Index Vakbarát Hírportál

Évtizedes dráma után elődöntős a Dortmund

2013. április 9., kedd 23:07 | nyolc éve frissítve

Megvan az idei Bajnokok Ligájának első két elődöntőse. A Dortmund hihetetlen végjátékkal (3-2), a Madrid pedig majdnem elszórakozva hatalmas előnyét jutott tovább (3-2). Drogba, Sneijder hatalmasat küzdöttek.

A Dortmund és a Málaga 0-0-ról várta a Bajnokok Ligája kedd esti negyeddöntőjét, a spanyolok már egy góllal nehéz helyzetbe hozhatták az esélyesebb német csapatot. A Málaga chilei edzője, Manuel Pellegrini a hétvégén vesztette el édesapját, játékosai fogadkoztak, érte fognak játszani. A mérkőzés online közvetítését itt olvashatja.

A vendég spanyolok aktívabban is kezdtek, többet birtokolták a labdát, a Dortmund-játékosok sokat kapkodtak. Óvatos kezdés után a 15. percben jött az első komolyabb lehetőség, Lewandowski ugrott ki a védők között, tizenhatról emelni akart, de fölé ment a labda.  A folytatásban beszorultak a spanyolok, a Dortmund ugyan többször is eljutott a tizenhatosuk elé, azonban Demichelis szinte mindenhol ott volt, és mentett.

Joaquín fordított

Aztán a 24. percben jött a fordulópont, Joaquín egy gyors ellentámadás végén lövőcsellel elhúzta a labdát az egyik Dortmund-védő mellett, és okosan helyezett a bal alsóba, megszerezve a vezetést. A 0-1 azt jelentette, hogy a Dortmundnak két gólra volt szüksége, hogy továbbmenjen.

A hazaiakat megfogta a bekapott gól, a spanyolok pedig továbbra is szervezetten játszottak, már a középpályán igyekeztek megfogni a németek akcióit. A 40. percben viszont pont a középpályán vesztették el a labdát, a Dortmund három passz után már az ellenfél tizenhatosánál volt, ahol Reus látványos sarkazással hozta helyzetbe Lewandowskit, a lengyel pedig eltolta a kapus mellett a labdát és egyenlített.

Az első félidő végén még Joaquín megszerezhette volna a második gólját egy szabadrúgás után, a beragadt német védők között berobbanva fejelt, Weidenfeller megfogta a labdát.

A szünet után a Dortmund egyből rárontott a spanyolokra, Lewandowski már másfél perc után tizenhatról lőhetett, Willy védett. A Málaga rögtön válaszolt, megcsinálták ugyanazt, mint a szünet előtt. Egy szabadrúgás után az üresen maradt Demichelis fejelt az ötös elé, ahonnan Joaquín a sarokra fejelt, Weidenfeller nagy bravúrral szögletre mentett.

Spanyol esélyek

A hazaiak hatalmas fölényben játszottak, a második félidő feléig viszont nem tudtak nem tudtak komolyabban veszélyeztetni, a meccs hangulata is egyre feszültebb lett.

A spanyolok amikor nagy nehezen eljutottak a németek kapujáig, veszélyes voltak, kockáztatni viszont nem akartak, visszazártak, védekezésben igyekeztek a legbiztonságosabb megoldásokat választani. A Dortmund húsz perccel a vége előtt kettőt cserélt, jött Sahin és Schieber, hogy a támadásokat segítsék.

Reus a 75.-ben meg is szerezhette volna a vezetést, egy beadást hat méterről kotort kapura, Willy lábbal védett, nagy bravúr volt. A vendégek ekkor már alig tudták megtartani a labdát, Götze előtt is nagy lehetőség nyílt, azonban ezt a lapos lövést is lábbal hárította Willy.

Úgy tűnt, hogy a hazaiak esélye a 82. percben végleg elszállt, a Málaga ismét egy kontra után lőtt gólt. Isco jó ütemben ugratta ki Baptistát, aki a kifutó Weidenfeller mellett elgurította a labdát, a gólvonal előtt a csereként beállt Eliseu piszkált bele, ezzel megszerezték a vezetést. A gólszerző lesen állt, mikor Baptista ellőtte labdát, de a játékvezető megadta a találatot.

Évtizedes dráma

A Dortmundnak nyolc perce és a hosszabbítás maradt, hogy két gólt szerezzen a továbbjutáshoz. A Málaga ölte az időt, ám a németek így is egyenlítettek végén, a 90. percben a többször helyzetet hibázó Reus vágta be a kipattanót. Négy perc hosszabbítás következett, a Dortmund rohamozott, és egy hatalmas kavarodás végén Santana elé pattant a labda, a gólvonalról belőtte a 92.-ben. A németek elképesztő hajrával fordítottak, de valószínűleg a győztes gólt is les előzte meg.

A Málagának már nem maradt ideje az egyenlítésre, a drámai befejezés után a Dortmund ment a négybe, a lefújás után a hazaiak extázisban tomboltak a pályán. Úgy nyertek, mint a Manchester United a Bayern München elleni BL-döntőben 1999-ben, a hosszabbításban vágtak kettőt.

A Real kis híján rontott

A másik mérkőzésen a Real Madrid 3-0-val utazott a Galatasarayhoz, így amikor Cristiano Ronaldo a 7. percben megszerezte a vezetést, úgy tűnt, lefutott a meccs. Aztán a második félidő közepén hazaiak negyed óra alatt három gólt is vágtak.

Eboué egy visszagurított labdát a 16-os sarkáról vágott a hosszú felsőbe: bombagól volt. Sneijder többször veszélyeztetett, majd egy gyönyörű labdaátvétel után, amellyel becsapta Varane-t már a vezetést is megszerezte a törököknek. De a nap gólját Drogba szerezte, aki egy beadás után sarokkal talált be, és rögtön éles lett a negyeddöntő. Aztán még egy lesgólt rúgott, de így is 3-1-gyel hozták a frászt a madridiakra.

A végén azonban Benzema erőszakosan labdát szerzett a 16-os oldalánál, visszagurított, és C. Ronaldo ismét lőtt gólt. Második találatával bebiztosította a Real helyét az elődöntőben, 5-3-as összesítéssel ment tovább.

Hatalmas kő esett le Mourinho edző szívéről hosszú másodpercekig ölelte a Galata-edző Fatih Terimet. A Madrid a Dortmunddal együtt bejutott a BL elődöntőjébe.

Szerdán a Barcelona a PSG-t fogadja, a múlt héten 2-2-re végeztek, a Bayern München pedig 2-0 után utazik a Juventushoz. Az elődöntőket pénteken sorsolják majd.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, visszavágók

Borussia Dortmund (német)-Málaga (spanyol) 3-2 (1-1)
gól: Lewandowski (40.), Reus (91.), Santana (93.), illetve Joaquin (25.), Eliseu (82.)
Továbbjutott: a Dortmund 3-2-es összesítéssel.

Galatasaray (török)-Real Madrid (spanyol) 3-2 (0-1)
gól: Eboue (57.), Sneijder (70.), Drogba (72.), illetve Ronaldo (6., 93.)
kiállítva: Arbeola (90., Real)
Továbbjutott: a Real Madrid 5-3-as összesítéssel.

Rovatok