Index Vakbarát Hírportál

Így verte szét Mourinho a Real Madridot

2013. május 27., hétfő 18:47

A tökéletes szezon után José Mourinho egy év alatt felforgatta a spanyol sztárklubot, a szezon végén távozik. Sztárokat ültetett a kispadra, Barca-edző szemét nyomkodta. Korábbi klubjánál, az angol Chelsea-nél folytathatja, ahol szeretik.

„Mielőtt José Mourinho a Real Marid edzője lett, többször is a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében estünk ki, és nem voltunk ott Európa legjobb csapatai között. Most viszont egy sikeres korszakon vagyunk túl, a klub visszakerült oda, ahova való, az elitbe. Fantasztikus volt a csapat a tavalyi szezonban, megdöntöttünk több rekordot is. Az idén olyan teljesítményt nyújtottunk, ami bármelyik másik klubnál siker lett volna, de ennek a klubnak a szintjéhez mégsem volt elég. Szerettem volna, ha José Mourinho még évekig itt marad, de sok Real Madrid-szurkoló úgy gondolja, hogy az edzőnk túl nagy nyomás alatt dolgozott" - indokolt Florentino Perez klubelnök, miután hivatalossá vált, hogy a szezon végén távozik a kétszeres BL-győztes portugál edző.

A lényegre ő is rámutatott, amilyen meggyőzően lett bajnok a Real Madrid 2012-ben, annyira szétesett a csapat a mostani idény végére, ráadásul a folyamatos feszültség a játékosok és az edző között hetente botrányokat okozott. A közönség nagy része pedig tavasszal már kifütyülte az egy éve még imádott portugált.

Bajnokság, Spanyol Kupa, Vilanova szeme

Mourinho úgy érkezett az olasz Intertől a Real Madridhoz 2010 nyarán, hogy az olaszokkal triplázott, megnyerte a Bajnokok Ligáját, a bajnokságot és a kupát is.

Spanyolországban nagy gólarányú győzelmekkel indított, de aztán még az ősszel jött első realos szezonjának legfájdalmasabb meccse. A Barcelona elleni Clasicón 5-0-s verést kaptak a legnagyobb riválistól.

Mourinho első évét meghatározta a Barcelona ellen indított totális háborúja. A sajtótájékoztatóit ez a téma uralta, és minden egyes alkalommal sikerült az előző nyilatkozatán is túltennie. Mourinho eljutott odáig, hogy a Barcelonát nemzetközi összeesküvéssel vádolta, hogy a mezén hirdetett Unicefen (az ENSZ Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapja) keresztül gyakorolnak nyomást a bírói karra, ezért támogatják őket a játékvezetők.

Az ő nevéhez köthető a két spanyol gigaklub közötti viszony totális elmérgesedése, amelynek csak kezdete volt ez a Clásicó, amely a spanyol válogatott játékosok közötti barátságot is kikezdte. Mourinho annyira a pattanásig feszítette a húrt a játékosainál, hogy megtörje a Barcelona akkori uralmát, hogy a pályán Sergio Ramos például a nyakánál fogva ragadta meg válogatottbeli védőtársát és barátját, Puyolt.

barca-real 5-0

A spanyol válogatottra annyira rányomta a bélyegét a két csapatban játszó játékosok ellentéte, hogy félő volt, a 2012-es Eb-re is kihatással lesz, ezért Iker Casillas igyekezett a feszültséget csillapítani, és telefonon felhívta Xavit. Ez a telefonhívás volt Mourinho első veresége az öltözőben, és Casillasszal az első pengeváltása, de erre majd később visszatérünk.

Visszatérve Mourinho első évére: a BL-ben jól alakultak a dolgok, veretlenül zárták a csoportot, egészen az elődöntőig mentek, ahol a később győztes Barcelona állította meg őket.

Mourinhónak sikerült a Real általános igazgatója elleni háborút is megnyernie, először kitiltotta a csapat öltözőjéből Jorge Valdanót, majd a klubtól is eltávolíttatta. A Real nem maradt cím nélkül sem, a Spanyol Kupa döntőjében, Cristiano Ronaldo hosszabbításban szerzett góljával verték a Barcát, visszavágtak.

