Index Vakbarát Hírportál

Vége a világ legidegesítőbb szurkolásának?

2013. április 12., péntek 14:59

A Dél-afrikai Futballszövetség fontolgatja, hogy stadionjailból örökre kitiltja a vuvuzelákat, de nem az európai fül számára roppant idegesítő hangzása miatt, hanem azért, mert a fúvós hangszerek fegyverek is lehetnek.

A mérkőzéseken egyre többször használják ütlegelésre is a vuvuzelát, de a biztosítékot leginkább az ütötte ki, hogy a múlt héten egy Kaisef Chief-szurkoló a pályára rohanva a bíróra vágott rá egyet. A vuvuzela távolsági fegyverként is működött, az Orlando Pirates edzőjét azzal dobták meg.

„A szabályaink minden veszélyes fegyvert kitiltanak a mérkőzésekről. Ha a vuvuzela veszélyessé válik, akkor meg kell vizsgálnunk." – mondta az ottani Premier League főigazgatója, Dereck Blackensee.

A vuvuzelázás a 2010-es világbajnokságon vált közutálat tárgyává, ha szurkolók tömegei fújják, méhkas monoton dongásához hasonló zaj keletkezik. Ez a közvetítésekbe is beszűrődött, sokan emiatt inkább némán, levett hanggal nézték a meccseket. (Persze lehetnek olyanok is, akik egyenesen oda vannak a hangjáért,ők kattintsanak ide, és egyhuzamban tízórányi vuvuzelázást hallgathatnak.)

A vuvuzela szinte egész Afrikában elterjedt, de néhány ország már betiltotta a használatát a meccseken.

Rovatok