Index Vakbarát Hírportál

David Moyes lesz Sir Alex utódja a MU-nál

2013. május 9., csütörtök 02:25

A MU kispadját csütörtökön várhatóan elfoglalja az új skót, de a Chelsea, a Real padja is megüresedik, többek között. Szabad lehet Mourinho, Ancelotti, Mancini, Benítez és még sokan mások. Edzővándorlás, ami 10 éve nem volt. Ki mehet hová?

Sir Alex Ferguson bejelentette, visszavonul a szezon végén, és szerda éjjel a brit sajtó - a Telegraph, a Guardian, a Mirror, sokak között - már biztosra vette, hogy utódját 24 órán belül bemutatják: David Moyes, az Everton jelenlegi edzője jön. Az 50 éves skótot maga Ferguson jelölte ki, ajánlatát egyhangúan elfogadta a teljes MU-vezetőség. Annak ellenére támogatják, hogy 11 év alatt semmit nem nyert a liverpooli klubbal. Fel tud mutatni FA-kupa-döntőt és elbukott BL-selejtezőt (a Villarreal ellen).

Az edzőkáosz ezzel viszont még nem csitul, mert Rafa Benítez biztosan elhagyja a Chelsea-t, Mourinho szinte biztosan a Realt, bizonytalan a helyzete Ancelottinak a PSG-nél, Mancininek a ManCitynél, Stramaccioninak az Internél, Allegrinek a Milannál.

Fix, hogy a Bayernnél érkezik Guardiola Heynckes helyére, de az összes többi sztáredzőről megindult a pletyka, hová távozik.

Mourinho helye kvázi ismert, annyian utaltak már rá, hogy visszamegy a Chelsea-hez. Helyére a Realhoz a jelölt a spanyol sajtó szerint Ancelotti, aki korábban a Milannal két BL-t nyert, és mivel a Madrid legnagyobb célja a 10. BEK-, illetve BL-győzelem, egyértemű, hogy az olasz képbe került.

A PSG viszont minden áron megtartaná, bajnokságot nyer a csapattal, és valóban elkezdett valamit építeni.

Nagy kérdés a Manchester City, aminek a presztízse közel sem akkora, mint a Realé vagy a MU-é, de anyagilag és a lehetőségeket nézve mindenképp kihívás egy futballedzőnek. Mancini, ha szombaton megnyeri az FA-kupát, talán reménykedhet benne, hogy maradhat. A Wigannel az ellenfél, be kéne húznia.

Teljes kérdőjel Olaszország, ahol a szenvedő Internek és a Balotelli mentette Milannak is új ember kellene a padra. Stramaccionit szeretik a játékosai, de eredményei nincsenek, úgy néz ki, az európai kupaindulás sem fog összejönni, nem hogy a BL. Kikapott szerdán is, otthon, a Laziótól.

A Milannál Allegrinek kiáll a rúdja, annak ellenére, hogy Balotelli rajong érte. Berlusconi elnök viszont tudja, ha nem veszi meg neki Balotellit januárban, valószínűleg már ki kellett volna rúgnia Allegrit. A csapat szinte mindent a csatárnak köszönhet tavasszal - de leginkább a harmadik, BL-t érő helyet, ami felé szerda este tett nagy lépést egy 4-0-lal Pescarában. Balotelli az első kettőt vállalta.

Beszélnünk kell még Jürgen Kloppról, a BL-döntős Borussia Dortmund tréneréről, akit múlt héten a MU-val hoztak össze, ám ez már kútba esni látszik, igen erősen. Biztosan lesz kérője, ha veszít, ha nyer a Wembley-ben, pár hete emlegették a Real Madriddal is. Szerződése van, nem célzott rá, hogy távozna, de sosem lehet tudni.

A mostani edzőszituáció hasonlít 2004-re, amikor tucatnyi sztártréner váltott csapatot, a legtöbben ráadásul azok, akik most is átülhetnek innen oda.

A Chelsea kilenc éve is részt vett az edzőkeresésben, talán övék volt a legnagyobb fogás, amikor Claudio Ranieri helyére a Portóval frissen BL-t és portugál bajnokságot nyert José Mourinhót tudták elcsábítani - ugyanúgy, mint most.

Ranieri a Valenciához igazolt, ahonnét Rafa Benitez könnyes szemekkel ment a Liverpoolhoz - ahová most sem kizárt, hogy érkezni fog, mert fent el is felejtettük megemlíteni a Brendan Rodgersszel semmit sem elérő klub nevét.

Liverpoolból 2004-ben egyébként Gerard Houllier-t küldték el, aki a Lyonnál folytatta. Jelenleg szabad, de az mindennek a vége lenne, ha most az ő neve bármelyik topklubnál is előkerülne. Ennek ellenére ne vegyünk rá mérget, hogy a PSG-nél nem fog.

A legnagyobb mozgás az olaszoknál volt szűk 10 éve: Capello, Lippi, Trapattoni és Mancini is új helyen folytatta. Capello, a jelenlegi orosz szövetségi kapitány az AS Romát hagyta ott a Juventusért, utána a 2004-05-ös szezonban négyen is megfordultak a Roma kispadján.

A Juventusnál akkoriban azért volt üresedés, mert Lippi az olasz válogatott irányítását vette át, Trapattonit váltotta, aki a Benfica edzője lett.

Roberto Mancini az olasz kupát nyert Laziótól állt fel, és ment át az Interhez. Ahová most is esélyes lehet Stramaccioni helyére.

A németeknél viszonylag nyugodt volt 2004 nyara, ám a Bayern ugyanúgy edzőváltáson esett át, mint idén. Ottmar Hitzfeld posztjára Felix Magath érkezett, igaz, három szezonnal később már ismét Hitzfeld ült a bajorok kispadján.

A Real Madridnál 2004-ben szinte egymásnak adták a kilincset az edzők, bár igazi sztár csak egy volt köztük. Carlos Querioz a nagy csalódást jelentő 4. helyen zárt a Madriddal, így jött helyette José Antonio Camacho, aki 6 meccs után lemondott. Utódjaként Mariano Garcia Remon és Vanderlei Luxemburgo is megfordult náluk.

Csakúgy mint idén Ferguson, 2004-ben is volt, aki a visszavonulás mellett döntött - Sir Bobby Robson 1999-től volt a Newcastle United menedzsere. (Sir Bobbyt azóta elvitte a rák, foroghat a sírjában kedvenc klubja miatt, ami éppenhogy nem esik ki a PL-ből. Ha nem esik ki.)

Rovatok