Néhány héttel később a spanyol Szuperkupa döntőjében ismét kikaptak tőlük, a meccs után a kispadok előtti dulakodásnál az akkor még Barca-segédedző Tito Vilanovát szemen nyomta. Ilyen még nem volt a két klub történelmében, „Én csak annyit mondok, hogy ami történt, az nem dicsőség sem Mourinhónak, főleg nem a Realnak” – értékelte a történteket Valdano.

Mourinho szemen nyomja Vilanovát

Aztán jött a 2011/12-es bajnokság, melyben minden rekordot megdöntött a csapat, előttük senki ennyi ponttal (100), góllal (121) nem lett még bajnok, kilenc ponttal előzték meg a Barcelonát.

„Ez a hetedik bajnoki címem, elérzékenyültem. Ezt volt a legnehezebb megnyerni mind a hét közül, egészen az utolsó pillanatokig mennünk kellett, senki nem ajándékozott nekünk semmit. A Barca végig nyerte a meccseit, többet olyan véleményes büntetőkkel, mint a maiak is, de ők is mindent megtettek a győzelemért. Remélem, az utolsó meccsen, a Bernabeuban a játékosaim is megkapják azt a szeretetet, amit megérdemelnek" - értékelte a tökéletes bajnoki idényt. Ő lett a negyedik olyan edző Ernst Happel, Tomislav Ivic és Giovanni Trapattoni után, aki négy különböző ország bajnokságát megnyerte.

A Bajnokok Ligájában veretlenül érkeztek az elődöntőbe, ahol a Bayern Münchennel kerültek össze. Hosszabbítás után tizenegyesrúgásokkal bukták a döntős szereplést, Cristiano Ronaldo, Kaká és Ramos sem rúgta be a sajátját.

Ismét a négy között buktak el,  azonban a portugál edző szerződését meghosszabbították, 2016-ig írt alá.

Ronaldo boldogtalanságával kezdődött

Jól indult a következő szezon is, a Szuperkupát megnyerték a Barcelona ellen, viszont már a bajnokság elején, szeptemberben jelentkeztek problémák. A csapat legnagyobb sztárja, Cristiano Ronaldo nem ünnepelte a góljait a Granada elleni meccsen szeptember elején. „Ha nem ünneplek egy gólt, akkor az azért van, mert nem vagyok boldog" - mondta a portugál klasszis a mérkőzés után, majd megjegyezte, boldogtalanságának szakmai okai vannak.

Rögtön beindult a találgatás, az angol lapok már arról írtak, hogy C. a télen visszatér a Manchester Unitedbe, a futballista is egyre többször beszélt Alex Fergusonról és a manchesteri időkről. Végül maradt, néhány héttel később már örült, amikor gólt szerzett, ám boldogtalansága elindította a lavinát.

Október elején arról írtak a spanyol lapok, hogy Sergio Ramos és Mourinho viszonya annyira megromlott, hogy a védő egyenesen Angliába menekülne, hogy ne kelljen együtt dolgozniuk. Állítólag Ramos megjegyzést tett az edzőre, ami aztán eljutott Mourinhóhoz, emiatt romlott meg a viszonyuk. Mourinho ezért a Manchester City elleni BL-csoportmeccsen a kispadra ültette Ramost, aki nem sokkal később bocsánatot nyert, és visszakerült a kezdőbe.

Közben egyre több volt a sérült a keretben, az eredmények sem jöttek, ami újabb feszültséget okozott. A csapat játéka sem volt az igazi, ezt belátta a csapatkapitány, Iker Casillas is. „Nincs bennünk elég ambíció. Voltak jó és nagyon rossz meccseink. Nem a szerencse hiányzik, de nem úgy mennek a dolgok, mint tavaly. Az ellenfelek már nem tisztelnek minket annyira, mint tavaly" – mondta a kapus még az ősszel.

