Index Vakbarát Hírportál

Óriási esély a Videotont kiejtő Basel előtt

2013. április 25., csütörtök 20:27

A Basel–Chelsea-mérkőzés lesz az Európa Liga egyik elődöntője ma este. A főleg hazai, saját nevelésű játékosokra építő svájci csapatnak ez lesz az első elődöntője nemzetközi kupában, míg 2003 óta mindig túljutott a Bajnokok Ligája csoportköréből.

Dávid és Góliát

Murat Yakint hat hónappal ezelőtt nevezték ki az FC Basel vezetőedzőjének Heiko Vogel helyére, akkor a csapat az Európa Ligában a csoport utolsó helyén állt, az első meccsen, melyen a kispadon ült, Székesfehérváron, a Videotontól kaptak ki 2-1-re. Azóta azonban összeszedték magukat, vezetik a svájci bajnokságot, az Európa Ligában pedig beverekedték magukat a legjobb négy közé. A legutóbbi fordulóban például az angol bajnokságban remeklő, jelenleg ötödik helyen álló Tottenham ellen jutottak tovább 4-4-es összesített eredmény után, tizenegyesekkel.

A Basel az idei EL-sorozatban még veretlen otthon, ebben bízhat a rendkívül fiatal kerettel dolgozó svájci csapat, meg abban, hogy a Chelsea-nek idegenben nem annyira megy: a hat idegenbeli találkozón négyszer kikaptak. A londoniaknál ugyanakkor Torres javuló formában van, az elmúlt három EL-meccsén négyszer volt eredményes. A Chelsea-nek nagyon kellene a siker, a bajnokságban a negyedik helyen állnak, az FA-kupából a Manchester City, a Ligakupából pedig a Swansea City ejtette ki őket.

A támadó oldalon mindkét félnél lesz hiányzó, az angoloknál Demba Ba nem játszhat (a teljes EL-sorozatban nélkülözniük kell a szenegáli csatárt), a hazaiaknál pedig a korábbi svájci válogatott Alexander Frei nem lép pályára, ő ugyanis a Tottenham elleni meccs után visszavonult, hogy a Luzern sportigazgatója legyen.

Fenerbahce–Benfica

A portugál Benfica vezetőedzője, Jorge Jesus mindenképpen gólt szeretne csapatától a törökországi első mérkőzésen, bár bízik benne, hogy bármi is lesz a végeredmény, hazai pályán kiharcolják a továbbjutást.

Arra pedig igen jó esély van, hogy a nézők gólt lássanak, hiszen mind a török bajnokságban második helyen álló Fenerbahce, mind portugál listavezető Benfica gólerős az Európa-Ligában. A törökök a csoportkör kezdete óta 12 meccsen 16 gólt rúgtak, a Bajnokok Ligája-csoportból az EL-be érkező portugálok pedig az egyenes kiséses szakasz hat meccsén 11-et, a BL-csoportban mindössze ötöt. Nem csoda hát, ha mindkét edző a másik csapat támadóit méltatta.

A két csapat 1975-ben a BEK-ben találkozott egymással, akkor két meccsen 7-et vágott a Benfica, a Fener egyet.

Hasonlóan a Baselhez, a Fenerbahce is az első európai elődöntőjére készül, a 18-szoros török bajnok tehát eddigi legnagyobb európai sikerét érte le, de nyilvánvalóan nem érik be ennyivel.

Aykut Kocaman vezetőedző szerint már a legjobb nyolc közé jutott csapatok között sem volt túl nagy különbség az erőviszonyokat tekintve, a kulcs az lesz, hogy ki akarja majd jobban a győzelmet.

Európa-Liga elődöntők, első mérkőzés

FC Basel–Chelsea, Bázel, St. Jakob Park, 21.05

Fenerbahce–Benfica, Isztambul, Sükrü Saracoglu Stadion, 21.05

Rovatok