Index Vakbarát Hírportál

Vargát szerették, de aztán elküldték

2013. május 3., péntek 15:05

Nagyszerűen indult, aztán csúfos véget ért Varga József Bundesliga-kalandja. A Debrecen válogatott védője a téli szünetben került az akkor kieső helyen álló Greuther Fürthöz kölcsönbe. Gyorsan beilleszkedett és már a szezonnyitó, Schalke elleni bajnokin a kezdőbe nevezte Mike Büskens vezetőedző.

Jól sikerült a bemutatkozás, a Fürth 2-1-re nyert, bár a magyar középpályás csak 3,0-as osztályzatot (1–6-ig terjedő skálán, amelyen az egyes számít a legjobbnak) kapott a Kicker című szaklaptól. A klubnál elégedettek voltak a teljesítményével.

Olyannyira, hogy Rouven Schröder sportigazgató már arról beszélt február elején, hogy bár nincs opciós joguk a középpályás megvásárlására, de minden erővel azon lesznek, hogy megszerezzék a szezon végén: „Tudja, mit jelent a küzdelem, szenvedély, agresszivitás" – mondta Schröder.

Varga számokban

Varga összesen hat meccsen lépett pályára, 400 percet kapott, két sárgát és egy sárga-piros lapot kapott, a Kickernél 4,5 pontos átlaggal végzett. Összehasonlításképp: a keret másik magyarja, a szezon kezdete óta Fürthben futballozó Stieber Zoltán 15 meccsen 3,77-es átlagnál tart és Varga teljesítményénél csak a 12-szer játszó Cristopher Nöthe (4,75) és a két meccsen szerepet kapó szenegáli, Baye Djiby Fall áll gyengébben (5,00-s átlag)..

A következő két bajnokin is a kezdő tizenegybe nevezték, de teljesítménye már fokozatosan romlott, a Wolfsburg ellen már csak 4,0-s, a Fortuna Düsseldorf ellen pedig 5,0-s osztályzatot kapott. Az utóbbi különösen szerencsétlen volt számára, hiszen meglehetősen ostobán két sárgát szedett össze és már a 38. percben kiállították.

Vargát kiállították a Düsseldorf-Fürthön

A meccs után még arról beszélt a Varga, hogy érzi a bizalmat a csapata részéről, ugyanakkor a következő két meccse már nem úgy alakult. A Hamburg ellen kezdőként megint 4,0-s osztályzatot érdemelt ki, majd a Hoffenheim ellen már csak egy félidőt kapott és egy gyenge 5,0-t. Majd március utolsó napján, a Frankfurt ellen még a keretben volt, de pályára már nem lépett.

Ezzel el is érkeztünk Varga eddigi utolsó Bundesliga-meccséhez, a dortmundi mészárláshoz. A magyar játékos jobbhátvédet játszott, és valószínűleg egy életre megemlegeti azt a meccset. Mario Götze a lába közül lőtte az első vendéggólt, a másodiknál a gólpasszt adó Blaszczykowskiról maradt le, a harmadiknál pedig az ő posztján fellépő Götze adott újabb gólpasszt.

Fürth-Dortmund 1-6

Végig érezhető volt, hogy Varga nem találta a helyét, légüres térben mozgott, a dortmundi gólok előtt egyetlen sprintet, vagy jó helyezkedést sem lehetett látni tőle. Szerencséjére csak 45 percig kellett elviselnie a megaláztatást, lecserélték, a Kicker pedig a leggyengébb, 6,0-s osztályzatot adta.

Ezzel gyakorlatilag véget is ért egy időre Varga József Bundesliga-karrierje. Azóta a keretbe sem került be, bár a játékos kifejezte óhaját, hogy a kiesés után is maradna Fürthben, a vezetőség másképp gondolta, a válogatott játékos így visszatér Debrecenbe.

Rovatok