden reagált, egy mérkőzésre bezáratta a Rapid Bukarest stadionját, és harmincezer lejes büntetést is kapott a klub. A szövetség arra kérte a román csendőrséget, hogy azonosítsa azokat az ultrákat, akik elégették a magyar zászlót.

A kronika.ro korábbi beszámolója szerint a kolozsvári meccsen a vendég bukaresti szurkolók azt skandálták, hogy ki a „magyarokkal az országból” és „levizeljük Magyarországotokat”. Az egyelőre nem tisztázott, hogy kinek a hatásköre kivizsgálni a történteket, de a bukaresti román nagykövet részletesen tájékozódni fog az üggyel kapcsolatban.

Az RMDSZ feljelentést tett

Feljelentést tett a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Mikó Imre kisebbségi jogvédelmi szolgálata a szurkolók ellen, akik  a kolozsvári mérkőzésen magyar zászlót gyújtottak fel. Az RMDSZ hangsúlyozta: börtönben a helyük a magyar zászlót égető szurkolóknak. Az RMDSZ jogvédelmi szolgálata az ügyészségen bűnügyi keresetet nyújtott be, a rendőrségen és a Román Labdarúgó Szövetségnél pedig ismeretlen tettes ellen tett feljelentést. Amint a szövetség közleményében áll, az ügyészségi keresetben a büntető törvénykönyvnek arra a cikkelyére hivatkoztak, amely szerint bármilyen etnikai, nemzetiségi vagy vallási diszkriminációra való uszítás 6 hónaptól 3 évig terjedő börtönbüntetéssel vagy pénzbírsággal sújtható.
Az RMDSZ jogvédelmi szolgálata a rendőrségi feljelentésben a sportrendezvények szurkolóinak szélsőséges megnyilvánulásait büntető jogszabályra hivatkozott. A Román Labdarúgó Szövetségnek (FRF) benyújtott beadványban felszólította a szövetség vezetőségét, hogy vizsgálja ki a zászlóégetés körülményeit, és indítson fegyelmi eljárást a bukaresti Rapid szurkolói ellen. Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára az MTI-nek elmondta, hogy a magyar zászló minden magyar zászlaja, az RMDSZ pedig a romániai magyarok érdekvédelmi szervezeteként okkal érezte kötelességének, hogy fellépjen a zászló meggyalázása ellen.

 

A magyar és a román válogatott péntek este találkozik világbajnoki selejtezőn Budapesten. A mérkőzés zárt kapus lesz, mert a FIFA megbüntette a magyar szövetséget a Magyarország–Izrael barátságos meccsen tapasztalt antiszemita szurkolói megnyilvánulások miatt.

Rovatok