Index Vakbarát Hírportál

A MU 20.-ja van Persie 1. bajnoksága

2013. április 22., hétfő 17:16

13-szoros Premier League-győztes lesz hétfő este 11 órára Sir Alex Ferguson és Ryan Giggs, ha a Manchester United 34. bajnokiján legyőzi az Aston Villát, és megnyeri a klubtörténet 20. angol bajnokságát.

A csapat öt meccsel a vége előtt 13 ponttal vezet, ha még hármat szerez, a második Manchester City már nem fogja tudni utolérni. Fergusonék revánsot vennének az egy éve történtekért, amikor a City a PL-szezon utolsó góljával, a 93. percben verte a QPR-t, és jobb gólkülönbségével elvitte a címet.

"Nagy meló volt ez. Ahogy elveszítettük tavaly, az segített, és az is, hogy épp a Citytől kaptunk ki. Ez hajtott minket, és ebben a szezonban tényleg csodálatosan koncentráltunk, megbízhatóan és kiegyensúlyozottan játszottunk. Ez a csapatom sem adta fel soha, úgy, mint az eddigiek, ez tény" - harangozta be az utolsó akadályt Ferguson, aki 1986 novembere óta ül a MU kispadján.

Neki és legkedvesebb futballistájának a sokadik sikere, Robin van Persie-nek viszont még csak az első lesz. Ő tavaly az egyik legnagyobb rivális Arsenalt hagyta el a Unitedért, azért igazolt át, hogy a 2005-ös FA-kupa után végre újabb trófeát nyerjen. Bajnok még sosem volt.

Ferguson szerint ez a kulcs: "Az új játékosok 2-3 év után általában remekül beleolvadnak a klub történetébe. Ez a képességük juttatott minket ide, ahol most vagyunk. Az is segített, hogy egy olyan játékos, mint Robin van Persie még soha nem nyerte meg a bajnokságot, ezért igazán hajtott érte. Érzi már, hogy nagyon közel van a céljához".

Ferguson mintha tovább hergelte volna a hollandot, aki nélkül biztosan nem juthatott volna a 20. közelébe a csapat. 21 gólt szerzett a Premier League-ben, ezzel házigólkirály és második a góllövőlistán a 23 gólos Luis Suarez mögött.

Ráadásul épp a 20-as mezben játszik, így pár hét múlva már szinte biztosan a van Persie title, azaz a van persie-s bajnokságként fogják emlegetni a mostani győzelmet, ami a szokásosnál sokkal korább jöhet össze. A United ugyanis általában az utolsó meccseken húzta be a címeit, 2000-ben fordult elő legutóbb, hogy jóval a vége előtt bebiztosítsa az első helyet.

"Három hónapja még azt mondtam volna, mindegy, hogy csináljuk meg. Az sem érdekelt volna, ha utolsó perces góllal, abban úgyis jók vagyunk" - utalt Ferguson az egyesület hagyományára.

A ManUnited így megerősítheti első helyét a bajnokok között, a második legsikeresebb, 18-szoros bajnok Liverpoolt 2011-ben sikerült lehagyni. A Pool PL-t még sosem nyert, de 1990-ben 18-7-re vezetett a United ellen bajnoki címekben. Kevesen gondolták volna, hogy ez behozható valaha is.

Rovatok