Index Vakbarát Hírportál

Bayern–Barcelona és Dortmund–Real a BL-ben

2013. április 12., péntek 11:41

Kisorsolták a Bajnokok Ligája elődöntőit péntek délben: összejöhet a Clasico a fináléban.

A BL-elődöntőkben a Bayern München a Barcelonát kapta, a Real Madrid pedig a Borussia Dortmundot a nyoni sorsoláson, mindkét spanyol csapat idegenben kezd majd.

A Real Madrid és a Borussia Dortmund egy csoportban voltak az idény elején, a Dortmund otthon 2-1-re verte Cristiano Ronaldóékat, aztán Madridban nagy meccsen 2-2-re végeztek, a németek kétszer is vezettek, Özil a 89. percben egyenlített.

A Barcelona és a Bayern 2009-ben a nyolc között találkozott legutóbb. A katalánok már az első mérkőzés első félidejében eldöntötték a továbbjutást, Messi duplázott, Henry és Eto'o pedig egyet-egyet rúgott a szünetig. A 4-0 után idegenben 1-1-et játszottak Münchenben, később a sorozatot is megnyerték.

Az BL-elődöntős négy csapat közül három tavaly is eljutott eddig a Bajnokok Ligájában, a Bayern München, a Real Madrid és a Barcelona. A később győztes Chelsea volt a negyedik, Drogbáék a Barcát kiejtették, aztán a müncheni döntőben tizenegyesekkel verték meg a Bayern Münchent.

Tavaly nem jött össze a Clasico-finalé, idén újra lehetőség van rá, és mivel idegenben kezdenek a spanyolok, esélyesebbek, de ugyanígy volt ez tavaly is.

A nagy visszatérő a Borussia Dortmund. A német csapat legutóbb 1998-ban jutott el az elődöntőig a BL-ben, akkor pont a Real Madrid ejtette ki őket, a spanyolok 2-0-e nyertek otthon, idegenben 0-0 lett.

Az idei Bajnokok Ligájában a Dortmund az egyetlen veretlen csapat a négyben, a csoportból négy győzelemmel és két döntetlennel ment tovább, a nyolcaddöntőben és a negyeddöntőben is volt egy-egy iksze a Sahtar Donyeck és a Málaga ellen, mindkettő idegenben.

A Bayern–Barcelona árpilis 23-án, a Dortmund–Real Madrid április 24-én lesz, a visszavágókat egy héttel később rendezik, akkor a Real kezd majd kedden. A döntőt május 25-én játsszák a Wembley-ben.

Az Európa Ligával kezdtek

Az UEFA mindenkit megkavart, az eddigiekkel ellentétben először az Európa Liga párosításait sorsolta ki. A sorozatban Fenerbahce–Benfica és Basel–Chelsea meccseket rendeznek majd a négyben. A Basel a Videotonnal egy csoportban szerepelt, csütörtökön tizenegyesekkel ejtette ki a Tottenhamet.

A katalán Sport szerint a Barcelona drukkerei most is a Borussia Dortmundot szerették volna ellenfélnek, de sokan vannak azok is, akik már az elődöntőben a Real Madridot akarták. Az AS arról írt, hogy a madridi szurkolóknak a Barcelona vagy a Dortmund lenne a legjobb ellenfél, a realos Khedira viszont a napokban azt nyilatkozta, a Clasico a döntőben az igazi, mert ez a világ legnagyobb rangadója. A barcás Iniesta annyit mondott, nekik mindegy, hogy kit kapnak, már elérték a céljukat, és bejutottak a legjobb négybe. Hozzátette, bármelyik csapattal sorsolják össze őket, mindent beleadnak, hogy döntősök legyenek.

A sorozat legjobb góllövői is érdekeltek még, Cristiano Ronaldo tizenegy gólos a nyolcgólos Messi előtt. A szintén nyolcgólos Burak Yilmaz már kiesett a Galatasarayjal, a hat góljával negyedik Robert Lewandowski viszont még betalálhat a Dortmundban.

A négy elődöntős csapat közül csak a Bayern Münchennek volt sima a negyeddöntő, oda-vissza verte a Juventust, 4-0-s összesítéssel jutott be a legjobb négybe. Ráadásul már német bajnok, csak a Bajnokok Ligájára és a Német Kupára kell koncentrálnia, hogy tökéletes legyen az idénye.

Mindkét eddigi sorsolást támadták

A BL nyolcaddöntőinek decemberi sorsolásából nagy botrány lett, miután ugyanazokat a párosításokat húzták ki, mint a korábbi próbasorsoláson. A szurkolók felháborodtak, és csalásra gyanakodtak, az UEFA viszont hárított, azzal védekeztek, hogy ez csak ez csak az egyik próbasorsolás volt a sok közül.

