Index Vakbarát Hírportál

Elszigetelt eset a magyarzászló-égetés

2013. április 15., hétfő 15:31

Elszigetelt eseteknek tartja a sporteseményeken a magyarellenes megnyilvánulásokat Nicolae Banicioiu román ifjúsági- és sportminiszter - idézi a politikust a maszol.ro. A miniszter Markó Attilának, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselőjének válaszolt, aki a múlt héten nyílt levélben kérte fel a tárcavezetőt: egyértelműen foglaljon állást a sporteseményeken a gyűlöletre való uszítással és a visszaélésekkel szemben.

Markó Attila csütörtökön sajtóértekezleten hívta fel a sportvezetők figyelmét arra, hogy a bukaresti Rapid szurkolói egy magyar zászlót égettek el március közepén a kolozsvári CFR otthonában rendezett bajnoki mérkőzésen, majd március végén román szurkolók egy csoportja a magyarságot sértő feliratot függesztett ki a holland és a román labdarúgó-válogatott amszterdami mérkőzésén.

„Markó Attila levelére az a válaszom, hogy az ifjúsági és sportminisztérium határozottan elítél nemzetiségtől függetlenül minden olyan cselekedetet, amely a sportolók és a szurkolók fizikai és szellemi épségét veszélyezteti" – idézte a maszol.ro a miniszternek az RMDSZ-es politikushoz címzett válaszlevelét.

Banicioiu kijelentette, hogy a minisztérium aktívan részt vesz a sportban történő erőszak elleni küzdelemben. „Meggyőződésem, hogy a Markó úr által jelzett esetek elszigeteltek, és nem általános jelenségről van szó. Ennek ellenére bármely, a sportban történő erőszakos és diszkriminatív esetet azonnal és figyelmesen ki kell vizsgálniuk az illetékes szerveknek. A sportban csak a tisztességes játék elve nyilvánulhat meg" – szögezte le a tárcavezető.

Rovatok