Index Vakbarát Hírportál

A Chelsea-nek becsületbeli ügy a döntő

2013. május 2., csütörtök 18:39

Egygólos előnyével sem lehet nyugodt a Baselt fogadó Chelsea, a Benfica fordításra készül a Fenerbahce ellen az Európa Liga elődöntőjében.

2-1-es előnnyel viszonylag nyugodtan várhatja a londoni visszavágót a Chelsea a Basel ellen. A svájci csapat még nem tudott nyerni idegenben az idei Európa Liga sorozatban, de figyelmeztető jel lehet Benitezéknek, hogy négy hete a Basel 34 perc alatt kétgólos előnybe került a Tottenham ellen, szintén a brit fővárosban. Tudnak tehát erősen kezdeni a svájciak, a végét azonban nem annyira bírják, most 90 percnyi teljes koncentráció kellene nekik, ha első svájci csapatként az EL döntőbe szeretnének jutni.

Ehhez azonban mindenképpen szükségük lenne a 32 éves Marco Strellerre. Ő a legeredményesebb Basel-játékos az idei EL-szezonban 4 találatával. Murat Yakin edző a mérkőzés előtti órákban dönt majd arról, hogy a sérüléssel bajlódó Streller ott lesz-e a kezdőben.

A Chelsea-nél Ashley Cole eltiltás miatt nem léphet pályára, a szenegáli Demba Ba pedig nem játszhat az EL-ben. David Luis, Ryan Bertrand, Ramires és John Obi Mikel is veszélyben van a sárga lapjaik miatt, így elképzelhető, hogy Rafael Benitez nem a legerősebb kezdőjét küldi ki a pályára.

A másik elődöntőben a Benfica vezetőedzője, Jorge Jesus már az isztambuli mérkőzés előtt azt nyilatkozta, hogy a párharc majd Lisszabonban dől el, hiszen csapata otthon nagyon erős. A Fenerbahce 1-0-s előnnyel érkezik Portugáliába, ennek ellenére edzőjük, Aykut Kocaman szerint pontosan egyenlő esélye van mindkét csapatnak. Kocaman a Fener történetének egyik legfontosabb meccseként említette a visszavágót, portugál kollégája azonban egy lépéssel már előrébb gondol, ő ugyanis csak az amszterdami döntőt tekintené történelmi mérkőzésnek a Benfica szempontjából.

A portugál csapat 19 meccs óta nem kapott ki az Estadio de Luzban, sőt olyan jó formát tudhat magának a csapat, hogy minden sorozatot figyelembe véve az törökországi vereség előtt sorban 38 mérkőzésen nem vesztettek. Amilyen jó otthon a Benfica, a Fener annyira nem ijed meg, ha vendégként kell pályára lépniük. Hét idegenbeli EL-meccsükön egyszer sem tudták legyőzni őket, és egy döntetlen már az ő továbbjutásukat eredményezné.

Lesz viszont mindkét oldalon fontos hiányzó. A portugáloknál Ola John eltiltás miatt nem játszhat, Nicolas Gaitan játéka pedig sérülés miatt kérdéses, ha nem tudja vállalni a játékot, a Benfica középpályájának bal széle alaposan meggyengül, hiszen Gaitan és Ola John is elsősorban itt vethető be. A Fenerbahcénál a rutinos védő, Mehmet Topal és Pierre Webó eltiltás miatt nem áll majd Kocaman rendelkezésére, Raul Meireles pedig sérülés miatt hagyja ki a visszavágót.

Az első, 1-0-ra megnyert elődöntőben büntetőt hibázó törökök a héten a tizenegyeseket is gyakorolták edzésen, minden eshetőségre felkészülve.

Európa Liga, elődöntők, második mérkőzés

Rovatok