A negyeddöntő sorsolása után ismét csalással vádolták meg az UEFA-t, egy korábbi török játékvezető azt állította, a Real Madrid ellenfelének húzásakor a Galatasaray nevét tartalmazó golyó rezgett, így a spanyol sztárcsapat az esélytelenebb csapatot kapta a negyeddöntőben.

A másik német csapat, a Dortmund drámai meccsen jutott tovább a Málaga ellen. A 0-0-s első mérkőzés után a visszavágón a spanyolok még 2-1-re vezettek a 90. percben, aztán a hazai pályán játszó BVB két gólt is rúgott a hosszabbításban, a továbbjutást érő találatot lesről lőtte Santana. A Málaga panaszt is tett emiatt az UEFA-nál.

A Real Madrid 3-0-ra verte az első meccsen otthon a Galatasarayt, a visszavágó nekik is szoros lett. C. Ronaldo már a mérkőzés elején gólt szerzett, de a második félidőben hármat is rúgott a török klub, a portugál második gólja viszont eldöntötte a továbbjutást. A Real Madrid Mourinhóval a kispadon zsinórban harmadjára jutott be a legjobb négybe, a döntő és a BL-győzelem viszont még hiányzik.

A Barcelona Messi nélkül 2-2-ről indult otthon a PSG ellen, az első félidőben nagyon nem ment nekik a játék, a szünet után előnybe is kerültek Ibrahimovicék. Azonnal jött a sérült Messi, akinek jelenléte megnyugtatta társait, felpörögtek, Pedro egyenlített, az 1-1-gyel a Barca jutott tovább. A katalán egyesület sorozatban hatodszor van a négy között, ez BL-rekord. 2008 óta mindig elérték az elődöntőt.

A statisztikákból kiderül, hogy a Bayern Münchennek és a Real Madridnak több győztes elődöntője van, mint vesztes. A Barcának a Real ellen a legjobb mérlege, a Bayern a Real ellen nyert legtöbbször.

BL-statisztikák

Borussia Dortmund:
BEK vagy BL elődöntőjében: 1 győzelem, 2 vereség
Legutóbb elődöntőben: 1997-98 (2-0-s összesítéssel esett ki a Reallal szemben)
Ebben a szezonban: 6 győzelem, 4 döntetlen, 0 vereség; gólarány: 19-9
legjobb góllövő: Robert Lewandowski, 6

Barcelonával szemben: 0 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség (1-3-as gólarány)
Bayernnel: 1 győzelem, 1 döntetlen, 0 vereség (1-0)
Reallal: 1 győzelem, 3 döntetlen, 2 vereség (6-8)

Barcelona:
BEK vagy BL elődöntőjében: 6 győzelem, 7 vereség
legutóbb elődöntőben: 2011-12, 2-3-as összesítéssel esett ki a későbbi győztes Chelsea-vel szemben
Ebben a szezonban: 5 győzelem, 3 döntetlen, 2 vereség; gólarány: 18-10
legjobb góllövő: Lionel Messi, 8

Bayernnel szemben: 1 győzelem, 2 döntetlen, 3 vereség (9-8)
Dortmunddal: 1 győzelem, 1 döntetlen, 0 vereség (3-1)
Reallal: 2 győzelem, 3 döntetlen, 3 vereség (10-13)

Bayern München:
BEK vagy BL elődöntőjében: 9 győzelem, 5 vereség
Legutóbb elődöntőben: 2011-12, 3-3-as összesítés után, büntetőkkel 3-1-re verte a Real Madridot
Az idei szezonban: 7 győzelem, 1 döntetlen, 2 vereség (22-10)
Legjobb góllövő: Thomas Müller, 5

Barcelonával szemben: 3 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség (8-9)
Dortmunddal: 0 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség (0-1)
Reallal: 11 győzelem, 2 döntetlen, 7 vereség (33-26)

Real Madrid:
BEK vagy BL elődöntőjében: 12 győzelem, 11 vereség
Legutóbb elődöntőben: 2011-12, 3-3-as összesítés után, büntetőkkel 3-1-re kapott ki a Bayerntől

Idei szezon: 5 győzelem, 3 döntetlen, 2 vereség (23-14)
legjobb góllövő: Cristiano Ronaldo, 11

Barcelonával szemben: 3 győzelem, 3 döntetlen, 2 vereség (13-10)
Bayernnel: 7 győzelem, 2 döntetlen, 11 vereség (26-33)
Dortmunddal: 2 győzelem, 3 döntetlen, 1 vereség (8-6)

Rovatok