Index Vakbarát Hírportál

Utolsó bajnokiján is odapakolt a Mészáros

2013. május 14., kedd 13:48

Lejátszotta utolsó mérkőzését a kemény belépőiről ismert Mark van Bommel, a holland válogatott korábbi csapatkapitánya. Hírnevéhez illően, kiállítással zárta karrierjét.

A 36 éves holland középpályás kétszer volt az év holland futballistája, 2000 és 2011 között nyolc bajnoki címet nyert négy országban, nyert Bajnokok Ligáját, a válogatottal pedig 2010-ben világbajnoki ezüstig jutott - vagyis igen sikeres pályafutást zár le.

Van Bommel szülővárosában, a helyi RKVV Maasbracht amatőr csapatában kezdte karrierjét, de már 1992-ben, 15 évesen leigazolta a Fortuna Sittard. Az első évben ugyan kiestek a holland első osztályból, de 1995-ben kiharcolták a visszajutást, 1999-ben, a csapatnál töltött utolsó évében pedig ezüstöt nyertek a holland kupában.

A Sittardban együtt játszott két másik, későbbi holland válogatottal, Wilfred Boumával és Kevin Hoflanddal is, akik szintén a PSV Eindhoven csapatához igazoltak a Fortunától. Van Bommel 1999-ben került a PSV-hez, ahol a svájci Johann Vogellel remek párost alkottak a középpálya közepén. Az élcsapathoz igazolásnak meg is lett az eredménye, 2000 októberében bemutatkozott a válogatottban, a klubjával pedig nagyon sikeres sorozat következett. Hat év alatt négy bajnoki címet nyertek, – a másik két évben másodikok lettek az Ajax mögött – háromszor elhódították a holland szuperkupának megfelelő Johan Cruijff-kupát, 2005-ben megnyerték a Holland Kupát, a Bajnokok Ligájában pedig az elődöntőig mentek ugyanebben az évben. És még ott is majdnem nyertek, egy időn túli Ambrosini-Milan-gól állította csak meg őket. Nagy csapat volt Guus Hiddinkkel a kispadon.

2001-ben és 2005-ben is van Bommelt választották az év játékosának hazájában, ekkor úgy tűnt, hogy a harcos, rengeteg labdát szerző, és távolról nagyon veszélyes középpályás ahhoz a Borussia Dortmundhoz igazol, melynek apósa, Bert van Marwijk volt az edzője, ám a szezon végén Spanyolországba, a bajnok Barcelonához szerződött.

A katalán együttesnél egy évet töltött, ám az rendkívül sikeres volt, kezdésnek megnyerték a Spanyol Szuperkupát, majd megvédték címüket a bajnokságban, és elvitték a Bajnokok Ligája serlegét is, igaz, neki nem ment kifejezetten jól a játék - ugyanis 2005 novemberében egy életre megbicsaklott a karrierje: a holland válogatott edzőtáborában csapattársa, Boateng véletlenül eltörte a bokáját, és bár van Bommel látszólag tökéletesen felépült, többé nem lett ugyanaz.

Nem is véletlen, hogy a Barca azonnal megszabadult tőle, a duplázás után van Bommel 2006-ban, 29 évesen már Németországban folytatta, a Bayern München 6 millió eurót fizetett érte, hogy pótolja a Chelsea-hez igazoló Michael Ballackot. Van Bommelnek is jól jött a váltás. Egyéni szinten az első szezonja sikerült a legjobban, a bajnokságban hat gólt szerzett, kulcsjátékosa lett a bajor csapatnak, a szurkolók meg is választották az év játékosának.

Hogy mennyire beilleszkedett a keretbe, jól mutatja, hogy a legendás kapus, Oliver Kahn 2008-as visszavonulása után ő kapta a Bayern csapatkapitányi karszalagját – ezzel ő lett a müncheni csapat első nem német csapatkapitánya.

A Németországban eltöltött idő alatt két-két bajnokságot és Német Kupát nyert, illetve egyszer megnyerte a csapattal a Ligakupát és a Szuperkupát is.

2011 januárjában szabadon igazolt az olasz AC Milanhoz, mellyel májusban a csapat 18. bajnoki címét ünnepelhette, de az indulás nem volt jó, az első Serie A meccsén kiállították.

