Index Vakbarát Hírportál

A Guttmann-átkot visszhangozza Európa

2013. május 16., csütörtök 08:01

Egészen bizarr volt az amszterdami Európa Liga-döntő hangulata a helyszínen, hiszen szinte mindenhonnan visszhangzott és visszaverődött egy név a meccs előtt és után is: Guttmann, Guttmann, Guttmann.

A legendás mester ugyanis 1981-ben, 81 éves korában elhunyt, azóta rendszeresen meg szoktak emlékezni róla, de most abszolút ő uralta a közbeszédet.

Amikor egy portugál odaült mellém két órával a meccs előtt, a beszélgetés harmadik mondatába beleszőtte Guttmann Bélát, a Benfica korábbi magyar edzőjét, pedig nem is tudta, hogy magyar vagyok. És persze az átkot.

A sztori röviden: 1961-ben és egy év múlva a Benfica legyőzi a Barcelonát 3-2-re, a Real Madridot 5-3-ra a BEK-döntőben. (A Barcelona gólját Kocsis és Czibor lövi Bernben, ahol a magyar válogatott a vb-döntőt is elvesztette. A Real mindhárom gólját Puskás lövi, egy félidő alatt.)

Guttmann azonban több pénzt szeretett volna, nem tudtak megegyezni, sértődötten elment karriere csúcsán.

„Száz évig nem nyertek semmit” - ezzel a mondattal búcsúzott. A Benfica pedig azóta, 51 év alatt, a hatodik nemzetközi kupadöntőjét is elveszítette.

„A saját mérgét ő maga is megitta, amikor visszatért a Benficához, de már nem volt olyan sikeres. Viszont a Porto tud nyerni, a Benfica nem” - hangzott a kolléga vészjósló megállapítása a meccs előtt.

A meccs után is odajött hozzám: „na, ugye mondtam.” Ivanovics a 93. percben gólt fejelt, a Chelsea megnyerte az Európa Ligát. És lehet, hogy Guttmannak igaza lesz, mert az irtózatos adósságállományt (200-300 millió euró) görgető klub megerősödésére a BL-trófeára az elkövetkező tíz vagy húsz évben kevés az esély. Az Európa Liga lenne az esély, de a döntőig is nehéz eljutni, két éve a Braga ütötte ki az elődöntőben a lisszaboniakat.

Arra csak később döbbentem rá, hogy olyannyira komolyan veszik ezt a rontást, hogy Eusebio elment Guttmann bécsi sírjához, amikor 1990-ben a portugálok ott játszottak BEK-döntőt. Nyilván ezzel a régi babonával szeretett volna valamit kezdeni, feloldozni, de a Milan Rijkaard góljával legyőzte a portugálokat.

Az elbukott döntők

1963: Milan-Benfica 2-1, Wembley
1965: Inter-Benfica 1-0, San Siro

1968: Manchester-Benfica 4-1, hosszabbítás után, Wembley

1983: Benfica-Anderlecht 1-2 (UEFA-kupa, oda-visszavágó)

1988: Eindhoven-Benfica 0-0 (tizenegyesekkel 6-5), Stuttgart

1990: Milan-Benfica 1-0, Bécs

2013: Chelsea-Benfica 2-1 (Európa LIga), Amszterdam

Guttmann mondata önálló életet él, a németek (köztük a Sport Bild), az osztrákok, a lengyelek, a törökök, az angolok is és tekintélyes spanyol lapok is idézik - elég a Marca vagy az AS címlapjára pillantani. Ja és persze mindhárom portugál sportlap a címében. (Ojogo, A Bola, Record)

Rovatok