Index Vakbarát Hírportál

Döbbenet, de ilyen hóviharban játszották le

2013. március 23., szombat 19:01

Abszurd időjárásban fogadta az Egyesült Államok válogatottja Costa Ricát a CONACAF-zóna vb-selejtezőjén péntek este: bokáig érő hó állt a pályán a denveri kezdés előtt.

A helyzet később sem javult, a pályamunkások ugyan letolták a havat, hogy legalább a vonalakat lehessen látni, de a második félidőre újra eltűnt minden. Az mellékes is, hogy a szakadó hóban és a viharos szélben rengeteget csúszkáltak a játékosok. A hazaiak a 16. percben egy megpattanó lövés után szereztek vezetést, a tottenhames Dempsey pofozta be a labdát, a Costa Rica-i kapus megcsúszott, nem tudott már reagálni.

A szünet után már annyira rossz volt az idő és a pálya állapota, hogy a FIFA-ellenőr leállíttatta a játékot, bár a bírótól mehetett volna tovább, ami nonszensz. A mérkőzés tíz percet szünetelt, de a csapatokkal egyetértésben úgy döntöttek, hogy befejezik a selejtezőt, amit végül 1-0-ra nyertek az amerikaiak.

A meccs után a Costa Rica-i szövetségi kapitány a futball szégyenének nevezte a találkozót, és azt mondta, a FIFA-hoz fordulnak, mert a körülmények irreálisak voltak. Az ezerhatszáz méter magasan fekvő Denverben közismerten kemény az időjárás, a helyi amerikaifutball-csapathoz, a Denver Broncoshoz érkező ellenfelek játékosai is többször panaszkodtak már a körülményekre.

A Costa Rica-i válogatott középpályása, Cristian Bolanos azt mondta, ha látták volna a labdát, akkor talán nyerhettek is volna, de a sűrű hóesés miatt a látási viszonyok is szörnyűek voltak. Bolanos panasza azért is jogos, mert a salvadori Aguilar játékvezető nem az ilyenkor szokásos narancssárga labdát használta, megelégedett a szokásos citromsárga labdával, ami távolabbról már beleolvadt a fehérbe. Persze számára is új lehetett a helyzet, előfordulhat, hogy sem ő, sem a vendégjátékosok többsége nem látott még havat.

A mérkőzést közvetítő ESPN sportcsatorna műsorvezetői sem jártak jól, a korábbi amerikai válogatott, Alexi Lalas és Casey Keller, illetve a műsorvezető szabadtéren dolgoztak, íme:

Rovatok