Mark van bommel red card

Amikor a BL-ben eltiltották az Arsenal elleni negyeddöntőről 25. sárga lapja után, így nyilatkozott: „Én csak örülök, hogy nem az enyém a legrosszabb mutató a sorozatban, Paul Scholes-nak 35 sárgája van. Tényleg nem gondolom, hogy sok lapot gyűjtöttem, 12-13 éve játszom már a Bajnokok Ligájában.”

Ám durvaságának jelei már a Bayernben megmutatkoztak, négy szezon alatt 38 sárgát kapott a Bundesligában, pedig ott még lassabb volt a tempó, mint a spanyol bajnokságban, bár volt némi humora is e téren, 2012-ben ugyanis sárga lapokat küldött karácsonyra barátainak üdvözlőlap helyett. Leghíresebb piroslapja az, amikor az első sárgát ütésért kapta, a másodikat meg azért, mert a bíró háta mögött bemutatott neki, ám az hirtelen visszafordult, és észrevette. (Az alábbi videóban látható.)

Mark van Bommel; Fouls, Cheatings, Elbow Checks, ...

2011 nyarán további egy évet hosszabbított a milánói csapattal, de újabb cím már nem született, egy évre rá pedig hazatért a PSV-hez, ahol 2013. májusában bejelentette, hogy végleg visszavonul. Utolsó mérkőzését, az FC Twente ellen 3-1-re elvesztett meccset nem játszhatta végig vasárnap, a 71. percben kapta meg második sárga lapját, miután megtaposta Dusan Tadic bokáját - majd földre dobta a csapatkapitányi karszalagot, és levonult.

Moment van het weekend

Pályafutása során legalább annyi sajgó bokát hagyott maga után, mint ahány címet nyert, belépőit elnézve csoda, hogy mindössze egyszer kapott csak egyből pirosat, még 2007-ben, a Real elleni BL-párharcban.

Vb-ezüstig jutott a válogatottal

Bár 2000-től kezdve stabil tagja volt a holland válogatottnak, 2006-ig nem játszott nagy tornán nemzetközi színekben, ugyanis 2002-ben nem jutottak ki a vb-re, 2004-ben pedig sérülés miatt ki kellett hagynia az Eb-t. A 2006-os világbajnokság előtt Marco van Basten szövetségi kapitány többször is kihagyta a keretből a selejtezők folyamán, ám a vb-n már ismét játszhatott.

A legjobb 16 között, a portugálok elleni mérkőzésen már a második percben sárgát kapott a kemény szereléseiről híres középpályás, ez pedig megalapozta a további hangulatot: Portugália 1-0-ra nyert, végül 16 sárga lapot és 4 pirosat osztott ki Valentin Ivanov játékvezető. A torna után van Bommel és Ruud van Nistelrooy kijelentették, hogy amíg van Basten a szövetségi kapitány, nem hajlandóak a válogatottban játszani.

2008-ban van Basten helyére van Bommel apósa, Bert van Marwijk érkezett a kispadra, így a középpályás visszakerült a keretbe, sőt, a visszavonuló Giovanni van Bronckhorsttól a csapatkapitányi szalagot is megörökölte, annak ellenére, hogy két évig nem játszott.

2010-ben, Dél-Afrikában vb-döntőig mentek a hollandok, igaz, ekkor forrt össze neve végleg a kemény belépőkkel.

dirty mark van bommel during world cup 2010

Már az elődöntőben, Uruguay ellen pirosat kaphatott volna ezért, a döntőben pedig akár háromszor is kiállíthatták volna az ilyen megmozdulások miatt. A csalódást jelentő 2012-es Európa-bajnokság után – amikor három vereséggel búcsúztak a hollandok, 79 válogatottsággal és 10 góllal visszavonult a válogatott kerettől.

A 350. holland bajnoki mérkőzése után jelentette be, visszavonul, hogy utat adjon a fiatalabb játékosoknak, és pihenhessen. Van Bommel már 2012-ben azt tervezte, amikor elhagyta a Milant, hogy a befejezés után edzősködni fog, elképzelhető, hogy a PSV egyik utánpótláscsapatánál helyezkedhet majd el.

Rovatok