Index Vakbarát Hírportál

Egy huhogó miatt nem áll le a meccs

2013. április 8., hétfő 11:30

Bár a múlt héten új sportszerűségi modellt vezetett be a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ), a Haladás–Ferencváros-bajnokin Ricardo Moniz Fradi-edző szerint nem érvényesítették az új szabályokat. Állítja, játékosait olyan rasszista támadás érte, ami miatt be lehetett volna szüntetni a mérkőzést is. A Haladás szerint viszont a Fradi-szurkolók is rasszisták voltak, folyamatosan cigányoztak.

A Haladás Szurkolói Kör elnöke, Keringer Zsolt a klub honlapján tette közé nyilatkozatát: „A szurkolótábor nevében visszautasítjuk Ricardo Moniz vádjait, lehet, hogy pár ember huhogott Jenner és Leonardo mutogatása után, de őket társaik villámgyorsan leállították. Leonardo színészi teljesítményével, provokációjával érte el, hogy a meccs egyik jelenete után kapott hideget-meleget a B-közép előtt. Lehet, akkor pár hasonló hangzású szó elhangzott, de ezt általánosítani, hogy a szombathelyi tábor huhogott, enyhén szólva is erős! Tehát nem alapból, a meccs elejétől fogva huhogtak neki, hanem több attrakciója után érte ezt el, hogy a közönség megtalálta."

„A Haladás-tábor nem rasszista, az effajta dolgokat elítélte, és most is elítéli, tehát ne aggasson ránk ilyen bélyeget. Már csak azért sem, mert ilyenformán kettős mércét alkalmaz. Először nézzen körül saját tábora háza táján, fordítassa le magának, hogy a Fradi-drukkerek miket skandáltak a Haladás-szurkolók felé meccs közben. Mert úgy gondolom, a cigányozás is rasszista rigmus."

Ez utóbbira nemcsak a szurkoló kör, de a Haladás vezetése is utalt.

A szabályok szerint a sportszerűtlen szurkolást a meccsen lévő MLSZ-ellenőrnek kell jeleznie a játékvezető felé, aki első lépésben megszakíthatja a mérkőzést, majd indokolt esetben felfüggeszheti végül beszüntetheti azt. (Ennek menetét keretes írásunkban olvashatják.)  A Nemzeti Sport értesülései szerint Török József ellenőr nem látott okot a közbeavatkozásra, de a jegyzőkönyvben négy, Haladás-szurkolók felől érkező rasszista megnyilvánulást is rögzített.

Így büntethető a rasszizmus meccs közben

1. Az ellenőr utasítására a negyedik játékvezető jelzi a vezetőbírónak, hogy szakítsa meg a mérkőzést, miközben az ellenőr elrendeli az 1. közlemény beolvasását.
2. Az ellenőr utasítására a negyedik játékvezető jelzi a vezetőbírónak, hogy függessze fel a mérkőzést pár percre. A csapatok bevonulnak az öltözőbe, beolvassák a 2. közleményt, melyben szerepel, hogy a további rasszista megnyilvánulások esetén a mérkőzést akár le is fújhatják.
3. Ha az ellenőr úgy ítéli meg, hogy folytatódik a szurkolók kirekesztő magatartása, ellenőri utasításra a negyedik játékvezető jelzi a vezetőbírónak, hogy szüntesse be a mérkőzést, melyet egy 3. közlemény beolvasásával tudatnak a nézőkkel.

A Sport Tv Harmadik félidő műsorában, egy másik MLSZ-ellenőr, Rab Tibor azt mondta, nem lett volna indokolt a meccs lefújása. „Visszajelzésekből hallottam, hogy mi történt. 2-3 alkalommal volt huhogás a mérkőzésen, ezek 1-2 másodpercig tartottak. A mérkőzés lefújása után jött a nagyobb atrocitás, többen, elég sokan huhogtak, viszont akkor már a bíró lefújta a meccset, így nem kellett eljárnia sem a játékvezetőnek, sem az ellenőrnek, sem a biztonsági személyzetnek. Ha egy ember huhog, az nem minősül oknak a mérkőzés megszakítására. A rendezők feladata ilyenkor, hogy azt az egyet kiszűrjék, és eltávolítsák a lelátóról."

Az MLSZ fegyelmi bizottsága a jegyzőkönyvek ismeretében büntet majd, a diszkriminatív, rasszista szurkolói megnyilvánulások miatt 300 ezer forintról 10 millió forintig büntethető az érintett klub. Súlyosabb fegyelmi vétség esetén akár zárt kapus eltiltást is kiszabhat a fegyelmi bizottság. A legsúlyosabb esetben pedig az eredmény is változhat a vétlen csapat javára. A rendbontók kettő-négy évig terjedő kitiltásra, a játékosok, edzők, sportvezetők három-öt hónap eltiltásra számíthatnak indokolt esetben.

Rovatok