Index Vakbarát Hírportál

Bedrogozva balhéztak a Millwall-huligánok

2013. április 15., hétfő 19:24

A nyolcvanas évek futballbalhéira emlékeztető jelenetek játszódtak le szombaton, Angliában. A Wembley-ben Millwall-huligánok egymást és a rendőröket verték. Newcastle-ben a keménymag lovasrendőrökre támadt.

Az angol rendőrség összesen harminc futballhuligánt vett őrizetbe, de a biztonsági kamerák felvételei alapján további intézkedések várhatók. Az országban sokan attól tartanak, hogy újraéledhet a futballhuliganizmus.

A Wembley-ben rendezett Wigan elleni FA Kupa-elődöntőn állítólag azért robbant ki a balhé, mert egy részeg drukker fellökött egy gyereket, miközben visszatért a helyére, aztán összeverekedett a szülővel, a Millwall-szektornál pedig nem volt elegendő rendőr, hogy rendet tegyen. Az egymással verekedő millwallosok ezután rátámadtak a rendőrökre, egyikük kalapját ellopták, a huligán büszkén sétált vele vissza a helyére. Később egy angol lapnak a férfi azt nyilatkozta, részeg volt, és hülyeséget csinált, de nem támadt rá egyik rendőrre sem, csak a földről vette fel a kalapot.

Millwall Fan Steals Policemens Hat And Fights Police 'Millwall vs Wigan' 0-2 HD

Az összetűzésben a rendőrök gumibotokkal próbálták védeni magukat, négyen így is megsérültek. Több vérző arcú millwallost is látni lehetett a felvételeken.

A 2-0-s Wigan győzelemmel zárult elődöntőn végül tizennégy huligánt vettek őrizetbe hivatalos személy elleni erőszak és kábítószer birtoklása miatt. A Sunnak nyilatkozó szemtanúk szerint a Millwall-szektorban többen füvet szívtak és a mellékhelyiségekben is drogoztak.

A klub szóvívője sajnálta a történteket, azt mondta, keményen dolgoztak azon, hogy megakadályozzák a rendbontást, keresik a választ a történtekre.

A hírhedt Millwall-huligánoknak a hetvenes-nyolcvanas években több nagy balhéjuk is volt, filmben is feldolgozták a konfliktusaikat. 1985-ben a Luton Town elleni meccsen több százan rohantak be a pályára, és csaptak össze a rendőrökkel, 2009-ben pedig a West Ham elleni kupameccsüket kellett többször félbeszakítani, mert az ősi riválisok szurkolói berohantak a pályára és a biztonságiakkal verekedtek.

Vasárnap Newcastle-ben volt nagy balhé, miután a klub otthon kikapott a kiesés elől menekülő Sunderlandtől. A vesztes meccs után százan a rendőrökre és a Sunderland-szurkolókra támadtak, sörös üvegeket, köveket dobáltak. Egy huligán az egyik rendőr lovát ütötte, mielőtt leterítették, egy másik egyenruhást kórházba kellett szállítani az összecsapás után. A Bud nevű ló egyébként jól van, a rendőrség képet is twittelt az állatról. A Daily Mailnek nyilatkozó rendőrtiszt azt mondta, évtizedek óta nem látott ekkora balhét a városban.

Newcastle fan punches horse

A rendőrség és a klub már a meccs előtt készült az incidensekre, attól tartottak, a szurkolók a Sunderlandél kinevezett olasz Di Canio fasiszta nézetei miatt provokálják majd a menedzsert. A Daily Mail szerint többen náci karlendítéssel üdvözölték a stadionba érkező Sunderland buszát.

Hétfő délután kiderült, a másik FA Kupa-elődöntő, a Chelsea–Manchester City után is tizenegy embert vittek be a hatóságok, itt is bántalmazás, kábítószer birtoklása volt az indok.

A balhék után az angol sportminiszter, Hugh Robertson azt ígérte, minden lehetséges eszközt bevetnek majd, hogy a huligánokat megfékezzék. A balhék miatt az Angol Futballszövetség és a rendőrség is nyomozást indított, miközben a sajtó az FA-t támadja, mert a késő délutáni kezdés miatt a Millwall-szurkolók órákon át a stadion környékén ittak.

Németországban is rendőrökre támadtak

Tizenhat rendőr megsérült, miután a vendégszurkolók egy csoportja rátámadt a rendfenntartókra a  szombati Bayern München–1. FC Nürnberg-meccs után.

A hatóság egyik vezetője, Robert Kopp elmondta, hogy a 400 fős csoport egyik része üvegeket és köveket dobált a rendőrökre a stadionnál lévő metróállomásnál. A rendfenntartóknak gumibotot és könnygázt kellett bevetniük.

Rovatok