Mourinho decemberben kezdett megtörni, miközben egyre jobban lemaradtak a bajnokságban a Barcelona mögött. Előbb egy marcás újságírót egy darab szarnak nevezett, majd kihívta verekedni, mert egy öltözői pletykáról kérdezett, aztán az Espanyol elleni 2-2 után kijelentette, a bajnokság elment, a klub lehetetlen helyzetbe került, ő sem élt még át ilyet.

Januárban Coentrao volt a soron, későn ért vissza a klubhoz egy válogatott meccs után, Mourinho nem játszatta, maximális büntetést kért rá, miközben a csapatnál alig volt egészséges hátvéd.

Nekiment a csapatkapitánynak is

A csapatkapitány, Iker Casillas sem úszta meg, a Real Sociedad elleni bajnokin padoztatta, a helyette védő Adan viszont csak perceket volt a pályán, kiállították. A csereként beálló Casillasnak Cristiano Ronaldo rögtön átadta volna a csapatkapitányi karszalagot, de a kapus visszautasította.

Casillas visszautasítja a kapitányi karszalagot

A 4-3-ra megnyert meccs után az El País című napilap azt írta, „Mourinho káoszt teremtett a Real háza táján", az újság szerint a korábbi vezetőedzők közül senki sem volt "bizarrabb" a portugálnál.

Mourinho és a sajtó viszonya folyamatosan romlott, az edző pedig többször elmondta, mennyire rosszul viseli, hogy Madridban nem tud úgy kimozdulni a családjával, hogy ne zaklassák őket. Január elején ezért is támadhatott rá egy a férfira, aki aláírást kért tőle vásárlás közben. A bajnokikon is dühöngött, harmadik helyen álltak a bajnokságban, tizenhat ponttal lemaradva a Barcelona mögött. Közben egyre többet beszéli az angol futballról: „nincs is jobb hely, ahová mehetnék, Angliában érzed igazán a szenvedélyt, hogy mennyire szeretik ezt a játékot" - nyilatkozta a Manchester United elleni BL-nyolcaddöntőre készülve.

Január végén jött az újabb fordulópont a szezonban, a kezdőbe visszakerült Iker Casillas kézfejcsontja eltört a a Valencia elleni Király Kupa-negyeddöntőben, amikor csapattársa, Alvaro Arbeloa véletlenül megrúgta.

Casillas hetekre kidőlt, ezért Mourinho megszerezte a sevillás Diego Lopezt, aki a szezon hátralévő részében a csapat első számú kapusa lett. Hiába tüntetett a spanyol sajtó, a szurkolók és a játékosok is az időközben felépült Casillasért, az edzőt nem érdekelte, kijelentette, az marad a kapuban, aki jobb formában van, ez pedig Lopez. Úgy gondolta, a hátvéd Pepe is csak azért állt ki Casillas mellett, mert a tizenkilenc éves Varane kiszorította a csapatból. A fiatal francia védő egyébként a Mourinho-korszak egyik nagy felfedezettje volt, mégha nem is ő, hanem Zidane hozta a klubhoz.

Voltak azért jó napjai is az utolsó realos szezonjában. Március elején egy héten belül búcsúztatták a Barcelonát a Spanyol Kupából, és harcolták ki a továbbjutást a Manchester United ellen.

A MU kiejtése után a Galatasarayt verték ki a BL-negyeddöntőben, aztán zsinórban harmadjára a Mourinho-korszak alatt az elődöntőben esett ki a csapat, most a Borussia Dortmund ellen nem tudták kiharcolni a döntőt. Ekkor kapta a magát korábban csak Special One-ként emlegető portugál a Semispecial One gúnynevet a szurkolóktól, utalva elődöntős kudarcaira.

Teljesen bezárkózott

A Dortmund elleni kiesés után beszélt először nyíltan arról, hogy elmehet. Amikor arról kérdezték, a következő szezonban is a Real edzője lesz-e, azt mondta, „lehet, hogy nem, ott akarok dolgozni, ahol szeretnek". Nem sokkal később hozzátette, ez a hely Anglia, ott a sajtóval is jobb a kapcsolata.

