Index Vakbarát Hírportál

Vádemelés a nemzetközi bundaügyben

2013. május 23., csütörtök 15:12

Benyújtotta a nyomozati iratokkal együtt 36 ezer oldalt kitevő vádiratot a Központi Nyomozó Főügyészség a Fővárosi Törvényszéken a nemzetközi bundaügyben. A vádiratban 32 megbundázott futballmeccs szerepel, a vádlottak száma: 45.

A Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön emelt vádat a nemzetközi bundaügyben a Fővárosi Törvényszéken. Az összesen mintegy 36 ezer oldalt kitevő nyomozási iratok, illetve több mint száz tanú-, illetve 55 gyanúsítotti vallomás alapján, összesen 45 terhelttel szemben, illetve 32 különböző mérkőzés miatt emelt vádat a főügyészség.

A Magyar Labdarúgó Szövetség feljelentése nyomán, vesztegetés bűntette miatt indult 2009 decemberében a Nemzeti Nyomozó Irodánál. A Fővárosi Főügyészség által felügyelt büntetőügyet - a közélet tisztasága elleni bűncselekményekhez kapcsolódó hatásköri szabályok változása miatt - 2011 májusában a Legfőbb Ügyészség ügyészi hatáskörbe vonta, s a további eljárás folytatására a Központi Nyomozó Főügyészséget jelölte ki. A Központi Nyomozó Főügyészség a nyomozást a Nemzeti Nyomozó Irodával együttműködésben folytatta. A gyanúsítottként kihallgatott személyek és a manipulációval érintett mérkőzések nagy számára tekintettel, célszerűségi okból a nyomozást, annak befejezése előtt, 2013 februárjában négy részre különítették el, majd a mai napon mind a négy ügyben vádat emeltek.

A vádiratokban 2 nemzetközi utánpótlás válogatott meccs, egy nemzetközi felnőtt válogatott meccs, 3 finn első ligás mérkőzés, egy olasz első osztályú bajnoki és 11 magyar bajnoki mérkőzés, 2 magyar kupa mérkőzés, 5 magyar ligakupa mérkőzés, 4 magyar U-19-es mérkőzés, 2 klubcsapatok közötti nemzetközi barátságos felkészülési mérkőzés, valamint egy megyei első osztályú bajnoki mérkőzés szerepel. Az ügy 45 vádlottja között vannak aktív és nem aktív labdarúgók, bírók, s akad közöttük klubtulajdonos, futball-menedzser és edző is.

Az alapügy vádirata szerint az ügyben vizsgált futball mérkőzések manipulálására, és ahhoz kapcsolódóan fogadási csalásokra szakosodott nemzetközi bűnszervezet magyar tagja és segítői 2010-ben csatlakoztak a távol-keleti illetőségű személy irányította szervezethez. A bűnszervezet célja az volt, hogy szerte a világon a fogadó irodák által kínált labdarúgó-mérkőzésekből kiválasszanak olyan meccseket, amelyeknél reális esélyük volt arra, hogy azok eredményét a velük kapcsolatban álló - vesztegetésre, a mérkőzések manipulálására hajlandóságot mutató - játékvezetők és játékosok segítségével befolyásolják, majd a megbeszéltek szerint a manipulált mérkőzések eredményére különféle fogadóirodákban fogadásokat kössenek, és a fogadó irodákat tévedésben tartva, jogtalan haszonszerzési céllal, nekik kárt okozzanak. A bűnszervezet magyar tagjának és segítőinek a feladata az volt, hogy a bűnszervezet vezetője által kiválasztott vagy kiválasztásra jóváhagyott mérkőzéssel kapcsolatban megszervezzék a játékosok, a bírók megvesztegetését, utaztatásukat.

A nemzetközi csalás-sorozat eredményesebb felgöngyölítése érdekében - Finnország, Németország, Magyarország és az Europol részvételével - 2011 augusztusában nemzetközi nyomozócsoport alakult, melyhez utóbb Szlovénia és Ausztria is csatlakozott.

Rovatok