Index Vakbarát Hírportál

Az eltiltott huligán hiába próbálkozik

2013. április 12., péntek 13:47

Az új törvényi szabályozás alapján több olyan szurkolót is gyorsított eljárásban büntettek meg, akik megzavartak egy futballmérkőzést. A bíróságok mellett a klubok is szankcionálnak, a rendbontást elkövetőket eltiltják a rendezvényeikről. Nem csak papíron, több stadionban, mint például Diósgyőrben, már olyan biztonsági rendszer működik, ami könnyebben lehetővé teszi a priuszos huligánok távol tartását, de a modern technika nélkül is lehet eredményes egy klub.

A Miskolci Rendőrkapitányság gyorsított eljárást indított két szurkoló ellen. F. János és F. Lajos április 7-én este, a DVTK Stadionban a Diósgyőr–Videoton FC-mérkőzésen a vendégszektorból a nézők által elzárt területre dobtak egy petárdát, amely felrobbant. A bíróság egyiküknek két év, a másikuknak egy év próbára bocsátást szabott ki, a DVTK pedig kitiltotta őket a rendezvényeiről. Mint a klub sajtófőnöke, Kocsis Norbert elmondta, ilyen esetekben nincs mérlegelési jogkörük, azonnal eltiltják a rendbontókat.

A DVTK-stadionból való kitiltást pedig érvényesíteni is tudja a klub, a működő stadionbiztonsági rendszerük miatt a priuszosként minimális esély van a bejutásra. Nem bízhat abban senki, hogy a tömegben megbújva észrevétlen marad. „Ez az év még éles tesztüzemnek tekinhető, de már működik a stadionbiztonsági projektünk, olyan, ami még Szombathelyen, Kispesten, Kecskeméten és részben Újpesten is megvalósult. A stadionban kamerarendszer rögzíti a szurkolókat, ez jól is vizsgázott, ez alapján azonosították a petárdát bedobókat. A másik biztonsági elem a jegykiadásnál működő informatikai adatbázis, aki jegyet akar venni, annak meg kell adni a nevét, születési helyét és idejét is, ha valamiért szerepel az eltiltottak között, azt jelzi a rendszer, és már nem is veheti meg a belépőt" – mondta Kocsis.

Ekkor még lehet is trükközni, mert arra senkit sem kötelezhetnek, hogy igazolja is a bemondott adatokat. „Ha egymás után tíz Nagy János vesz jegyet, aki mind Miskolcon született, és ráadásul ugyanazon a napon, a pénztáros akkor is legfeljebb csodálkozhat, de ki kell adnia a belépőt. A beengedésnél azonban már nem elég a bemondás, a biztonsági szolgálat felmutatásra kérhet valamilyen személyi azonosító igazolványt. Ha nem egyeznek meg az adatok a jegyen szereplővel, akkor nem engedik be a stadionba a szurkolót" – mondta Kocsis.

A biztonsági személyzet azonban mindenkit nem tud ellenőrizni, de a DVTK-sajtófőnöke szerint azért a hírhedt szurkolókat már látásból ismerik, így kiszűrhetik, ha mégis megpróbálnának bejutni. Ha mégis átcsúsztak volna valahogy a kontrollon, a kamerák még mindig lebuktathatják őket, de Kocsis azt egyelőre nem tudja elképzelni, hogy ilyen esetben azonnal, meccs közben kiemeljenek valakit.

A szurkolók nem örülnek a beléptetési rendszernek, sokszor mondják, bűnözőkként kezelik őket, de Kocsis szerint jogtalan a kritika. „Nem gyűjtünk adatokat senkiről, ha nincs balhé, akkor a meccs után 24 órán belül minden adatot megsemmisítünk. Csak azt tudjuk, hányan jöttek be, de név szerint senkiről nem akarjuk megmondani, hogy ott volt-e."

A hagyományos módszer is hatékony

A Győri ETO-nál még nincs beléptetőrendszer, az ősztől tervezik bevezetni, de Schobert Tamás biztonsági igazgató elmondta, eddig is sikeresek voltak az eltiltottakkal. Szerinte már az eltiltottak többsége maga gyakorol önkontrollt, mivel általában a biztonságiak tudják, melyik szurkolói csoporthoz tartozik, általában meg sem próbál bemenni a saját megszokott a szektorába. „Egy másikban szektorban meg azért nem érzi jól magát, mert egyedül van, a meccs nem igazán érdekli, és nicsenek társai a balhézáshoz."

Schobert elmondta jelen pillanatban egy eltiltott szurkoló sincs a Győrnél, de évente három-négynél nincs is több. A belépésüket hagyományos módon igyekeznek meggátolni, az eltiltottakról készült fényképet szétosztják a biztonsági őrök között, és alapján szúrják ki őket.

Rovatok