Index Vakbarát Hírportál

Zöld zászlók, zöld sasok, zöld FTC-stadion

2013. március 29., péntek 15:14

„A régi stadion teljes egészében három-négy hónap múlva tűnik el a föld színéről. Az új aréna szerkezetileg 2014 elejétől áll majd, annyi acél lesz benne, amennyiből három Lánchidat fel lehetne építeni. A menet közbeni apró simításokról közösen döntünk a klub vezetőivel, például az öltözők legkisebb részleteiről is” – ismertette Fürjes Balázs kormánybiztos a ferencvárosi stadion menetrendjét a Digisport reggeli műsorában.

„A tendereztetési eljárást egyik vesztes sem támadta meg, jogorvoslati lépések nem történtek, ezért indulhatott el a munka. 2014. augusztus 21-étől meg kell kezdeni a stadion műszaki átadását, onnantól csúszás esetén napi 67,5 millió forint kötbért kell a kivitelezőnek fizetni. Ha a műszaki átadás késne, elkezd ketyegni ez a kötbér” - jelezte.

Fürjes hozzátette: „Azért nagyon fontos, hogy a győztes építő cég 675 milliós bankgaranciát is adott, mert ez olyan, mintha készpénzt adott volna: átadott a magyar államnak egy csekket erről az összegről, melyet bármikor beválthatunk, lehívhatunk - ez a hibátlan teljesítés biztosítéka, vita esetén is. Ennél nagyobb késztetés és biztonság nincs a kivitelező felé. Ezt bármikor érvényesítheti az állam, a garancia már él.”

„A stadionépítés egészében ezer embernek ad majd munkát, csúcsidőben ennyien fognak dolgozni egyszerre az építkezésen. A bontás elkezdődött a rossz időjárás ellenére, úgyhogy egészen extrém helyzeteket kivéve időre elkészül az új aréna. Van a szerződésben kikötés egyébként a vis maior-helyzetekre is” - mondta a beruházás levezénylője.

„A debreceni stadionhoz hasonlóan itt is beépítjük azt a szerkezetet, amely a mérkőzés alatt folyamatosan méri, értékeli a játékosok fizikai teljesítményét, paramétereit. Ezt az edzéseken is használja majd a csapat. Külön extraként olyan wifi-rendszert is telepítünk, amelyről a nézők az okostelefonjaikon a mérkőzés bármely pillanatát - leshelyzeteket például – azonnal visszanézhetik. Ez a rendszer Európában is meglehetősen ritka, hisz a legújabb technológiát építjük be” - fűzte hozzá Fürjes.

„Zöld zászlók, zöld sasok, környezetbarát zöld stadion: az elbontott anyagok kétharmadát újrahasznosítjuk, napkollektorokat szerelünk fel, az esővizet száz százalékban újrahasznosítjuk, a stadion energetikai felhasználása rendkívül takarékos lesz. Ily módon az új modern aréna falaiban, anyagaiban is ott él tovább a régi” - szögezte le a kormánybiztos.

Új jégcsarnok is lesz

2014 őszére saját jégkorongcsarnoka lehet a Ferencvárosnak. Almássy Kornél, az FTC szakosztályelnöke a DIGI Sport reggeli műsorában elmondta: készült egy tanulmány, és tao-pénzből másfél év alatt elkészülhetne az FTC jégkorongcsapatának kőbányai otthona.

„Az idén 85 éves jégkorong-szakosztálynak szüksége van egy saját jégcsarnokra, hiszen az utánpótláscsapatok hol itt, hol ott edzettek ebben a szezonban - mondta.

Az FTC szakosztályelnöke szerint, 2014 őszére készülhetne el a létesítmény, "itt szeretnék kezdeni a szezont". Létezik már egy tanulmány, de még számos jóváhagyásra van szükségük. Úgy fogalmazott: „nyilván nagyon sok mindenen át kell mennie ennek a tervnek, például miniszteri ellenjegyzésre is szükség van.”

Rovatok