Index Vakbarát Hírportál

Fergusont senki nem hozhatja be?

2013. május 10., péntek 14:26

Az idény végén visszavonuló Sir Alex Ferguson vitathatatlanul a legeredményesebb edző, egyelőre úgy tűnik, megközelíteni sem tudja senki.

Lehet vitatkozni, hogy Messi vagy Ronaldo, Puskás vagy Pelé, Sacchi Milanja vagy Guardiola Barcelonája, de Sir Alex esetében csak egy dolog lehet kérdés: ki mögötte a második legjobb?

Ferguson 39 éves edzői karrierje alatt 49 trófeát gyűjtött be, természetesen a legtöbbet a Manchester United kispadján. 13-szor volt angol és háromszor skót bajnok, kétszer nyert BL-t és KEK-et, valamint 14 másik rangos kupát hódított el csapataival.

A goal.com összeállításában láthatjuk, hogy a rangsorban neves edzők következnek mögötte, ám messze elmaradva, ugyanakkor Valerij Lobanovszkij, Jock Stein, Walter Smith, Bob Paisley, valamint a még aktívak közül Ottmar Hitzfeld, Giovanni Trapattoni, José Mourinho és Louis van Gaal sem jutott túl 30 címen sem.

Persze lehet érvelni, hogy Trapattoni öt országban is képes volt nagyszerű csapatot építeni, vagy hogy egy-egy edző gyorsabban a legnagyobbak közé verekedte magát, de senki nem tudott olyan sokáig magas szinten tartani egy csapatot, mint Ferguson. Elég csak Sacchira gondolni, aki bár a bajnoki cím mellett két BEK-et és két Világkupát nyert a Milannal, 1991-ben mégis elküldték, amikor semmi nem jött össze nekik a szezon végén. Pep Guardiola feltartóztathatatlanul indult, csúcsra vitte a Barcelonát, de hamar belefáradt a sikerbe. A Bayernnél persze tovább gyarapíthatja címei számát, de az már a következő klubja lesz.

Persze Sir Alex sem csak Manchesterben ért el sikereket, az, hogy az Aberdeennel megtörte a Rangers és a Celtics egyeduralmát Skóciában, valószínűleg mindent felülmúl, bár ő a Liverpool letaszítását Angliában ennél nagyobbnak tartja.

A mai topfutball más világ, ha egy edző nem nyer semmit egy szezonban, általában gyorsan elküldik, Ferguson viszont három gyenge szezont is túlélt, amikor a Unitedhez került - kitartottak mellette, mert előtte 26 évig szinte semmit nem nyertek.

Ferguson legnagyobb tette, hogy úgy töltött 27 évet a Unitednél, hogy nem volt sem galaktikusérája, mint a Madridnak, sem százmilliós bevásárlása, mint a ManCitynek vagy a Chelsea-nek: a 2007-08-as szezon előtt költött majdnem 62 millió font volt a rekordja, ebből a pénzből hét játékost igazolt, és az idény végén megnyerte a bajnokságot és a BL-t.

Vett azért ő is nagy pénzekért játékosokat, érdekes, hogy Dimitar Berbatov lett, illetve maradt a rekordigazolása 32 millió fonttal, de a skót rengeteg elképesztő tehetséget nevelt ki: David Beckham, Ryan Giggs, Paul Scholes, hogy csak párat említsünk. Irányítása alatt lényegében három korszakos csapat is épült a Unitednél, ez is edzői nagyságát igazolja. Mindegyikkel bajnok lett, az első kettő megnyerte a BL-t is, a mostani, a harmadik szintén esélyes lesz jövőre - de már nélküle.

A legtöbb címet nyert edzők

Sir Alex Ferguson 49
Valerij Lobanovszkij 28
Jock Stein 26
Ottmar Hitzfeld 25
Giovanni Trapattoni 23
Walter Smith 22
José Mourinho 20
Bob Paisley 20
Louis van Gaal 19
Ernst Happel 17

Guardiola 14

A jelenleg is aktív edzők közül Hitzfeld, Trapattoni és Mourinho a legeredményesebbek, 25, 23 és 20 kupájuk van. A portugál még csak 50 éves, így számára nem elképzelhetetlen, hogy 21 év alatt – ha csak addig marad a kispadon, mint Ferguson – nyerjen még 30 címet. A jelenleg svájci szövetségi kapitány Hitzfeldnek 7 év alatt kéne 24 kupa, míg Trapattonit 74 éves kora miatt lényegében kihúzhatjuk a listáról.

Guardiola 42 évesen jár 14 címnél, így Mourinhóval neki van a legnagyobb sansza befogni Fergusont. A portugál a Chelsea-nél, a katalán a Bayernnél folytatja pályafutását júliustól, míg a Unitedet az abszolút nyeretlen David Moyes veszi át, aki eddig az Everton edzője volt.

Rovatok