José Mourinho eredményei

Porto (2002–2004)
Bajnok (2): 2002–03, 2003–04
Kupagyőztes (1): 2002–03
Szuperkupa (1): 2003
Bajnokok Ligája (1): 2003–04UEFA Cup (1): 2002–03

Chelsea (2004–2007)
Bajnok (2): 2004–05, 2005–06
FA Kupa (1): 2006–07
Ligakupa (2): 2004–05, 2006–07
FA Community Shield (1): 2005

Internazionale (2008–2010)
Bajnok (2): 2008–09, 2009–10
Kupagyőztes (1): 2009–10
Szuperkupa (1): 2008
Bajnokok Ligája (1): 2009–10

Real Madrid (2010–2013)
Bajnok (1): 2011–12
Kupagyőztes (1): 2010–11
Szuperkupa (1): 2012

Amíg a spanyol lapok egyre többször emlegették a PSG-t irányító Carlo Ancelottit utódjaként, addig Mourinho egyre jobban elidegenedett saját csapatától, edzéseken sem állt már szóba saját játékosaival.

Végül jött a Spanyol Kupa döntője az Atletico Madrid ellen. A bajnokság már rég elúszott, így a BL-kiesés után ez volt az utolsó lehetőségük arra, hogy címmel zárják a szezont. A vége 2-1-es vereség lett, Mourinhót és Cristiano Ronaldót is kiállították, több kapufájuk és elrontott ziccerük volt. Benne volt a döntőben minden, ami a Real idényét jellemezte.

„A legtöbb edzőnek siker lenne egy ilyen év, de nekem nem, ez életem legrosszabb szezonja" - értékelt csalódottan, másnap pedig Florentino Perez elnök bejelentette, Mourinho a szezon végén távozik a klubtól.

Úgy hagyja el a Realt, hogy legfontosabb célját nem sikerült teljesíteni, nem tudta megszerezni a klub tizedik Bajnokok Ligája győzelmét. Florentino Perez elnök is megjegyezte, ha az idén megnyerték volna a BL-t, nem lenne edzőkérdés.

A Real Madridnál az elmúlt évtizedekben ő volt az az edző, aki a legkevesebb trófeát nyerte a klubbal, viszont három szezon alatt háromszáz gólt szereztek játékosai, és az első 5-0-s Clasico után összeszedte magát, és sikerült megtörnie a Barcelona uralmát.

Hazatérhet a Chelsea-hez

A karrierjét szinte biztosan a Chelsea-nél folytatja, újra az angol futballban dolgozhat, ahova mindenáron vissza akart térni. A londoniakkal két bajnoki címet nyert, amíg 2004 és 2007 között őket irányította, a Bajnokok Ligája-győzelem viszont itt is elmaradt, azt csak a Portóval és az Interrel nyert.

Mourinho egy fiatal, kreatív játékosokkal megerősített Európa Liga-győztes csapatot vehet át. Remekül beépült a csapatba Oscar, Hazard és David Luiz is, elölről viszont hiányozni fog Fernando Torres, akitől az angol lapok szerint megválik a klub. A portugálnak ezért egy gólerős új csatárra lesz szüksége, a hírek szerint pont az lehet a befutó, aki a Spanyol Kupa döntőjében ott volt ellene a pályán, az Atletico-csatár Falcao, de a Bayern csatárát, Gomezt is emlegetik. A klub orosz milliárdos tulajdonosa, Roman Abramovics állítólag százmillió fontot ad majd igazolásokra, úgyhogy a portugál edző BL-esélyes klubbal kezdheti meg a munkát.

Még egy meccse van a Real Madridnál, az Osasuna elleni bajnoki. Távozása után valószínűleg a PSG-vel bajnoki címet szerző Carlo Ancelottival pótolják majd, aki a Juventus, a Milan és a Chelsea edzője volt korábban, de hétfőn képbe került a Bayernnel BL-t nyerő Jupp Heynckes is.

Akárki is lesz, első feladata a Real Madridnál békét hirdetni, és összeszedni a darabjaira hullott csapatot.

Rovatok