Index Vakbarát Hírportál

24 milliós copy-paste a Fradi-tanulmány

2013. április 15., hétfő 14:14

Az új Fradi-stadionhoz rendelt, 24 millió forintba kerülő szakvélemény internetről összeollózott dokumentukból áll, lényegében alig tartalmaza új információkat, írja az atlatszo.hu.

A kormány 2012 októberében bízta meg az International Management Group Kft.-t (IMG), hogy készítsen a Ferencvárosi Torna Club épülő stadionjáról prezentációt és szakvéleményt. Erre az IMG-nek 45 napja volt. A szakvéleménynek többek között általános leírást kellett adnia a futballról, és az azzal összefüggő szórakoztatásról. A munkát hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárásban nyerte el a cég.

Az Átlátszó idézi a cég képviselőjét, Bienerth Gusztávot, aki korábban azt nyilatkozta, „örül, hogy a kormány úgy gondolja, kell a szakmai munka, a 24 milliós megbízási díjat pedig nagyon nyomott árnak nevezte a piacon".

A 49 oldalas tanulmány oldalanként körülbelül félmillió forintba került, de újszerű megállapítást nem sokat tartalmaz, írja az Átlátszó, amely szerint az adatok és információk  jelentős részét a labdarúgással kapcsolatos honlapokról (UEFA, FIFA, MLSZ), hírportálokról (BBC, Guardian), és korábbi, illetve máshol hozzáférhető tanulmányokból, felmérésekből emelték át néhol kicsit átírva. A grafikonokkal, ábrákkal hasonló a helyzet, több ábra az internetről származik. De idéznek a Wikitravel, az Unesco, és az Euromonitor weboldalairól, a Sport és szórakozás részhez pedig többek között az olympic.org oldaláról szedegettek össze adatokat,

A szakvéleményben a stadion szempontjából teljesen lényegtelen információk is helyet kapnak, például, hogy Magyarországot két fő folyó osztja három felé, a Duna és a Tisza. Innen tudhatjuk meg azt is, hogy Magyarország lakossága 10 millió fő, 2050-re pedig a lakosság 14-15 százaléka lesz roma. Az új Alaptörvény is több bekezdést kapott, és azt is megtudhatjuk hány tájvédelmi körzet van az országban.

A tanulmány második, érdemibbnek tűnő része a 20. oldaltól kezdődik, ez a Labdarúgás Magyarországon címet kapta. De a módszer itt is ugyanaz: forrásmegjelöléssel ugyan, de az adatokat itt is internetről gyűjtötték.

A készítők komplett bekezdéseket emeltek át a KPMG „Iránytű a stadionfejlesztéshez, 2011” című tanulmányából is kicsit átírva. A szakvélemény a stadion hasznosításával zárul, ebből egyebek mellett az is kiderül, hogy „egy vadonatúj, modern létesítmény új rajongókat is vonz, következésképpen a nézőszám is emelkedik”.

Rovatok