Index Vakbarát Hírportál

Csak a futball. Semmi más. Soha

2013. május 21., kedd 09:22

Thierry Henry kedvence, Cesc Fabregas példaképe, 150-nél is több gólja van, mégsem sztár, sőt kevesen ismerik: Paul Scholes a legalulértékeltebb világklasszis, pedig olyat is tud, amit más senki. Vasárnap másodszor, immár végleg visszavonult.

"Paul Scholes, he scores goals", vagyis "Paul Scholes, gólokat rúg", áll a felirat a Manchester United stadionjának egyik karéjára kifeszített molinón. Szűk 20 év alatt 155-öt lőtt, a leghíresebbet 2008-ban a Barcelonának, azzal jutottak BL-döntőbe.

Tinédzser kora óta kezdő a Unitedben, mégis kevés alulértékeltebb futballista van nála. A szintén visszavonuló Sir Alex Ferguson egyik legnagyobb felfedezése 1994-ben, 19 évesen mutatkozott be a felnőttcsapatban, két találattal, egy 3-2-es nyertes mérkőzésen.

Mindig is kicsi volt, eleinte nem is túl erős, így jóval nehezebben került fel a MU első keretéhez, mint kortársai. De amikor sikerült, azonnal bizonyított, és az évek alatt annyi izmot szedett magára, hogy hiába 38 esztendős már, bírja a tempót.

Ki ne hallott volna a Giggs, Scholes, Keane, Beckham középpályássorról, a Manchester United történetének talán legjobbjáról, ahol a kis vörös srác olyan támadóközéppályás-féle volt a labdaszerző-szerelő Roy Keane mellett. Az ír valahogy megkaparintotta a labdát, és már tette is Scholesnak, aki vagy passzolt, vagy lőtt, nem ritkán a kapuba.

Nagyjából így nyerték meg 1999-ben a három trófeát, a BL-t, a bajnokságot és az FA-kupát, igaz, a BL-döntőn Scholes nem játszhatott eltiltás miatt. (Keane sem.)

Pályafutását legjobban a másik ráragasztott szurkolói szöveg jellemzi: „Fölkel, dolgozni megy, játszik, tusol, hazamegy." Valóban nem is csinált mást egész életében, sosem maradt ki éjszakára - kivéve a 99-es és 2008-as BL-döntő után -, szinte sosem adott interjút, és igen ritkán tűnt föl reklámfilmben. Vagyis hanyagolt minden olyat, ami manapság szinte kötelező a futballistáknál. Tetoválás? Modell barátnő? Ékszerek? Kurvák? Ne röhögtessük ki magunkat. Scholes mindennek az ellentéte. Gyerekkori szerelmét 1999-ben vette el, három gyerekük van. Pár éve megkérdezték, milyen egy ideális napja: „Délelőtt edzek, aztán elmegyek a gyerekekért a suliba, játszunk, vacsorázunk, elalszanak, utána még kicsit tévézek".

Scholes bombagóla a Barca ellen

Csakis tudása miatt tarthatja néhány kollégája a világ legjobbjának. Amikor 2007-ben a United négy év után bajnokságot nyert, Cristiano Ronaldót minden fórumon az év emberének választották, de az akkoriban még arsenalos, azaz legnagyobb ellenfél Thierry Henry azt mondta, számára Scholes miatt bajnok az MU. Akkori csapattársa, a ma már barcás Cesc Fabregas kijelentette, Scholes játékát figyeli, próbálja másolni, rá akar hasonlítani.

Az egy éve a Unitedhez került Robin van Persie-t, amikor csak kérdezik, azt mondja, Scholes a legjobb dolog a Unitednél, mert olyanokat csinál edzésen, amit ő futballpályán még nem látott. „Giggs? Ő is fantasztikus, de Scholes külön szám." Ferguson azt mondta róla pár éve, amikor még Gary Neville játszott, hogy az edzés legnagyobb pillanata mindig az volt, amikor Neville a pálya szélére ment pisilni, Scholes meg 30-40 méterről megrugdosta labdával. Neville ezután körökön át kergette őt a pályán.

A FourFourTwo magazin 2007-ben, amikor a United négy év után újra bajnok lett, meg is választotta a szezon játékosának, pedig 2006 első félévében egy szembetegség miatt mindössze egy meccset játszott, és évekbe telt, amíg látását tökéletesen visszanyerte.

