Index Vakbarát Hírportál

A Real 23-ból 1-szer nyert Németországban

2013. április 24., szerda 15:51

Borussia Dortmund-Real Madriddal folytatódik szerdán a Bajnokok Ligája-elődöntő. A Real nagyobb klub, de a BVB ősszel megverte.

A Bajnokok Ligája elődöntőjében szereplő négy csapat közül a Dortmundé a legjobb hazai mérleg, az idei sorozatban mind az öt mérkőzését megnyerte a Signal Iduna Parkban (ismertebb nevén Westfalenstadion), mindezt 10-3-as gólkülönbséggel. Ebben pedig már benne van az az október 24-i meccs is, amikor 2-1-re győzték le a csoportkörben a Realt.

A Madridnak egészen pocsék az eredménylistája Németországban, a 23 korábbi mérkőzésből mindössze egyet nyert meg, ötször döntetlennel zárt, tizenhétszer pedig vesztesen hagyta el a pályát. Az egyedüli győzelmet a Bayer Leverkusen ellen aratták még 2000-ben. A Dortmundnak jobban megy otthon a spanyolok ellen, öt győzelmet, három döntetlent és két vereséget tudnak felmutatni.

A Madrid huszonnegyedszer jutott be európai kupasorozatban az elődöntőbe, zsinórban harmadszor van ott a BL négy legjobb csapata között, ám tavaly a Bayern München, két éve pedig a Barcelona állta útját.

A Dortmund az idei szezon előtt csupán kétszer jutott el a négyig, 1997-ben megnyerték a Bajnokok Ligáját, egy évre rá viszont pont a mostani ellenfél, a Real ejtette ki őket. Ez után a 2002-03-as BL-idény második csoportkörében, majd idén a csoportmeccseken futottak össze. A tíz évvel ezelőtti párharcból a spanyolok jöttek ki jobban, 3-2-es összesített eredménnyel, akkor már ott volt a pályán a németeknél Sebastian Kehl, valamint a spanyoloknál most a kispadra szoruló Iker Casillas. A Dortmund jelenlegi kapusa, Roman Weidenfeller nem jutott játékhoz akkor.

Az idei sorozatban ősszel mindkét mérkőzést a Dortmund uralta, otthon 2-1-re nyert, Madridban pedig kétszer is vezetett, a spanyolok csak a hosszabbításban tudtak kiegyenlíteni. Idén viszont jobb formában érkezik a Real, 2013-ban csupán kétszer kapott ki, a támadórészlegük azonban még mindig nem az igazi, pontosabban csatárposzton vannak kérdőjelek.

A ma esti kezdőbe nevezett Gonzalo Higuaínnak borzasztóan megy a BL-ben, eddig 46 meccset játszott a sorozatban a Real mezében, de csak 9-szer volt eredményes. Cristiano Ronaldo ebben a szezonban többet rúgott ennél – tíz meccsen tizenegyet.

A hazaiaknál egyértelműen a sérüléséből felépülő lengyel Robert Lewandowski a leggólerősebb hat találattal, Marco Reus négy gólt szerzett, a szezon után a Bayernbe igazoló Mario Götze pedig kettőnél jár. A bajnokságban viszont sokkal jobban megy nekik, áprilisban három meccsen 12 gólt lőttek, ehhez jön még három, amit a BL-ben szereztek a Málaga ellen.

Mindkét együttes játékában kulcsfontosságú a középpálya. A hazai oldalon Gündogan helye biztosnak tűnik a kezdőben, Kehl és Bender nem 100%-osak, így lehet, hogy helyettük Sahin kerül majd be, hogy fel tudják venni a versenyt a vendégek gyors játékosaival. A támadásokat Blaszczykowski, Götze és Reus triója vezényli Lewandowki mögött.

A spanyolok kezdője már nyilvános, a legnagyobb bajban Xabi Alonso lehet, ő ugyanis sokkal lassabb, mint bárki a másik oldal támadói közül.

Götze helyzete érdekes, mert a meccs előtt két nappal hozta ki a Bild átigazolásának hírét, amit kedden a BVB is kénytelen volt megerősíteni, majd a Bayern is. A Dortmund-drukkereknek nem fog tetszeni, hogy épp a legnagyobb ellenfélhez megy, valószínűleg nem az eddigi szeretettel fogadják majd szerda este a stadionban. A Bayern azt is közölte, úgy egyeztek meg a Borussiával, hogy várnak a bejelentéssel a szezon végéig, nem tudják, mi történt. A Real neve nem merült fel eddig, mint a Bild lehetséges informátora. A dortmundi vezetőedző bízik benne, hogy a drukkerek nem fogják bántani: „Kérem, aki nem tudja túltenni magát a csalódottságán, adja oda olyan embernek a jegyét, aki képes erre, a csapat ugyanis támogatást érdemel.”

A taktikával kapcsolatban túl sokat nem árult el a német mester, aki kiemelte, hogy a Real nem csak kontrákkal tud eredményes lenni: „A Madrid nem egyféle módon játszik, több különböző stílusuk van. A Manchester United ellen 68%-ban náluk volt a labda, vagyis nem csak várják, hogy lehetőségük adódjon lecsapni. De azt nem fogom elárulni, mivel készültünk ellenük.”

A spanyolok trénere, José Mourinho szokásától eltérően már egy nappal a mérkőzés előtt megnevezte kezdőtizenegyét: Diego López - Ramos, Pepe, Varane, Coentrao - Xabi Alonso, Khedira, Özil - Cristiano Ronaldo, Di Maria, Higuaín összeállításban lép majd pályára a Madrid. Mourinho az őszi két meccsről és a mostani összecsapásról így nyilatkozott: „A négy gól, amit a csoportkörben lőttek nekünk, mind a mi hibánkból adódott. Ezeket könnyen elkerülhettük volna. Sokkal nagyobb koncentrációt várok most a védőktől, kemény védekezést, hogy ha gólt is szereznek, az olyan fantasztikus találat legyen, amit nem tudtunk volna megállítani. A Dortmund nagyon világos futballfelfogással játszik. Felkészültünk már, hogy támadjunk ellenük, de erről nem nyilatkozhatok. A kezdőcsapatot már ismerik, arról legalább már nem kell találgatniuk.”

A Borussiában a hétvégén a Mainz ellen Kehl és Sven Bender is pihent, hogy készen álljanak az esti meccsre, a vendégeknél viszont lesznek fontos hiányzók. Marcelo és Essien biztosan nem játszik sérülés miatt, Arbeloa eltiltását tölti és Modric sem tudta végigjátszani a Betis elleni találkozót. Di Mariát ugyan kezdőjátékosként jelölte meg Mourinho, de az argentinnak kedden gyermeke született, és lehet, hogy nem lesz olyan lelkiállapotban, hogy a maximumot nyújtsa a pályán. (Ez persze meglepő lenne.)

A védelemben nagyon nem is tud variálni a portugál, bár amikor Pepe, Varane és Ramos együtt játszott 2013-ban, az a legstabilabb védekező formáció volt. És Coentrao sem rossz futballista, sőt.

A németeknél lényegében mindenki bevethető. Ami a sárga lapokat illeti, a hazai oldalon Grosskreutz, az ellenfélnél Essien van csak veszélyben.

A meccs a szokásos 20.45-kor kezdődik, az Indexen végigkövetheti.

Rovatok