Index Vakbarát Hírportál

Bármennyi is a bírság, ki tudják fizetni

2013. április 6., szombat 14:20

A közelmúltban többször vették el profi labdarúgók jogosítványát, vagy közlekedési kihágásért büntették meg őket, de profi edző is esett áldozatul.

A Manchester City két játékossal is a listán van. Francia középpályásukat, Samir Nasrit 2011-ben háromszor fényképezték le trafipaxszal, mindannyiszor megúszta kisebb bírságokkal. Egyszer tagadta is, hogy ő vezette volna a járművet, és mivel a kép nem volt egyértelmű, így ejtették az ügyet. Legutóbbi száguldozását nem úszta már meg: fél évre bevonták a jogosítványát.

Carlos Tévez hasonlóan járt, szerdán ítélték 250 óra közmunkára, mivel jogosítvány nélkül vezetett. Autóját, a Bentley Continental GT-t le is foglalták. A City csatárának januárban vették el a vezetői engedélyét. A féléves bevonás mellett 1000 fontot is be kell fizetnie.

Vezetőedzőjük, Roberto Mancini nem vette túl komolyan a büntetéseket, szerinte Nasrinak „a csapatnál is lesz egy eltiltása, „már megbeszéltem vele, tud róla. Nem tudom pontosan a jövedelmét, de bármennyi is a bírság, ki tudja fizetni." Az edző Tévezről azt mondta, „legközelebb is tartoztassák le, ilyen jól még soha nem játszott" -utalt arra, hogy az aktuális bajnokit Tevez remek játékával nyerték meg.

A Realtól is ketten vannak a listán. Az edzőközpont közelében végzett igazoltatásnál február 12.-én lebukott Marcelo, a Madrid hátvédje, mivel jogosítványa büntetőpontok miatt érvényét vesztette. A brazilt hatezer euróra büntették. Benzemát, a klub francia csatárát 216km/h-val mérték be egy 100-as táblánál márciusban, a 25 éves csatár nyolc hónapig nem vezethet, emellett 18 ezer eurót
kell fizetnie.

2009-ben, még Manchester United játékosaként Cristiano Ronaldo törte össze 200 ezer fontos, kétnapos Ferrariját egy száguldozásban, a balesetnek sem jogi eljárás, sem sérülés nem lett a következménye, csak a Ferrari lett totálkáros.

A Juventusnál Nicklas Bendtner, az Arsenaltól kölcsönbe érkezett 25 éves csatár bevallotta, hogy részegen vezette Porsche Carreráját a közelmúltban, a megengedett alkoholérték háromszorosát mérték nála. Három évre vonták be a jogosítványát, valamint 824 ezer dán koronás, azaz csaknem 33, 5 millió forintos büntetést kapott, a dán szövetség fél évre eltiltotta a válogatottól. „Elismerem a vétkem, sajnálom. Egy futballistával nem történhet rosszabb, mint hogy nem szerepelhet hazája válogatottjában." A szövetség szerint Bendtnernek a hat hónap alatt „át kell gondolnia jövőjét."

Az angolok csúcstartója, a 125-szörös válogatott Peter Shilton vezetői engedélyét húsz hónapra vették el idén márciusban. A 63 éves kapusnál a megengedett alkoholszint dupláját mutatták ki egy közúti ellenőrzésnél. Egy családi összejövetelen borozott, nem is gondolta volna, hogy túllépte
a megengedettet mennyiséget, 1020 fontot fizet.

Az akkor frissen visszavonult Michael Ballack jogosítványát tavaly novemberben vonták be 18 hónapra, a német középpályás Spanyolországban száguldozott a megengedett 120 helyett 212-vel. A bíróság 6750 euró pénzbüntetésre, illetve a perköltségek megtérítésére kötelezte.

A legfrissebb magyar történet Garami Józsefé, az MTK 73 éves szakvezetőjének márciusban gyorshajtásért vették el a papírjait. Minden idők legidősebb NB I.-es edzője elmondta, figyelmetlenségből hajtott már át piroson is. A közlekedési hatóság többszörös szabálysértés miatt vonta be a jogosítványát, hogy visszakapja, utánképzésen kell részt vennie. Garami nap mint nap autóval jár, így biztosan nekimegy a vizsgának.

Rovatok