Index Vakbarát Hírportál

Orbánon múlnak a 2020-as Eb-meccsek

2013. március 29., péntek 10:57

2014 szeptemberében dönti el az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA), melyik 13 városban rendezik a 2020-as Európa-bajnokságot. Magyarország is esélyt kapott, építendő, nem létező stadionnal is beszállhat a versenybe.

Az Európai Labdarúgó Szövetség francia elnöke, Michel Platini már a tavalyi Eb-döntő megrendezése előtt elárulta: a 2020-as tornát nem egy ország, hanem 13 város rendezhetné meg.

Az UEFA szófiai ülésén csütörtökön pontosította a részleteket, de még mindig nem véglegesen. A végleges és pontos információk április 26-án, a londoni ülésen derülnek ki.

Amit eddig tudunk: valamennyi ország egy helyszínnel pályázhat a csoportmeccsekre, valamint egy nyolcad- illetve negyeddöntőre.

A két elődöntő és a döntő egy városban lesz, itt jelentősen szűkül a rendezők köre, mert legalább 70 ezres aréna kell hozzá.

Azt is tudjuk: 2014. április 25 -ig kell benyújtani a pályázatot, de könnyebbség, megépítendő stadionnal is versenybe lehet szállni, de az építkezést 2016-ban mindenképp el kell kezdeni.

Sok múlik tehát Orbán Viktoron, hiszen a kormányfő már korábban bejelentette: Budapest új nemzeti stadiont kap, aminek 60-65 ezres a befogadóképessége, vagyis a Bajnokok Ligája döntő megrendezésére alkalmas. Egy ilyen stadionnal két csoportmeccset illetve az egyenes kieséses szakasz egy meccsét is meg lehet kapni. Ha a magyar válogatott kijut a 24 csapatos tornára, akkor két hazai meccset otthon is játszhatna. (Ha nem jut, tetszőleges a választás)

Az utolsó három meccs, tehát a döntő nagy favoritja továbbra is Isztambul, de ha a törökök megkapnák a 2020-as olimpiát, akkor kiszállnának a versenyből.

Az eddigi képben lévő városok: Amszterdam, Brüsszel, Róma, Madrid, Lisszabon, London, Párizs, Berlin, Athén, Moszkva, Zágráb (új stadionnal). Baselt is az esélyesek közé sorolták, de a St. Jakob Park jelenlegi kapacitása nem éri el az 50 ezret, ezért csak bővítéssel kerülhet szóba.

Bukarest 55 ezres stadiont épített, amelyikben tavaly az Európa Liga döntője volt, ez a helyszín BL-döntőre már nem megfelelő, és Eb-negyeddöntőre sem. A negyeddöntőre ugyanis legalább 60 ezres kell, míg a nyolcaddöntőre és a csoportmeccsekre 50 ezres elegendő.

Egy 60-65 ezres Puskás Stadion legalább 100 milliárd forintba kerül.

A volt szocialista blokkból komoly UEFA-eseményt eddig Budapest nem kapott. Augusztus végén Prágáé a Szuperkupa-döntő, már csak Szlovákia, Bulgária és Magyarországon maradt körön kívül a térségből.

Rovatok