Karrierje utolsó öt évében annyi gólt már nem lőtt, mint a csúcson, amikor 2003-ban 20-nál állt meg, de Ferguson olyan posztot talált neki, ahol a legtökéletesebben használhatta. A középpályán általában a támadóbb játékosok mögött helyezkedik, a félpályánál összeszedi a labdát, és lepasszolja, forgat vagy indít. Ha fölér, ellövi.

Paul Scholes legszebb góljai

Henry biztosan nem vitatkozna azzal, hogy Scholeshoz hasonló futballista jelenleg alig van a futballban, és régen sem sok akadt. Valahogy mindenkinél gyorsabban és pontosabban passzol, forgatja a csapatot. Mint Xavi vagy Pirlo, Scholes is igen ritkán adja el a labdát. Ha meg lövőhelyzetbe kerül, még utolsó aktív napjaiban is el tudja találni valamelyik sarkot.

Furcsa rekordjai is vannak. Csapattársa, Rio Ferdinand szerint ő az egyetlen, aki csak külső szemlélőként találkozott Ferguson „hairdryer treatmentjével", azaz a hajszárító-terápiával, amikor az edző leordítja játékosa haját, mert az szerinte elszúrt valamit, vagy legalábbis nem úgy futballozik, ahogy ő szeretné. Cristiano Ronaldo, de még Ryan Giggs is került viharközelbe, de hogy esetleg Scholes is, „arról senki nem hallott".

További érdekes Scholes-csúcs, hogy sokáig nem tudott lyukat rúgni. A világ összes futballistájával előfordult már, hogy viccesen megfaragta a labdát, vagy el sem találta, de Scholes vagy a kapuba, vagy fölé/mellé lőtte, de hogy a levegőt rúgná, olyan nemigen akadt - egészen 2010 februárjáig, amikor egy Milan-MU-BL-meccsen Scholes jobbal nem talált el egy szögletet, hogy aztán bal lábszáráról a jobb alsóba pattanjon a labda.

Az sem lehet véletlen, hogy Scholesnak három szövetségi kapitány könyörgött, térjen vissza, miután 2004-ben lemondta a válogatottságot. Először Sven-Göran Eriksson, majd Steve McClaren - ebben is kudarcot vallott -, aztán Fabio Capello, nem foglalkozva azzal, hogy a futballista 3,5 éve nem vette fel a fehér trikót. Bepróbálkozott az olasz, de sikertelenül, fontosabb volt a család, a három gyerek és a United.

Scholes sem tökéletes persze, van, amit nagyon nem tud, és soha nem is tudott: becsúszni. Ferguson csak legyintett, amikor Scholest egy római BL-meccsen kétlábas szerelési kísérletért kiállították, hogy persze, jogos volt a piros, tisztán becsúszva szerelni sose volt képes.

Klasszisát jellemzi, hogy Ferguson saját visszavonulása napjáig sem találta meg az utódját a csapatban. Olyannyira nem, hogy miután 2011 nyarán, a bajnokság és a vesztes BL-döntő után Scholes visszavonult, fél évvel később reaktiválta.

Paul Scholes előkészít

Pedig Scholest azon a nyáron igen szépen elbúcsúztatták, búcsúmeccset rendeztek neki, amire közel 80 ezren kimentek, és amin Scholes még utoljára vágott egy nagy gólt 25-ról. Hogy aztán 2012 januárjában ott üljön a kispadon a ManCity elleni FA-kupa-meccsen, majd beálljon, és nyerjenek 3-2-re, idegenben.

Paul Scholes' last goal for ManUtd

Ferguson elárulta, számolta a napokat mindig, amikor egyik legnagyobb felfedezése sérült volt, és nem játszhatott. 2012-ben Scholesszal is elveszítették a bajnokságot gólkülönbséggel a Cityvel szemben, de múlt ősszel a középpályásnak nem kis része volt abban a menetelésben, ami megalapozta a klub 20. bajnokságát. Idén január végén aztán újra megsérült, és csak a bajnoki ünneplésre térhetett vissza.

11 bajnoki címmel, 3 FA-kupa-győzelemmel és két BL-sikerrel fejezi be a hétvégén, 38 évesen, 717 MU-meccsel, aminél csak legendatársai, Giggs és Bobby Charlton játszott többször a ManUnitedben.

Rovatok