Index Vakbarát Hírportál

Már csak nézem őket, nem szenvedek velük

2013. május 12., vasárnap 20:36

Lejátszotta utolsó meccsét Sir Alex Ferguson vezetésével az Old Trafford stadionban a Manchester United vasárnap délután. A szezon végén visszavonuló edző 1499-edszer ült a csapat padján, a mérkőzést 2-1-re megnyerték.

Ez volt viszont a legkisebb esemény, amiből a legfontosabb, hogy Fergusonnak Rio Ferdinand lőtte az utolsó gólt a ManUnited gyepén, az utolsó előttit Chicharito. A 90 perc pillanata a második félidőben jött el, amikor Ferguson lecserélte Paul Scholest, pályafutása egyik legfontosabb futballistáját, aki befejezi a játékot.

Fergusont a kezdésnél sorfal fogadta, a két csapat játékosai és edzői között jött ki a pályára, még egyszer utoljára kiosztotta szokásos autogramjait a padok között, majd a lefújás után beszédet mondott a mintegy 80 ezer embernek.

Alex Ferguson farewell speech at old trafford - 12/5/13

"Nincs semmilyen forgatókönyv a fejemben, belevágok, aztán remélem, meg tudom értetni, miről szól ez a futballklub. Mindenek előtt köszönet a Manchester Unitednek, nem csak az igazgatóknak, orvosoknak, edzőknek, a játékosoknak és a szurkolóknak, hanem mindenkinek. Ti, a Manchester United voltatok életem legfantasztikusabb kalandja. Köszönöm minden futballistámnak, hogy úgy képviselte ezt a klubot, ahogy az megérdemli. Nagyon szerencsés voltam, és a legjobb játékosokat edzhettem. Ezek a játékosok az elvárt módon viselték a mezt, és megnyerték a bajnokságot. Remek volt, fiúk! A visszavonulásommal nem ér véget a kapcsolatom a klubbal, most már élvezettel nézhetem a srácokat, nem kell együtt szenvednem velük - mondta nevetve Ferguson. - Az utolsó perces gólok, a fordítások, de még a vereségek is részét jelentik e nagyszerű futballklubunknak. Hihetetlen élmény volt, köszönöm."

"Emlékeztetnélek titeket arra, hogy amikor rosszul mentek a dolgok, a klub mellém állt, az embereim mellém álltak, a játékosaim mellém álltak, és a ti feladatotok most az új menedzser mellé állni" - harangozta be ügyesen Ferguson utódja, David Moyes jelenlegi Everton-tréner érkezését.

"Még mielőtt szipogni kezdenék, kiemelném Paul Scholest. Kivételes ember, az egyik legnagyobb játékos, aki valaha a Unitedben szerepelt. Kellemes nyugdíjat, Paul, de úgyis tudom, hogy mindig a közelemben leszel, csak hogy bosszanthass! És még valami, szeretném, ha velem együtt mielőbbi gyógyulást kívánnátok Darren Fletchernek" - köszönt el Scholestól, és küldött lelkesítő szavakat a ritka gyomorbetegség miatt immár évek óta minden szezonban csak heteket játszani képes középpályásának.

"A játékosoknak sok sikert kívánok a jövőben, tudjátok, milyen jók vagytok, tudjátok, milyen mezt viseltek, tudjátok, mit jelent ez. Sose okozzatok csalódást magatoknak. Az elvárás mindig óriási lesz. Én most hazamegyek, de hagy köszönjem meg még egyszer az egész Ferguson család nevében."

A monológ után egy időre eltűnt Ferguson, a PL-serleg átadására tért vissza, és a csapatkapitányok, Vidics és Evra helyett ő emelte magasba elsőként azt. Fotózás, pezsgőzés kezdődött, Chicharito Hernandez volt az első, aki a kupával együtt lefényképeztette magát Fergusonnal, majd jöttek a többiek, Evra még el is hajtotta a társait, hogy csak az edző és ő legyenek a fotón.

Az nem látszott, hogy Rooneyval készült-e kép, azok után, hogy kiderült, tényleg azt kérte az elmúlt hetekben, hogy adják őt el, és emiatt Ferguson még a cserék közé sem jelölte vasárnap.

Fergusonnak még egy meccse van a MU padján, egy hét múlva, a West Brom stadionjában búcsúzik végleg, majd a klub igazgatója és nagykövete lesz.

Rovatok